14 Ocak 2022 10:00
Son Güncellenme Tarihi: 14 Ocak 2022 15:16

Zamlara ve düşük zamma tepki gösteren eğitim emekçileri bordrolarını yaktı

Kamu emekçileri pek çok ilde TÜİK’in gerçeği yansıtmayan rakamlarıyla oluşturulan maaş zammına ve yükselen enflasyona karşı maaş bordrolarını yakma eylemi düzenledi.

Fotoğraf: Evrensel 

Paylaş

KESK'e üyesi kamu emekçileri pek çok ilde düzenledikleri eylemde, zamlara ve dayatılan düşük zam artışına tepki göstererek maaş bordrolarını yaktı.

Ankara'da KESK’e bağlı Büro Emekçileri Sendikası (BES) Ankara Şubelerinin üyeleri, SGK Sıhhiye Sosyal Güvenlik Merkezi önünde bir aaraya geldi. Markette faturalara astronomik zamlar geldiğine dikkat çekilen eylemde, “Buna rağmen biz kamu emekçilerine önümüzdeki altı ay için yüzde 7,5’lik maaş zammı dayatıyorlar. Enflasyon farkını öne çekmekten ibaret yüzde 2,5 artışı ‘refah payı’ diye yutturmak istiyorlar” denildi.

Açıklamada konuşan BES Ankara 1 No'lu Şube Başkanı Ercan Erdoğan kamu emekçilerinin bin bir türlü zorluk içinde borçla harçla ayakta kalmaya çalışırken yeni yıla da fahiş zamlarla girdiğini söyledi. Yılın ilk dakikalarında elektriğe, doğal gaza, akaryakıt ürünlerine, ulaşıma yapılan astronomik zamlar yapıldığını belirten Erdoğan, “Her alışverişte cebimizden çıkan para artarken poşetlerimiz küçüldükçe küçülüyor. TÜİK rakamları bile son 19 yılın en yüksek enflasyonunu gösteriyor. Ancak çarşıya, pazara, mutfağa yansıyan zamlar yaşadığımız hayat pahalılığının TÜİK enflasyonun en az iki katı olduğunu gösteriyor. Hem açlık hem de yoksulluk sınırı yüzde 55 arttı. Dört kişilik bir ailenin açlık sınırı 4 bin TL’yi, yoksulluk sınırı 13 bin TL’yi, bekar bir çalışanın yaşam maliyeti 5 bin TL’yi aştı. Halkın cebinden alınıp piyasaya sürülen milyarca dolarla döviz kuru 3-4 puan düşürüldü. Buna rağmen yılın başında 7,40 TL olan dolar kuru 13 TL üzerinde kalmaya devam etti” dedi.

Yeni yılda elektriğe yüzde 127, doğal gaza yüzde 25, vergi, resim ve harçlara yüzde 36, köprü geçiş ücretlerine yüzde 25 zam yapılırken, son bir haftadaki katmerli zamların asgari ücrete yapılan yüzde 50,4 artışı bile çoktan erittiğini söyleyen Erdoğan, “Buna rağmen biz kamu emekçilerine önümüzdeki altı ay için yüzde 7,5’lik maaş zammı dayatıyorlar. Enflasyon farkını öne çekmekten ibaret yüzde 2,5 artışı ‘refah payı’ diye yutturmak istiyorlar. 2020 başında 4 bin 450 TL, 2021 yılında 5 bin 156 TL olan ortalama kamu emekçisi maaşı bu Ocak’ta 7 bin 151 TL’ye çıkmış olacak. Ancak söz konusu maaşla alınan dolardan çeyrek altına, gıda ürünlerinden tüketim maddelerine her şeyin miktarı azalmaya devam edecek” diye konuştu.

Erdoğan bu karanlık tablodan çıkış yolunun hangi sendikaya üye olursa olsun tüm kamu emekçilerinin ortak mücadelesinden geçtiğini belirterek, “‘Geçinemiyorum, insanca yaşamaya yetecek bir ücret istiyorum’ diyen tüm kamu emekçileri bugün, yoksulluğumuzun belgesi olan bordrolarımızı yakıyoruz” dedi. (Ankara/EVRENSEL)


İZMİR’DE ZAMLARA TEPKİ GÖSTEREN EĞİTİM EMEKÇİLERİ BORDROLARINI YAKTI

Eğitim Sen İzmir 1 No’lu Şube, Neval Salih İşgören Kampüsü, Agah Efendi İlkokulu, Küçükyalı Meslek Lisesi, Tahir Merzeci Ortaokulu, Karabağlar Nevvar Salih İşgören Anadolu Lisesi, Şehit Muzaffer Erdönmez İlkokulu, Ahmet Ragıp Üzümcü İlkokulu, Necati Bey İlkokulu gibi örgütlü olduğu birçok okulda gelen zamlara tepki göstererek maaş bordrolarını yaktı.

Öğle arası okul önlerinde bir araya gelen eğitim emekçileri, “Geçinemiyoruz, artık yeter. TÜİK enflasyonuna göre değil, gerçek enflasyona göre zam istiyoruz. İnsanca yaşamaya yetecek bir ücret için bordrolarımızı yakıyoruz” diyerek eylemlerini gerçekleştirdi.

Neval Salih İşgören Kampüsü önünde yapılan eylemde konuşan Eğitim Sen İzmir 1 No’lu Şube Başkanı Necip Vardal, “Her alışverişte cebimizden çıkan para artarken poşetlerimiz küçüldükçe küçülüyor. TÜİK rakamları bile son 19 yılın en yüksek enflasyonunu gösteriyor. Ancak Çarşıya, pazara, mutfağa yansıyan zamlar yaşadığımız hayat pahalılığının TÜİK enflasyonun en az iki katı olduğunu gösteriyor. Sonuçta fatura daha fazla yoksullaşma, daha fazla güvencesizleşme olarak hepimize kesildi. Maaşlarınızdaki erime yerini buharlaşmaya bıraktı. Geçinemiyoruz, insanca yaşamaya yetecek bir ücret istiyoruz” dedi.

BES İZMİR ŞUBESİ: ARTIK YETER, İNSANCA YAŞAYACAK ÜCRET İSTİYORUZ

Büro Emekçileri Sendikası (BES) İzmir Şubesi de insanca yaşayacak ücret talepleri için bordro yakma eylemi yaptı.

“HER YANIMIZ ZAM KASIRGASI İLE SARILDI”

Bornova Vergi Dairesi Kompleks Bina önünde bir araya gelen kamu emekçileri adına açıklamayı BES İzmir Şube Başkanı Mustafa Güven okudu. Yoksulluğun arttığını ifade eden Güven maaşlarındaki erimenin yerini buharlaşmaya bıraktığını belirtti. Güven, “Sadece son bir hafta içinde yaşadığımız fahiş zamlar refah payı aldatmacasını çoktan yutmuş bulunuyor.  Buna rağmen hala önümüze sahte enflasyon rakamlarını koyanlara, iğneden ipliğe zam kasırgası yıllardır süren yangının ateşini her gün daha fazla körüklerken ‘yapılan artış ateşi bir miktar alır fakat közü söndürmeye yetmez’ diyenlere artık yeter diyoruz. Bu karanlık tabloda geçinemiyoruz, nefes alamıyoruz” dedi. Güven ortak mücadele çağrısı yaptı.

(İzmir/EVRENSEL)


ADANA'DA KAMU EMEKÇİLERİ: KİMSE BİZE AYNI GEMİDEYİZ DEMESİN

Kamu Emekçileri Sendikası (KESK) Adana Şubeler Platformu, TÜİK’in gerçeği yansıtmayan rakamları ile oluşturulan maaş zammına ve yükselen enflasyona karşı Cemalpaşa Postanesi önünde “Nefes alamıyoruz, geçinemiyoruz” diyerek bordro yaktı.

Çarşıya, pazara, mutfağa yansıyan zamların TÜİK enflasyonunun en az iki katı olduğunu ifade eden Platform Dönem Sözcüsü Mürşit Enis Akyüz, “Bu zifiri karanlığa karşı tek çıkış yolumuz hangi sendikanın üyesi olursak olalım yetkinin asıl sahipleri olarak bir araya gelmemizden ortak mücadeleyi yükseltmemizden geçiyor” dedi.

Memur Sen’in imzaladığı TİS’ten bu yana emekçilerin emeğinin karşılığını alabilmek için alanlarda olduklarını ifade eden Akyüz, “Ömrümüz boyunca alacağımız tüm maaşları birleştirsek alamayacağımız evlere, arabalara sahip olup sosyal medyada paylaşanların “gerekirse kuru ekmek yeriz” edebiyatlarına karnımız tok. Milyonlarca liralık vergi borçları silinen yandaş şirketler varken, kimse bize aynı gemideyiz, tasarruf edeceğiz demesin. Bizim istediğimiz bir lütuf değil, alın terimizin karşılığı için buradayız” dedi.

“ÜCRETLER ŞİMDİDEN ERİDİ”

Çarşıya, pazara, mutfağa yansıyan zamların TÜİK enflasyonun en az iki katı olduğunu dile getiren Akyüz, “4 kişilik bir ailenin açlık sınırı 4 bin TL’yi, yoksulluk sınırı 13 bin TL’yi, bekar bir çalışanın yaşam maliyeti 5 bin TL’yi aştı. Yeni yılın ilk dakikalarında elektriğe yüzde 50 ile yüzde 127 arasında, doğalgaza yüzde 25, vergi, resim ve harçlara yüzde 36, zam yapıldı. Son bir haftadaki katmerli zamlar Asgari Ücrete yapılan yüzde 50,4 artışı bile çoktan eritti. Buna rağmen biz kamu emekçilerine önümüzdeki altı ay için yüzde 7,5’luk maaş zammı dayatıyorlar. Enflasyon farkını öne çekmekten ibaret yüzde 2,5 artışı “refah payı” diye yutturmak istiyorlar. Verdikleri ekstra bir zam yok, refah payı da yok, sadece Temmuz’da alacağımız enflasyon farkını öne çekmekten başka yaptıkları bir şey yok. Bu karanlık tabloda geçinemiyoruz! nefes alamıyoruz” dedi.

“KURTULUŞ EMEKÇİLERİN ORTAK MÜCADELESİNDEN GEÇİYOR”

Emekçilerin üstüne çöken zifiri karanlıktan kurtulmak için birleşmesi gerektiğini ifade eden Akyüz, “Tek çıkış yolumuz hangi sendikanın üyesi olursak olalım yetkinin asıl sahipleri olarak bir araya gelmemizden ortak mücadeleyi yükseltmemizden geçiyor. Bugün mücadeleyi yükselteceğimizin bir işareti olarak, bize layık görülen bordrolarımızı yakıyoruz” dedi. (Adana/EVRENSEL)


MANİSA'DA KESK'LİLER POLİS ENGELLEMESİNE RAĞMEN BORDRO YAKTI

KESK Manisa Şubeler Platformu, yapılan zamları protesto etmek için Manisa İl Sağlık Müdürlüğü binası önünde bordro yakma eylemi gerçekleştirdi. Eylem öncesi polis “ilgili idarenin başı sizin burada açıklama yapmanızı istemiyor” gerekçesiyle basın açıklamasının kaldırımda yapılmasını istemesine emekçiler tepki gösterdi.

Engelleme girişimlerine rağmen il sağlık müdürlüğü önünde gerçekleştirilen basın açıklamasını SES Manisa Şube Eş Başkanı Figen Pehlivan okudu. Zamlara işaret ederek “Geçinemiyoruz” vurgusu yapan Pehlivan, basın açıklamasında; “Üstümüze çöken bu zifiri karanlıktan tek çıkış yolumuz hangi sendikanın üyesi olursak olalım yetkinin asıl sahipleri olarak bir araya gelmemizden geçiyor” denerek emekçilere birlikte mücadele çağrısı yapıldı. “Emeğimizle dalga geçmenize izin vermeyeceğiz” diyen kamu emekçileri durumu bordrolarını yakarak protesto etti. (Manisa/EVRENSEL)


Mersin'de bordrolarını yakan sağlık emekçileri

MERSİN

Mersin’de Şehir Hastanesi ve Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde eş zamanlı bordro yakma eylemi yapıldı.

Artan hayat pahalılığı ve zamlar karşısında sağlık emekçilerine yapılan sefalet zammına ilişkin düzenlenen eylemde, ilde direnişe başlayan Çimsataş işçileri de selamlandı.

MEÜ Tıp Fakültesi Hastanesinde  basın metnini okuyan SES Mersin Şube Örgütlenme Sekreteri Sevgi Başkavak, açıklamadan önce “Sefalet sözleşmesini kabul etmeyerek iş bırakan Çukurova Holding’e bağlı Çimsataş işçileri yalnız değildir. Ücretlerine ek protokolle ek zam yapılmasını isteyen, insanca yaşayacak ücret ve çalışma koşulları için direnişe geçen Çimsataş işçilerinin yanındayız” diyerek Çimsataş işçilerini selamladı.

Krizin faturasının emekçilere çıkarıldığını ve yoksulluk ve güvencesizliğin her geçen gün arttığını, maaşların ise buharlaştığını söyleyen Sevgi Başkavak, gittikçe ağırlaşan karanlık tablo karşısında yetkinin asıl sahipleri olan emekçilerin bir araya gelmesi ve mücadeleyi yükseltmesi gerektiğini vurguladı.

Her iki hastanede de sağlık emekçileri, bunun bir adımı olarak yoksulluklarının belgesi olan bordrolarını yakarak eylemlerine son verdiler. (Mersin/EVRENSEL) 


TARSUS

Eğitim Sen Tarsus Şubesi yaptığı açıklamada bordrolarını yakarak şu açıklamayı yaptı:

"Yıllardır gerçek enflasyonu iliklerimize kadar yaşadık. Yaşamaya devam ediyoruz. Ama maaşlarımız hep bir yerlerden sipariş edilip TÜİK tarafından masa başında belirlenen rakamlara göre artırıldı. Üstelik Ali Cengiz oyunları ile belirlenen bu rakamlara göre belirlenen enflasyon farkını almak için bile altı ay beklemek zorunda bırakıldık. Maaş artışlarımızı yaşadığımız hayat pahalılığını yansıtmayan, resmi enflasyon rakamlarına endeksleyen mutabakatlara hiç sıkılmadan 'toplu sözleşme' dediler.

‘Yetkili’ sıfatı ile masaya oturanlar mangalda kül bırakmayan laflar ettiler. Ancak her seferinde ya maaş artışlarımızı TÜİK rakamlarına indirgeyen mutabakatlara imza koydular. Ya da danışıklı dövüş oyunları ile son sözü hükümete bırakan Hakem Kuruluna attılar. Talep ettikleri maaş artışı oranının üçte birine imza attıkları son mutabakatı bile 'bütçeden hakkımızı, refahtan payımızı aldık' diyerek cilalamaktan geri durmadılar.

Sonuçta fatura daha fazla yoksullaşma, daha fazla güvencesizleşme olarak hepimize kesildi. Maaşlarınızdaki erime yerini buharlaşmaya bıraktı. Yoksulluğumuz arttı.

Gittikçe ağırlaşan koşullarda bırakalım altı ay sonrasını yarın nasıl bir ülkeye uyanacağımızı bilmiyoruz. Bu karanlık tabloda geçinemiyoruz. Nefes alamıyoruz.

Üstümüze çöken bu zifiri karanlıktan tek çıkış yolumuz hangi sendikanın üyesi olursak olalım yetkinin asıl sahipleri olarak bir araya gelmemizden ortak mücadeleyi yükseltmemizden geçiyor."


BALIKESİR

Balıkesir Edremit Cumhuriyet Meydanı'nda basın açıklaması yapan KESK'e bağlı sendikalara Edremit Demokrasi Platformu bileşenleri de destek verdi. Emekçiler, "geçinemiyoruz, insanca yaşamaya yetecek ücret istiyoruz" dedi.

KESK adına açılış konuşmasını yapan Kemal Yadırgı;  2022 yılına zam tsunamisi ile girdiklerini, artan döviz, artan enflasyon karşısında ücretlerinin eridiğini belirtti.

"Enes Kara'yı umutsuzluğa ve intihara götüren kindar ve dindar nesil yetiştirme projesi ve onun uygulaması olan tarikat yuvalarıdır" diyen Yadırgı, "Parasız, bilimsel, demokratik, laik eğitim için tarikat yurtları kapatılmalıdır" dedi.

"Ülkemizde her gün kadınlar öldürülüyor. Siyasi iktidar İstanbul Sözleşmesi'nden çekilerek kadın katillerini cesaretlendiriyor" diyen Kadriye Gümüştaş da kadınlar korkmadan mücadeleye devam edecek ifadelerini kullandı.

Ücretlerinin enflasyon ve zam karşısında hızla eridiğini belbelirten Sibel Aybar, "her gün biraz daha yoksullaşıyoruz" dedi.

Eğitim Sen Edremit Temsilcisi Fikriye Yadırgı, "Çocuklarımıza umutlu,onurlu,özgür bir gelecek için demokratik, laik, bilimsel bir eğitim için mücadeleye devam edeceğiz" dedi.

Ardından bordrolarını yakan emekçiler; "sefalete teslim olmayacağız, yaşasın iş ekmek özgürlük mücadelemiz, birleşe birleşe kazanacağız" sloganlarıyla açıklamayı sonlandırdı. (Edremit/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Denizli'de Avdan Mahallesi için acele kamulaştırma kararı

SONRAKİ HABER

Ankara Barosu'ndan sokak hayvanları için 'Pati Yardım Hattı'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...