03 Şubat 2022 20:43

Zeydan Karalar: Adana Metrosu yapılmadan trafik sorunu çözülmez

Hafif raylı sistem projesinin Erdoğan tarafından 2022 yatırım programına alınmamasına dair açıklama yapan Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, “Adana metrosuz olmaz” dedi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Adana, metrosu olmayan sayılı büyükşehirler arasında olmasına rağmen hafif raylı sistem 2’inci etap projesi AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından 2022 yatırım programına alınmadı.

Basınla bir araya gelen Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Adana Metrosu yapılmadan trafik sorununun çözülemeyeceğini belirtti. Karalar, borçlanma sınırının üzerine çıkıldığı gerekçesiyle projenin programa alınmadığı yönündeki açıklamanın da gerçeği yansıtmadığını dile getirdi.

“Adana metrosuz olmaz” diyen Karalar, “Neden onaylanmadığını bilmiyoruz. Eksiğimiz varsa tamamlayıp yeniden göndereceğiz” dedi.

“BELEDİYENİN BORÇ SINIRINI AŞTIĞI DOĞRU DEĞİL”

Belediyede basınla bir araya gelen Karalar, göreve geldikten sonra ekside olan belediye bilançosunda artıya geçtiklerini aktardı.

5393 sayılı Belediye Kanunu’na göre Büyükşehir Belediyeleri faiz dahil iç ve dış borç stok tutarı, bütçe gelirleri toplamının bir buçuk katını aşamıyor.

AKP Adana Milletvekili Jülide Sarıeroğlu, sosyal medya paylaşımlarında belediyenin borç ve gelir oranının 1,9 düzeyinde olduğu iddiasında bulunarak projenin yatırım programına alınmamasını savunmuştu.

Açıklamanın gerçeği yansıtmadığını ifade eden Zeydan Karalar, belediyenin borcunun bütçenin yaklaşık 1,32 katı olduğunu belirterek borçlanma sınırının altında olduklarını, projeyi yeniden göndereceklerini ifade etti.

“BELEDİYE PAYLARI BELİRLENİRKEN TEMEL HESAPLAMA DEĞİŞTİRİLMELİ”

Merkezi bütçeden gelen maliye paylarının benzer nüfustaki illere göre daha düşük olduğunu ifade eden Karalar, “Mersin ve Hatay'dan daha kalabalık ve alanımız daha büyük olduğu halde payı düşük alıyoruz. Konya ile nüfusumuz eşit ama yine düşük alıyoruz. Biz onlardan kesip bize verin demiyoruz. Bizim onlardan fazla almamız gerektiğini söylüyoruz her platformda. Benim hedefim 2022 sonunda gelir gideri dengeli hale getirmek'' şeklinde konuştu.

Adana’nın eski, tarihi bir kent olduğunu ifade eden Karalar, “Büyük işler yapmak gerekiyor. Bunun için ciddi paraya ihtiyaç var. Adana’ya yapılan bu haksızlığı gidermek için bu surunu dile getirelim” diyerek Belediyelerin paylarının belirlenmesinde temel hesaplamanın değiştirilmesi gerektiğini ifade etti.

Konunun tüm Adana’yı ilgilendirdiğini ifade eden Karalar, “Milletvekillerimiz, odalarımız, sivil toplum kuruluşlarımıza buradan çağrı yapıyorum. Birlik olup Adana’nın bu durumunun peşinde olsunlar. Cumhurbaşkanımıza bu konuları, metroyu doğru ve iyi bir birliktelikle Adana için istediğimizi anlatırsak destek olacağını ve onaylayacağını sanıyorum. İsteklerimizin tamamı Adana için bizim. Metronun ikinci etabını ve şehrin kuzeyinden hafif raylı sistem projesini de hazırlayıp dosyaya tekrar sunacağız. Bu proje tamamlandığında Adana trafiği de rahat bir nefes alacaktır’’ dedi. (Adana/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Başarır ve Yavuzyılmaz, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığına yanıt verdi

SONRAKİ HABER

Uzunköprü'deki Adalet Anıtı'nı yakan şahıs tutuklandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...