Adana’da yurttaşlar zamları protesto etti

Adana’da Geçinemiyoruz Platformu, Enerji SA Toroslar Müşteri Hizmetleri Merkezi önünde elektrik zamlarını protesto etti: Elektrik, su, doğalgazdan alınan KDV’nin yüzde 1'e düşürülmesini istiyoruz.

14 Şubat 2022 08:39
Paylaş

Adana’da emek ve demokrasi güçlerinin oluşturduğu Geçinemiyoruz Platformu Enerji SA Toroslar Müşteri Hizmetleri Merkezi önünde elektrik zamlarını protesto etti. Emekçiler Elektrik, su, doğalgazdan alınan KDV’nin %1 e düşürülmesi, vergide ve ücrette adalet, ek zam talep etti. Eyleme KESK, DİSK, Adana Barosu, HDP, CHP, EMEP, İHD, ÇHD, ESP, TÖP, TİP, Sol Parti, HDK, Adana Halkevi, ÇHD ile CHP Adana Milletvekilleri Müzeyyen Şevkin ve Ayhan Barut da katıldı.

Açıklamanın ardından şehir merkezlerinde bildiri dağıtımı yapıldı. Bu zamlarla yaşanmayacağını söyleyen vatandaşlar, açıklamada da ifade edilen talepleri desteklediklerini belirterek mahallelerde eylemler yapılması gerektiğini söylediler.

Yapılan açıklamaya işlem için bekleyen yurttaşlar da destek verdi. Basın açıklamasını Şilan Sürmeli okudu. Elektrikten doğal gaza, temel tüketim mallarından akaryakıta kadar gelen zamlardan bıktıklarını ifade eden Sürmeli, “Elektrik, su, doğalgazdan alınan KDV’nin %1 e düşürülmesini istiyoruz! Vergide ve ücrette adalet istiyoruz! İşçi, memur, emekli ücretlerine ek zam istiyoruz!” dedi.

“HALK ZAMLARA KARŞI ÖFKELİ”

Krizin faturasının her zaman olduğu gibi emekçilere, halka ödetildiğini ifade eden Sürmeli, “Açlık, işsizlik ve yoksulluk derinleşerek devam ediyor. TÜİK’in bütün aldatmacasına karşın çarşı pazarda gerçek enflasyon yüzde 100 üzerinde seyrediyor. Tüm bunlar karşısında halkın öfkesi büyüyor. Çalışmaktan umudunu kesmiş işsizler, ev işleri ve bakım emeğinin daha da yüklendiği ev emekçisi kadınlar, iş sahibi olup da düşük ücrete mahkûm edilen çalışanlar, tarlasını ekemeyen köylüler, kepenk kapatan esnaflar, emekliler öfkelidir” dedi.

Yeni Ekonomik Model’in  neoliberal ekonomik politikaların yeniden cilalanıp tekrar topluma sunulmasından başka bir şey olmadığını ifade eden Sürmeli, “Elektriğe, doğalgaza, akaryakıta gelen yüksek zamlarla beraber ödediğimiz vergilerde katmerlenerek artıyor. Bir taraftan elektrik dağıtım şirketleri soyuyor, diğer taraftan devlet. Özelleştirmeler sonucu gelinen noktada elektrik dağıtım şirketleri elektriğin Kilowatt’ını devletten 32 kuruşa alırken, 165 kuruşa vatandaşa satıyor. Artık çifte soygundan bıktık. Öfkeliyiz ve öfkemiz artık korku dağlarını aşalı çok oldu” dedi.

Sürmeli, başta elektrik zamları olmak üzere tüm zamların geri çekilmesini istediklerini belirterek “‘Yeter artık’ diyoruz. Enerji dağıtım şirketlerinin kamulaştırılmasını istiyoruz!  Elektrik, su, doğalgazdan alınan KDV’nin %1 e düşürülmesini istiyoruz! Vergide ve ücrette adalet istiyoruz! İşçi, memur, emekli ücretlerine ek zam istiyoruz! Maddi imkansızlık nedeni ile faturalarını ödeyemeyenlerin elektrik, gaz ve suyu kesilmemelidir. Kamu kaynaklarından sağlanacak desteklerle şirketlerin vergi borcu silinmemeli, yurttaşların karanlıkta, soğukta ve susuz kalmaları önlenmelidir. *İnsanca bir yaşam sürebilmek için eşitlik, özgürlük, laiklik, adalet, barış ve bağımsız yargı istiyoruz! Evet bizler bugün geçinemeyenler olarak buradayız. Haklarımızı aramak için buradayız. Milyonların sesi olmak için buradayız. Biliyoruz ki yalnız ve güçsüz değiliz. Özgürlük, eşitlik, adalet isteyen milyonlarız. Birlikte güçlüyüz” dedi. (Adana/EVRENSEL)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

AYM Başkanı: AYM, neredeyse AİHM'nin 47 ülkeden aldığı kadar başvuru alıyor

SONRAKİ HABER

Prof. Dr. Durmuş: KDV’nin indirilmesiyle, fiyatların düşeceğinin garantisi yok

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...