26 Ocak 2022 23:04

Aydın İleri, hayatımıza dokundu ve hayatımızda kaldı

Kadir İncesu, geçtiğimiz hafta yaşamını yitiren Kütüphaneci ve Yazar Ayın İleri'yi yazdı.

Aydın İleri | Fotoğraf: Kadir İncesu   

Paylaş

Kadir İNCESU

Kütüphaneci, Araştırmacı, Yazar, iyi bir insan Aydın İleri… Sinirlenirken bir kere bile görmediğim arkadaşım Aydın her an gülmeye hazır yüz ifadesiyle geliyor gözlerimin önüne…Aydın ile tam olarak ne zaman tanıştığımızı hatırlamıyorum, ne fark eder ki zaten…İlk konuştuğumuz anı çok iyi hatırlıyorum fakat, çünkü sanki çocukluğumuzdan beri tanışıyormuşuz gibi hissetmiştim. İlk tanışmaların soğukluğundan çok uzak bir havada başlamıştı her şey…Çalıştığı yayınevi, kendi kurduğu yayınevi ile hep hayallerinin peşinden gitti. Mesleği olan kütüphanecilik de hayallerinin zirve noktalarından biriydi. Hayatını kitaplar üzerine kurmuştu, gerçek anlamıyla… Mesleği olan kütüphaneciliği, çalıştığı ve kurduğu yayınevleri, yayımladığı kitapları, kendi kitaplığı, arşivciliği, imzasını taşıyan kitapları…Vefası bir de…

Edebiyat dünyasının gülen, üretken yüzüydü, doğru. Paylaşımcılığı da değerliydi bunlar kadar. Tüm dostlarının sevdiklerinin yanında olurdu güzel günlerinde de, kötü günlerinde de. Dayanışmasını gösterir, sessiz sedasız da ayrılırdı oradan. Herhangi bir beklenti içinde olmadan, karşılık beklemeden elinden geleni yapardı ihtiyaç duyan herkese…Ortak noktamız kitaplar ve fotoğraflardı. İlk tanıştığımız yıllardaki fotoğrafa olan tutkusu da dikkat çekiciydi. Beylikdüzü’deki TÜYAP’tan en son çıkanlardan olurduk. Trafik yoğunluğunu pek de umursamazdık. Bilirdik ki yolculuğumuz çabuk bitecek, konuşacaklarımız yarım kalacak. Neşe içinde, kahkahalar ile geçerdi yolculuğumuz.Çok sevdiğimiz Muzaffer İzgü hayatını kaybettiğinde, aradığım ilk kişiydi. İzmir’e gideceğinden emindim. Kardeşi Hüseyin ile planladığı yolculuğa ben de katıldım.  İlk kez o yolculuk zor geçmişti. Kimse konuşmak istememişti yol boyunca.

Aydın bugüne kadar üç kitaba imza attı. İstanbul Üniversitesi Kütüphanecilik Bölümü mezunu Aydın’ın, yine bir kütüphanecinin, bir bölgenin kaderini değiştiren, onlara yeni ufuklar açan, yaptığı çalışmalarla yurt içi ve yurt dışından ödüller alan Mustafa Güzelgöz’ün yaşamının ilginç ve günümüz aydınlarına örnek olması gereken ayrıntılarını kaleme aldığı   ‘Eşekle Gelen Aydınlık’ ilk kitabıydı.

Çocukken Gülsuyu Mahallesi’nde yaşadığı gecekonduda sürdüğü üç tekerlekli bisikletli günlerini unutmayan Aydın bisiklet üzerine yaptığı “Bisiklet Öyküleri” derlemesiyle de bisikletli yaşamın hem sağlık hem ekolojik olarak gerekliliğine dikkat çekmişti.

Aydın son kitabıÇocuklar İçin Öyküler Beni Unutmayınız” adlı kitabı için deSavaş meydanlarında kazanılan zaferleri eğitimle, kültürle, barış kültürüyle, sanatla, sporla, bilimle, eğitimle üretimle pekiştiren Atatürk’ün izini sürdüm,” demişti söyleşimizde…

Söyleşimizde hayatına anlam katan o duygusunu da açıklamıştı; “Kitabı yazmamın ana nedeni ‘merak’tı. Yeni bilgilere ulaşma merakı…”Aydınımızın mücadeleci, azimli, kararlı kişiliği de unutulmamalı. Bergama’da yaşadıkları örneğin. Çok şey söylenebilir o günler için. Sakin ve kararlı yapısıyla dikkat çekmişti. Ona güç veren mesleğine olan tutkusuydu.Uygun olan her yere kütüphane kurulması için verdiği mücadele de yaşamında önemli bir yer kaplamıştır. Hayallerinin peşinden koştu, değerlerinden asla taviz vermedi.Üç kitabının yanı sıra pek çok kitap tanıtım yazısı yazdı, söyleşiler yaptı. Kütüphanecilik alanında yaptığı çalışmalar ise sayılamayacak kadar çok.Neler mi yaptı Aydın İleri?İstanbul Üniversitesinde lisans, Marmara Üniversitesinde yüksek lisans eğitimi aldı. Özel eğitim kurumlarında okul kütüphanecisi olarak çalıştı. Toplum Gönüllüleri Vakfı bünyesinde halk kütüphanelerinde sürdürülen, gönüllü gençlerin aktif katılımıyla gerçekleşen “Benim Kütüphanem” projesinde 4 yıl süreyle kırkın üzerinde ilde halk kütüphanesinde proje koordinatörü olarak görev aldı. 2 yıl Maltepe Üniversitesinde Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı yaptı. Maltepe, Kadıköy ve Bergama Belediyelerinde ‘Yerel Yönetim Kütüphaneciliği’ deneyimleri oldu. Türk Kütüphaneciler Derneği Genel Merkezi yönetim kurulu üyesi, Okul Kütüphanecileri Derneği başkanı olarak kütüphane, okuma kültürü, kütüphaneci savunuculuğu yaptı. Yüzlerce kütüphanenin açılmasına destek verdi, birebir çalıştı.İleri, son olarak İstanbul Büyükşehir Belediyesi Atatürk Kitaplığında görev yapıyordu.

Aydın bir sohbetimizde, çevresinde kütüphanecilik okuduğunu duyanların bir kısmından “‘Kütüphanecilik okuyup da ne olacaksınız?​’ sorusunu çok duyduğunu söylemişti.Aydınımız bu sorunun cevabını yaşamıyla verdi.Yayıncı Yazar Recep Tatar, Aydınımız için yaptığı paylaşımda ne güzel anlatmış bir ömrü; “Hayatı bir kitaptı, bir kitap kadar duru, sade, sorunsuz ve sessiz yaşadı. Hayatımıza dokundu ve hayatımızda kaldı.”Annesine, Hüseyin’e, Filiz’e, Umut Barış’a, geniş ailesine, arkadaşlarına, dostlarına, öğrencilerine sabır diliyorum.

ÖNCEKİ HABER

Diyarbakır'da sağlık örgütleri: Haklarımız için beyaz nöbetteyiz

SONRAKİ HABER

Düşen kar tanesinin altındaki sınıfsallık

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa