11 Şubat 2022 10:36

Bakırköylü Sanatçılar Derneği tarihi binayı boşalttı | Kapıya mühür vuruldu, 500 öğrenci okulsuz kaldı

BASAD, 20 yıldır faaliyet yürüttüğü tarihi binayı boşalttı. Binanın kütüphane yapılacağı iddia edilirken Cem Karaca, Ayşen Gruda, Tarık Akan gibi isimlerin kurucusu olduğu BASAD’ın geleceği belirsiz.

Fotoğraf: Bakırköylü Sanatçılar Derneğinin (BASAD) Twitter hesabından alınmıştır

Paylaş

Bakırköylü Sanatçılar Derneği (BASAD) faaliyetlerini yürüttüğü tarihi binayı boşalttı. Derneğin eşyaları toplanırken binanın önünde toplanan yurttaşlar Kültür Bakanlığına tepki gösterdi. Dernek Başkanı A. İlhan Gülek gazetemize yaptığı açıklamada “Kapıya mühür vuruldu, 500 öğrenci okulsuz. Öğretmenlerimiz ve personelimiz de işsiz. Ne yer gösterildi ne başka çözüm önerildi” dedi. BASAD’ın geleceği belirsizliğini korurken, tarihi binanın kütüphane yapılacağı iddia ediliyor.   

"VANDAL BİR TAHLİYE SÜRECİ YAŞIYORUZ"

Tahliye kararının hukuksuz olduğunu belirten Gülek “Tahliye edilen binanın Vakıflar Genel Müdürlüğüne ait olduğu bile tartışmalı. Tapusunun usulsüz olduğu yönünde bilirkişi raporu var. Hazineyle mahkemeler sürüyor. Yani Vakıflar Genel Müdürlüğü kendinin olmayan bir binayı tartışmalı bir tapuyu öne sürerek boşalttırdı” ifadelerini kullandı.

Tarihi binanın önemine dikkat çeken Gülek şunları dile getirdi: “Burası herhangi bir bina değil. Türk sinemasının, tiyatrosunun, müziğinin kalbi durumunda. Cem Karaca, Münir Özkul, Tarık Akan bu binadan çıktı. Türk sinemasının, müziğinin tarihini yok eden, Vandal bir tahliye süreci yaşıyoruz. Hukuki mücadelemiz devam ediyor.”

"TÜRKİYE SANATÇI FABRİKASINI KAYBEDİYOR"

Öğrencilerin ve öğretmenlerin mağdur olduğunu söyleyen Gülek “Kapıya mühür vuruldu, 500 öğrenci okulsuz kaldı. Öğretmenlerimiz ve personelimiz de işsiz. Bundan sonrasının ne olacağı konusunda yapılan başvurularımızın hiçbirine de yanıt verilmedi. Ne yer gösterildi ne başka çözüm önerildi. Milli Eğitimin öğrencilere verdiği sertifika sözü açısından başlı başına bir mağduriyet var. Burada yaşanan bir hukuk cinayeti. Türkiye sanatçı fabrikasını kaybediyor. Dün demir çelik fabrikalarını, uçak fabrikalarını, Sümerbank’ı kapattıkları gibi bugün de sanatçı fabrikasını kapatıyorlar. Sanırım bu aydınlığı başka türlü engelleyemeyeceklerini düşündüler” dedi.  

BASAD HAKKINDA

Bakırköylü Sanatçılar Derneği (BASAD) 1993 yılında, Bakırköy’de yaşayan sanatçıları, bir çatı altında toplamak gençleri sanata özendirmek, sanatsal ve kültürel alanda çalışmak isteyenleri eğitmek amacıyla kuruldu. Dernek 800’ü aşkın üyesi 36 kişilik eğitimci kadrosuyla Bakırköy’ün kültür ve sanat yuvası haline geldi. BASAD’ın kurucuları arasında; Ayşen Gruda, Erdoğan Sıcak, Ergun Köknar, Cem Karaca, Tarık Akan, Üstün Asutay ve Cihat Tamer yer alıyor.

BASAD’ın yer aldığı konak, 1908 yılında inşa edildiğinde Fransız Okulu ve öğrenci yurdu olarak hizmet vermeye başlamıştır. 1926 yılında, Bakırköylü Eğitimci Bezeyan Bey tarafından kiralanarak ilk ve ortaokul olarak hizmet vermeye başlamıştı. Daha sonra bu okula lise bölümü de eklenmiştir. Bezeyan okulunun 1936 yılına kadar süren eğitim etkinliğine maddi koşulsuzluk (imkansızlık) nedeniyle son verilmiştir. Konak 1936 yılında, Bakırköy Halkevine tahsis edilerek kültür sanat etkinliklerinin yapıldığı bir sanat merkezine dönüştürülmüştü.1980 yılında halkevinin çalışmalarına son verilmiş ve konak adliye binası olarak hizmet vermeye başlamıştı.

2002 yılında Bakırköy Belediyesi tarafından restore edilen bina, 29 Mart 2002 yılından itibaren BASAD Kültür ve Sanat Konağı olarak hizmet veriyordu. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Arçelik işçileri: Zam aldık ama karın tokluğuna çalışıyoruz

SONRAKİ HABER

Bakan Nebati: En büyük problemimiz enflasyon, başka bir problemimiz yok

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...