26 Ocak 2022 10:29

5 soruda Burkina Faso darbesi

Burkina Faso’da 24 Ocak’ta gerçekleştirilen askeri darbe ile ilgili Volta Devrimci Komünist Partisi (PCRV) tarafından gazetemiz Evrensel’e gönderilen bilgileri, 5 başlıkta topladık.

Fotoğraf: AA

Paylaş

Elif GÖRGÜ
Deniz UZTOPAL

Uzun zamandır cihatçı terör gruplarının saldırıları altında olan ve bu nedenle hükümetin halk desteğini giderek kaybettiği Batı Afrika ülkesi Burkina Faso’da, 24 Ocak gecesi düzenlenen askeri darbenin yankıları sürüyor.

Gazetemize bir açıklama yapan, ancak güvenlik gerekçesiyle ismini açıklamadığımız Volta Devrimci Komünist Partisi (PCRV) yöneticisi, darbe süreci hakkında bilgi verdi.

Beşinci kez cumhurbaşkanı olma girişimi kitlesel halk protestolarına yol açan ve 2014’te istifa eden devrik diktatör Blaise Compaoré döneminde cumhurbaşkanlığı koruma birlikleri üyesi olan Yarbay Paul-Henri Sandaogo Damiba’nın, yeni cuntanın başında olduğunu belirten PCRV yöneticisi, kendisine “Kurtuluş ve Restorasyon için Yurtseverler Hareketi (MPSR)” diyen cuntanın mevcut Devlet Başkanı Roch Kabore’yi istifaya zorladıktan sonra ulusal televizyonda okunan darbe bildirisiyle anayasayı, meclisi askıya aldığını, ülke sınırlarını kapatma ve akşam 9 ile sabah 5 arası dışarı çıkma yasağı kararı ilan ettiğini hatırlattı.

PCRV’nin gazetemize gönderdiği bilgilerin önemli başlıkları şöyle:

DARBE HANGİ KOŞULLARDA GERÇEKLEŞTİ?

Darbe proletarya, halk ve işçi gençler için felaket olan siyasi, ekonomik, sosyal ve güvenlik krizi koşullarında gerçekleşti. İktidardaki MPP (İlerleme için Halk Hareketi Partisi) ve ittifaklarının rejimi tamamen çöküş içinde ve terör saldırılarının artmasına karşı cevap vermede aciz kaldı. Halkın güvenliğini sağlayamadı. Savunma ve güvenlik güçleri içindeki yolsuzluklardan dolayı terör örgütlerine karsı en ön cephede olan askerlerin olanaksız ve aç bırakılmasına karşı önlem almaması nedeniyle de büyük tepkilerle karşı karşıya kaldı.

Geçtiğimiz kasım ayında ülkenin güneyindeki İnata kentindeki silahlı saldırıda yaşananlar da bunun en belirgin örneklerinden birisi oldu. 49 jandarma ve 4 sivil iki hafta boyunca aç susuz kaldılar.

Bu olay kamuoyunda neokolonyal ordunun çözülüş düzeyini ortaya koyma açısından belirleyici bir rol oynadı. Halk ve emekçi gençler içinde büyük tepkilere ve ülkenin birçok bölgesinde gösterilere neden oldu.

DARBECİ ASKERLER KİMLER?

23 Ocak’ı 24’üne bağlayan gece, esas olarak başkent Vagadugu (Ouagadougou) ile merkez ve kuzey şehirler Uahiguya ve Kaya’da yaşanan askeri garnizondaki isyanlar bu kriz koşulların bir parçası. Bu isyanları kendi çıkarlarına alet eden darbeci klan, neokolonyal ordu içinde amaçlarına ulaşmak için zaten yoğun bir çaba harcıyorlardı. Gerici burjuvazinin askeri kanadının farklı fraksiyonları arasında süren uzun müzakereler sonucunda Yarbay Paul-Henri Sandaogo Damiba darbeyi gerçekleştirdi.

DARBENİN AMACI NEDİR?

Bu gerici darbe esas olarak, Fransız emperyalizmin uşağı olan ve tamamen itibarsızlaşmış bulunan; başta kalmasının halk isyanlarına, hatta ülkeyi sarsacak devrimci krize neden olabilecek Roch Kabore’den kurtulmak ve böylece sarsılan neokolonyal sistemi kurtarma teşebbüsüdür.

Darbenin esas amaçlarından birisi halk mücadelesinin yükselmesini baskıyla ezmek ve “Neokolonyal devlet otoritesini” tekrar restore etmektir.

Zira güvenlik krizine rağmen Ekim 2014 halk isyanının ruhu hâlâ canlı ve bu, emperyalistleri ve -ister iktidarda olsun ister olmasınlar- yerel müttefiklerini büyük oranda rahatsız ediyor.

Milyonlarca köylüyü, özellikle de işçi sınıfı başta olmak üzere kent emekçilerini, kamu ve özel sektördeki işçileri ve hatta kamu hizmeti ile savunma ve güvenlik güçlerindeki polis ve askerleri içine alan emekçi mücadelelerinin yükselmesine tanıklık ediyoruz.

Televizyonda yaptıkları açıklamada MPSR üyeleri, özellikle Fransız emperyalizmi başta olmak üzere emperyalist güçlere “Burkina Faso’nun uluslararası angajmanlarına saygılı olma” konusunda, yani neokolonyal anlaşmalara, ülkenin egemenliğini ve toprak bütünlüğünü peşkeş çeken yabancı askeri birliklerin ülkeyi işgal etmesine izin veren anlaşmalara, saygı duyacakları konusunda güvence verdiler.

DARBENİN ARDINDA EMPERYALİST BİR MÜDAHALE VAR MI?

Emperyalizm, özellikle de Fransız emperyalizmi, ülkemiz için büyük tehditler taşıyan bu durumun oluşmasında büyük sorumluluk taşıyor. Dümenin başında onlar bulunuyor ve gerici burjuvazi ile onun askeri klanlarını kendi jeostratejik ve ekonomik çıkarları için kullanıyorlar. Bunun için gerekirse kaos ve gerici bir iç savaş bile çıkartabilirler.

Bu gerici askeri darbe işçi sınıfının, emekçi gençlerin yoksulluk ve sıkıntılarına, terör saldırılarından dolayı yerinden ve yurdundan göç etmek zorunda kalan halkın sorunlarına hiçbir çözüm sunamaz. Bu gerici darbe mücadele eden halkımızın farklı kesimlerinin mücadelelerinde öne çıkan yolsuzluğa karşı mücadele talebinin; yasa dışı yollarda zenginleşmelerin, ekonomik suç ve kan davalarının cezasız kalmasına karşı taleplerine hiçbir cevap vermeyecektir.

PCRV, DARBEYE KARŞI NASIL BİR MÜCADELE İZLEYECEK?

Ülkemizin içinden geçtiği bu ciddi ve karışık duruma ve ülkemizde neokolonyalizmin iflasına karşı, isçi sınıfı ve halkın farklı kesimlerinin farklı görevleri var. Bunlar;

  • Devrimci demokratik harekete karşı darbecilerin gerçekleştirdiği gerici darbeyi teşhir etme
  • Demokratik ve sendikal özgürlükleri ve halk isyanının kazanımlarını savunma
  • İşçi sınıfı ve halk içinde terör ve yoksulluk saçan terörizmi teşhir etme
  • Bireysel ve kitlesel katliamlar gerçekleştiren güvenlik birliklerini teşhir etme
  • Ülkemizden yabancı birliklerin gitmesini talebini yükseltme
  • Darbeye, terörizme, emperyalizme karşı ve ülkemizde devrim için daha ilerden örgütlenme ve geniş bir halk birliğini sağlama…
ÖNCEKİ HABER

İstanbul'da saat 20.00'den sonra kar yağışı bekleniyor

SONRAKİ HABER

Tüm Bel-Sen Antalya Şube Başkanı İlhan Karakurt serbest bırakıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...