14 Ocak 2022 07:00

Omikron varyantı ve Turkovac aşısı | Smyrna'dan İzmir'e Kentin Gündemi

Smyrna'dan İzmir'e Kentin Gündemi programında bu hafta İzmir Tabip Odası Başkanı Lütfi Çamlı ile artan vakaları, omikron varyantını ve Turkovac aşısını konuşuyoruz.

Görsel: Evrensel

Reklam

Smyrna'dan İzmir'e Kentin Gündemi programında bu hafta artan vakaları, omikron varyantını ve Turkovac aşısını İzmir Tabip Odası Başkanı Lütfi Çamlı ile konuştuk. 5 kat artan vaka sayısının bir önceki haftaya ait olduğunu söyleyen Çamlı, bu sayının önümüzdeki daha da fazla olacağını belirtti.

Omikron varyantının dünya genelinde hızla yayıldığını ve birçok ülkede buna ilişkin tedbirlerin alındığını aktaran Çamlı, “Ülkemizde ise sağlık otoriteleri ek bir tedbir almaya gerek görmediler. Geçtiğimiz günlerde açıklanan 100 binde vaka sayılarına baktığımızda tüm ülkede çok ciddi bir vaka artışı var ki bu sayılar 24-31 Aralık arası, henüz daha ocak ayına ait veriler yok. İzmir özelinde konuşacak olursak, vakaların yaklaşık 5 kat arttığını söyleyebiliriz. Bir hafta öncesine göre ki ocak ayının verileri çıktığında bunun çok daha fazla olacağını bekliyoruz. Çünkü sahadan aldığımız izlenimler giderek vaka sayılarının çok arttığını, hastaneler önünde uzayan PCR kuyrukları, birinci basamakta aile hekimlerinin izlediği pozitif vakaların izolasyon sayılarına baktığımızda çok ciddi bir vaka artışı ile karşı karşıyayız” dedi.

ÜÇÜNCÜ DOZ AŞI KESİNLİKLE YAPILMALI”

Omikron varyantının çok hızlı yayılım gösterdiğini söyleyen Çamlı, “İki doz aşılamanın Omikron varyantında etkili olamadığını, yüzde 20’ler civarında bir koruma sağladığını biliyoruz. Bu yüzden de mutlaka üçüncü doz hatırlatmaları yapılması gerekliliği defalarca bilim insanları tarafından vurgulandı. Ülkemizde baktığımız zaman üçüncü doz hatırlatma dozunu olan vatandaş sayılarının tüm toplumda yüzde 25 ya da yüzde 30’a doğru yaklaşıyor. Ama büyük bir kesimin henüz bu üçüncü doz hatırlatma dozları olmadığını, dolayısıyla toplumun büyük bir kesiminin Omikron varyantına koruyuculuk açısından yeterli bir bağışıklığının olmadığını görüyoruz” diye konuştu.

Aşılamanın artması gerektiğinin önemli olduğunu dile getiren Çamlı, çocuk ve genç vakaların eskiye göre daha fazla olmasından dolayı özellikle okul çağındaki 5-11 yaş grubunun da bir an önce aşılanması gerektiğine vurgu yaptı.

OMİKRON VARYANTININ BELİRTİLERİ

Omikron varyantının belirtisinin daha çok grip benzeri olduğunu ifade eden Çamlı, “Burun akıntısı, boğaz ağrısı, ses kısıklığı gibi semptomlar ön planda. Bu da griple daha çok karışmasına sebep oluyor. Kaldı ki İzmir özelinde baktığınızda aralık ayının sonları gribal enfeksiyonların arttığı bir süreç olduğu için bundan dolayı grip mi yoksa Omikron varyantı kovid hastalığı mı olduğu konusunda ayırın güç. Bunun için mutlaka şüphe duyan vatandaşlarımızın PCR testi yaptırması gerekiyor. Diğer varyantlarda gördüğümüz koku ve tat alma bozukluklarının Omikron varyantında daha az olduğunu görüyoruz ama genel olarak bakıldığında birçok noktada örneğin kas ağrıları, baş ağrıları, ateş, öksürük gibi bulguların Omikron varyantında da olduğunu söyleyebiliriz” dedi.

TURKOVAC AŞISININ GÜVENİLİRLİĞİ ŞEFFAF ŞEKİLDE PAYLAŞILMALI”

Aşının önemini her fırsatta Türk Tabipler Birliği ve Tabip Odaları olarak dile getirdiklerini belirten Çamlı Turkovac aşısı tartışmalarına ilişkin ise şunları söyledi: “Hükümetin sağlık otoritelerinin ülkedeki aşı çalışmalarına destek olması, bunları teşvik etmesi bu açıdan çok önemli bir durum. Keza ülkemizde birçok aşıya ilişkin çalışmalar başlatıldı. Bunu bizlerde takip etmeye çalıştık ve birçok bilim insanı bu aşı üretimlerinde katkı sundular, emek verdiler. Hepsine buradan şükranlarımızı sunarız. Bir aşı ya da ilacın bir kullanım onayı alabilmesi için bazı bilimsel süreçler var. Baktığımız zaman Turkovac’ın onayının ne şekilde, hangi kriterler çerçevesinde alınıp alınmadığı kamuoyuyla paylaşılmadı. TTB’de verilen şeffaf şekilde paylaşılmasını talep etti. Burada herhangi başka bir şeyin aranmasının doğru olmadığını düşünüyorum. Kısacası Türk Tabipler Birliği kendisine yasalarla tanımlanmış görevleri çerçevesinde halkı doğru aydınlatıp, doğru bilgilendirmek adına bu aşının acil kullanım onayında kamuoyuyla paylaşılmayan faz 3 çalışmalarının aşının etkinliği, güvenilirliği, yan etkileri konusunda şeffaf bir açıklamanın gerekliliğini ortaya koymuştur. Bu tartışılması çok da uygun olmayan bir durum mutlaka bunun kamuoyuyla paylaşılması gerekiyor.”

Reklam