23 Ocak 2022 09:03

Evrensel İzmir Temsilcisi Özer Akdemir'e 2021 İz Bırakanlar Ödülü

Evrensel İzmir Temsilcisi Özer Akdemir'e İz Gazete'nin 6. kuruluş yıl dönümünde "2021 İz Bırakanlar Ödül"ü verildi.

Özer Akdemir (sağda) | Fotoğraf: İz Gazete

Reklam

Kısa sayılabilecek bir zamanda İzmir'de yerel basının önemli köşe taşlarından biri haline gelen İz Gazete'nin 6. kuruluş yıl dönümünde verdiği "2021 İz Bırakanlar Ödülleri"nden birisi de Evrensel İzmir Temsilcisi Özer Akdemir'e verildi. Akdemir, kalabalık bir davetli topluluğu tarafından izlenen ödül töreninde yaptığı konuşmada iklim krizi ve İzmir’in içme suyunu sağlayan barajlar havzasında işletilen Efemçukuru altın madenine vurgu yaptı.

İKTİDARIN BASKILARI VE BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ VURGUSU

İzmir Havagazı fabrikasında gerçekleştirilen ödül töreninin açılış konuşmasını yapan İz Medya Genel Yayın Yönetmeni Ümit Kartal yaptı. Kartal genç bir ekiple yola çıktıklarını basın meslek ilkelerinden ödün vermeden devam edeceklerini söyledi.

Gazeteci Sedef Kabaş'ın bir programda söylediği sözler nedeniyle gözaltına alınmasının tartışmaları eşliğinde konuşmasını yapan Türkiye Gazeteciler Sendikası Genel Başkanı Gökhan Durmuş “Size BBC grevinden selam getirdim” diye başladığı konuşmasında “Türkiye'de medya uzun zamandır ağır baskılar altında. Basın özgürlüğü, sendikal haklar alanında. Gazetecilik meslek ilkelerine bağlı çalışan meslektaşlarımız asla vazgeçmiyorlar. Türkiye'nin karanlığa götürülmesine karşı ısrarla demokrasiyi özgürlükleri savunacağız” dedi. İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Dilek Gappi de “Sedef Kabaş Yalnız değildir. Elbette bir gün Türk basını da üzerindeki tozları silkeleyecektir” diye konuştu.

"ÇAĞIN SONUNU BİZ BELİRLEYECEĞİZ"

İklim krizine karşı mücadele temasıyla belirlenen "2021 İz Bırakanlar Ödülleri"nden birisine layık görülen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer Doğayla uyumlu bir uygarlık kurmanın küresel açıdan insanlığın en temel meselesi haline geldiği bir çağda yaşıyoruz. Bu çağın sonunu biz belirleyeceğiz. Ya ikilim devrimini yapacağız ve doğadaki tüm canlılarla birlikte yaşamaya devam edeceğiz, ya da gezegenimizin bir yangın yerine dönmesine seyirci kalacağız" dedi.

İKLİM KRİZİ GERÇEKLİĞİ VE İZMİR

Yaptığı çevre - ekoloji haberleri ve ekolojik sorunları eko kurgu öyküleri ile edebiyat alanına taşıması gerekçeleriyle ödüle layık görülen Evrensel İzmir Temsilcisi Özer Akdemir de yaptığı konuşmada, iklim krizinin önümüzdeki dönemde yaşadığımız pandemi sürecinden daha çok tartışılacak bir mesele olduğunun anlaşılacağını belirtti. İzmir’in iklim krizi ile yüzleşecek kentlerin başında geldiğini belirten Akdemir, hal böyle iken kentin içme suyu kaynaklarının olduğu Efemçukuru’nda 10 yıldır altın madeni işletildiğini belirterek, "O maden 10 yıldır orada çalışıyor. Ancak İzmirlinin ne kadarı sularını kirleten bu madenden haberdar" diye konuştu. İzmir’in son derece güzel ancak ekolojik sorunlar açısından ise şanssız bir kent olduğunu belirten Akdemir, İzmirlilerin tüm bu sorunları aşabilecek bir mücadele birikimine sahip olduğunu söyledi.

"ÇOCUKLARIMIZIN GELECEĞİ İÇİN MÜCADELE"

CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan'la birlikte çevre-ekoloji avukatları Özlem ve Cem Altıparmak da İz Bırakanlar Ödüllerine layık görünen diğer kişiler oldular. Karadeniz'deki ekoloji mücadelesinin simge isimlerinden Metin Lokumcu adına verilen ödülü oğlu Ulaş Lokumcu küçük kızı ile birlikte aldı. Lokumcu, babasının HES’lere karşı verdiği mücadeleyi hatırlatarak "Çocuklarımızın geleceği için mücadele etmek zorundayız" dedi.

(İzmir/EVRENSEL)

Reklam