17 Ocak 2022 12:35

Göç İzleme Derneğinin Esenyurt raporunda çeteleşmeye dikkat çekildi

Esenyurt'ta mültecilere yönelik saldırılara dair rapor hazırlayan Göç İzleme Derneği, çeteleşmelere dikkat çekerken saldırılarda 18 yaş altı çocukların kullanıldığını ifade etti.

Fotoğraf: Göç İzleme Derneği

Paylaş

İstanbul Esenyurt’ta kalabalık bir grubun Suriyeli mültecilere ait dükkanlara saldırısının ardından Göç İzleme Derneği olayla ilgili sahada yaptığı görüşmeleri raporlaştırdı. Çeteleşmelere dikkat çekilen raporda, saldırılarda 18 yaş altı çocukların kullanıldığı ifade edildi.

Pasajda Suriyeli, Mısırlı, Iraklı mültecilerin dükkanları olduğuna dikkat çeken Göç İzleme Derneği, görüşmeler sırasında mültecilerin “fotoğraf veya video olacak mı?​” sorularıyla güvenlik kaygılarını dile getirdiği ifade edildi. Güvenlik kaygıları nedeniyle raporda görüşme yapılan mültecilerin isimlerine de yer verilmedi.

Rapor girişinde yönteme yer verilen bölümde 5 mülteci ile 12’şer soruluk mülakat gerçekleştirdiklerini fakat çevreden katılımlarla birlikte görüşmelerin 15 kişiyi bulduğu ifade edildi. Sahada yapılan çalışmada saldırı olayından bahsedilirken daha önce de yaşanmış olaylara dikkat çekildiği vurgulanırken, “Dolayısıyla saldırıların sürekli, planlı ve organize olduğu anlaşılmaktadır. Bu bağlamda giriş kapısına uzak mesafede bulunan üç dükkan sahibiyle yaptığımız mülakatların birinde saldırı olayıyla ilgili sorumuza cevap verirken yabancılara ait dükkanlara yönelik geçen yıl yaşanmış bir saldırı olayının vurgulanması önemlidir” ifadeleri yer aldı.

SİGARA KAVGASI GİBİ YANSITILMAYA ÇALIŞILIYOR

Görüşme gerçekleştirilen 47 yaşındaki bir mülteci son yaşananları şöyle anlattı: “Bir Arap çocuğundan, 18-20 yaşında 2 tane çocuk sigara istiyor. Çocuk sigara yok diyor ve buraya kaçıyor. Sonra onlar da gelip bu dükkanlara saldırıyorlar. Yetkililerinin Suriyeli ile ilgili söylemleri, bu çocukları çok etkiliyor. TV'lerde Suriyeliler kötü temsil ediliyor. Çocuklar Çukur dizisinden etkileniyorlar, o dizideki karakterlerden etkilenip saldırıyorlar.”

Yaşanan olayın arka planının sigara kavgası gibi yansıtılmaya çalışıldığına dikkat çekilen raporda İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı’nın “Esenyurt’ta Filistinli bir kişiyle sigara isteme nedeniyle başlayan tartışma kolluk kuvvetlerimizin müdahalesi ile sona erdi. Sorumlular gözaltına alındı. Yabancı düşmanlığı üzerinden oy avcılığı yapmaya çalışan Ümit Özdağ ve benzerlerine yazıklar olsun!” yazılı sosyal medya paylaşımına da yer verdi.

Esenyurt’ta Arapça konuşan mültecilere yönelik saldırılarda çetevari şekilde hareket eden mahalleli gruplara dikkat çekilen raporda 47 yaşında Şam’dan gelen İ.E.’nin ifadelerine şöyle yer verildi; “Haberlerden ve tanık anlatımlarından anlaşıldığı üzere bu gruplar yanlarında tabanca, bıçak gibi suç aletleri bulundurmaktalar. Şiddet olaylarına karışan grup üyelerinin, cezalardan korunmak amacıyla başka kimseler tarafından yönlendirildikleri anlaşılmaktadır. Bu bölgede her tarafta problem yaşanıyor. Bir insan Arapça konuşurken saldırıya uğruyor. Suriyeli, Faslı, Filistinli ve Ürdünlü olan her Arapça konuşanı dövüyorlar. Saldırı için 18 yaşının altında çocukları gönderiyorlar.”

Son mülakat yapılırken tamamı erkek farklı yaşlarda 8 Suriyeli ile görüştükleri belirtilen raporda, “Saldırı olayları anlatılırken mahalledeki çetevari yapılara vurgu yaptılar. Mahallenin park ve sokaklarında bu grupların yabancılardan zor yoluyla para ve telefon almaya çalıştıklarını aktardılar, bir şey almadıklarında da kavga çıkardıklarını belirttiler” denildi.

Göç İzleme Derneği, mültecilerin ifadelerine dayanarak saldırının ardında başka faillerin teşviki ve tahriki olduğunu vurguladı.

"ŞİDDET EYLEMLERİNE SON VERİLMELİ"

Rapor neticesinde sunulan sonuç ve öneriler ise şöyle sıralandı:

  • Esenyurt’ta ırkçı gruplar tarafından Arapça konuşan mültecilere yönelik tehdit, gasp ve şiddet eylemlerine son verilmelidir. Suç teşkil eden eylemlere karışan failler tespit edilerek cezalandırılmalıdır.
  • Mültecilerin ikamet izinleri ve nakilleriyle (kayıtlı olduğu ilin dışındaki bir yere taşınma) ilgili yaşadıkları sorunlar ivedilikle çözülmeli.
  • Irkçılık, ayrımcılık ve nefret söylemiyle ilgili yasal alanda uluslararası sözleşmeler standardında ivedilikle düzenlemeler yapılmalıdır.
  • Basın-yayın veya sosyal mecralar üzerinde nefret söylemi kullananlar tespit edilmeli ve haklarında etkili cezalar verilmelidir.
  • Hak ihlaline maruz kalan mültecilerin adalete erişimi için insan hakları alanında çalışan sivil toplum örgütleri, baro veya diğer hukuk çevrelerinin sahada farkındalık geliştirmek ve mültecilerin haklarını korumak ve savunmak için sahada çalışmalar yapmalı, ortak kampanyalar yürütmelidir.

(HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Erdoğan'ın Menderes söylemi, Kılıçdaroğlu'na yönelik FETÖ iddiası, "endişeli muhafazakarlar" | Gündem Politika

SONRAKİ HABER

Küçükçekmece, suç ve köpekler

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...