15 Ocak 2022 08:36
Son Güncellenme Tarihi: 15 Ocak 2022 18:09

ÇİMSATAŞ'ta patron işçilerin taleplerini kabul etmedi

Önce polis zoruyla fabrika dışına çıkarılan ardından 12 işçinin işten atıldığı ÇİMSATAŞ'ta, işveren işçilerin taleplerini kabul etmedi. Sendika temsilcisi işbaşı yapılacağını duyurdu.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Volkan PEKAL
Aydın YİĞİT
Adana

MESS sözleşmesindeki sefalet zammını kabul etmeyerek başta ek zam olmak üzere 7 taleple direnişe geçen ardından önce polis zoruyla fabrika dışına çıkarılan sonrasında ise 12 işçinin işten atıldığı ÇİMSATAŞ'ta işveren işçilerin taleplerini kabul etmedi.

İşverenle görüşen Sendika Baş Temsilcisi Mehmet Kurt ve 3 temsilcinin işçilere attıkları mesajda, işçilerin greve başlarken talep ettikleri 7 madde ve işçiler işten atıldıktan sonra “İşçilerin işe alınması” talebinin karşılanmadığı görüldü. Ayrıca işten atılan 12 işçinin kıdem tazminatlarını alacağı aktarılan mesajda “iyi niyetli olanların durumu tekrar değerlendirilecek” denilerek işten atılan işçilere aba altından sopa gösterilmiş oldu.

Temsilcilerin işçilere attığı mesaj şu şekilde:

“İşveren ile toplantı yaptık, fiziki şartların iyileşeceği konusunda mutabakata varıldı. Çalışma barışının sağlanması kaydı ile işten çıkarılan arkadaşların da içerideki kıdem tazminatlarını alacağı ve duruma göre ileride iyi niyetli olanların durumunun tekrar değerlendirilebileceği konusunda da mutabakata varıldı. İşveren SMS ile vardiya saatlerini bildirecek. İşbaşı yapılacak bilginiz olsun. Bundan sonraki süreçte, ilk muhatap sendika temsilcileri Bülent ve Ali arkadaşımızdır, kendilerinden size gelen bilgiler dikkate alınacaktır”

ÖNCE "ANLAŞILDI" ALGISI YARATMAYA ÇALIŞILDI

Çimsataş işçileri güne fabrika müdürünün “Komite kurduk, taleplerinizi dinledik” gündemi ile başlamıştı. Gazetemize konuşan işçiler ise patronla görüşmek üzere bir komite kurulmadığını, “Anlaşma sağlandı” şeklinde algı yaratılıp işçileri bölmek için bu mesajların işçilere atıldığını ifade etmişti. İşçiler eyleme nasıl devam edeceklerini tartışırken fabrika önünde gelen baş temsilci Mehmet Kurt, işçilere “Eve gidin, müzakereleri biz 4 temsilci sürdüreceğiz” diyerek fabrika önündeki bekleyişe son vermişti

“PATRON İŞÇİLERİ BÖLMEYE ÇALIŞIYOR”

Önceki gün işçilere görüntülü mesaj gönderen fabrika müdürü, “Gelin yeni bir başlangıç yapalım. İşçiler arasından kuracağımız komite ile görüşmelere başlayalım. Pazartesi işbaşı yapın” demesinin ardından işçilerden komiteye katılmak için kendilerine başvurmasını istemişti.  Daha sonra işçilere mesaj gönderen fabrika yönetimi işçilerin kurduğu bir komite ile görüştüğünü iddia ederek işçilerin, yüzde 35 ek zam talebi, yüzde 100 mesai ücreti, sosyal haklara yüzde 100 artış, ara dinlenme, işten atılan işçilerin alınması gibi talepleri hiç yokmuş gibi “çatı onarımı, mescit ve yemekhanenin revize edilmesi” gibi taleplerin görüşülüp anlaşıldığını iddia etmişti.

FABRİKA ÖNÜNDEKİ EYLEM SON BULDU

İşçiler arasında “komitemizi kuralım” talebi gündeme geldi. Fabrika önünde toplanan işçilere seslenen işten atılan 12 işçiden biri olan İş Yeri Baş Temsilcisi Mehmet Kurt, “Siz ne dediyseniz ben o şekilde davrandım. Şimdi ben ne dersen siz o şekilde davranacaksınız. Komite kurmayacağız. 4 temsilci olarak işverenle görüşme yürüteceğiz” ifadelerini kullanmış ve işçilerin evlerine gitmesini istemişti.

ÖNCEKİ HABER

Karşıyaka'daki mazgallar tek tek temizlendi

SONRAKİ HABER

THY'de İç hat uçuşlarında PCR test zorunluluğu kaldırıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa