14 Şubat 2022 07:06

Kirazlı'da köylüler GES'e karşı direniyor

Aydın Kuşadası'nda Kirazlı mahallesinde yaşayan vatandaşlar, tarım arazisi üzerine kurulmak istenen güneş enerji santrali projesine karşı eylem yaptı.

Fotoğraf: Mehmet Murat Yıldırım

Reklam

Mehmet Murat YILDIRIM
Aydın

Aydın’ın Kuşadası ilçesinin Kirazlı Mahallesi'nde yaklaşık 300 dönüm tarım arazisi üzerine kurulmak istenen güneş enerji santrali (GES) projesine karşı  bölge halkı bir direniş başlattı.

Kirazlı Köyü Ekolojik Yaşam Derneği Başkanı Nihat Fırat ve Mahalle Muhtarı Mehmet Mersin'in öncülüğünde hareket eden Kirazlı sakinleri, kiraz ve incir yetiştirdikleri arazileri rant çetelerine vermeyeceklerini belirtti.

Türkiye'nin önemli turizm merkezlerinden Kuşadası'nın kırsal Kirazlı Mahallesi'ndeki bölge halkına ait yaklaşık 300 dönüm tarım arazisi üzerine GES kurulmak isteniyor. Bölgeye daha önce kurulan rüzgar enerjisi santralinin ekosisteme ciddi zarar verdiğini belirten köylüler, GES projesine karşı bir mücadele başlattı. Hemen her gün köy meydanında bir araya gelerek GES projesine karşı seslerini yükseltiyorlar.

Halkın proje ile ilgili sert tepkisini ardından şirket ÇED toplantısı yapılacak yerin fiziki kapasitesinin yetersizliğini gerekçe göstererek 7 Şubat'ta yapılması planlanan toplantısı 7 Mart'a ertelenirken, buna rağmen köylüler 7 Şubatta GES'lere karşı Kiraz'lı da bir araya gelerek protesto eylemi yaptılar.

ARAZİLERİMİZ ELİMİZDEN ALINMAK İSTENİYOR”

Projeye CHP'li Kuşadası Belediyesi de karşı çıkarken, Belediye Başkanı Ömer Günel, “Kirazlı mahallemiz kentimizin en önemli tarım alanlarının başında gelmektedir.  Kimsenin tarım arazilerimize el sürmesine izin vermeyeceğiz. Enerji kadar sağlıklı gıdaya da ihtiyacımız var. Bir yanda tarım arazilerini yok etmeye çalışan irade, bir yandan tarımın önünü açmaya çalışan irade var. Hadi bakalım hodri meydan” dedi. Kirazlı'da yürütülen mücadelenin sözcüleri Kirazlı Köyü Ekolojik Yaşam Derneği Başkanı Nihat Fırat ve Mahalle Muhtarı Mehmet Mersin de tepkilerini dile getirdi. Muhtar Mersin, GES kurulmak istenen bölgenin köylüye ait tapulu arazilerden oluştuğuna dikkat çekerek "Arazilerimiz istimlâk edilmek suretiyle elimizden alınmak isteniyor. Kirazlı Mahallesi'nde kurulmak istenen GES, tarım arazilerimize zarar verecek. Köylüler olarak mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz" diye konuştu.

"GES'LERİ MASUMMUŞ GİBİ GÖSTERİYORLAR"

Kirazlı Köyü Ekolojik Yaşam Derneği Başkanı Nihat Fırat ise “Geçtiğimiz senelerde köyümüze kurulan RES'in ekosisteme nasıl zarar verdiğini hep birlikte gördük. Santralin yakınındaki yaylalarda yetişen kirazlar ovada yetişenlerden çok sonra olgunlaşırdı. Ama biz yayla mahsulünü bu sene ovadan önce aldık. GES'i doğaya zarar vermeyen masum bir proje gibi göstermeye çalışıyorlar fakat biz buna inanmıyoruz. Bu projenin uygulanmasına asla izin vermeyeceğiz. Yakında hukuki yasal süreci başlatıyoruz. Gerekirse kendimizi geçmişte olduğu gibi ağaçlara zincirler onlara geçit vermeyiz” dedi.

Fırat, ayrıca köylüden toplanan 600'ü aşkın imza ile ÇED sürecinin durdurulması ve projenin iptali için Aydın Valiliğine başvuracaklarını ifade etti.

Reklam