13 Ocak 2022 22:45

Aslı Filiz: Çalışmalarımda Mezopotamya kültürünü tema olarak seçiyorum

Aslı Filiz’in “Mezopotamya Renkleri” isimli sergisi yarın açılıyor. Filiz, çalışmalarında Mezopotamya kültürünü ve renklerini yansıttığını söylüyor.

Fotğpraf: Aslı Filiz'in kişisel arşivi 

Paylaş

Ressam Aslı Filiz’in “Mezopotamya Renkleri” isimli resim sergisi Hamburg’da sanatseverlerle buluşuyor. İtzehoe Kültürhof’un ev sahipliğinde yarın açılacak sergi, “Eli Belinde Kadın Motifi”, “Gılgamış”, “Zerdüştçülük”, “Şamanizm”, “4 Kadın 4 Toprak”, “Musa Anter”, “Dersim’in Kayıp Kızları”, “Şahmeran” ve “Garibe Gezer’in Direnişi” gibi alt başlıklardan oluşuyor.  

FİLİZ’İN İLK KİŞİSEL SERGİSİ

Hamburg Güzel Sanat Üniversitesinde eğitime devam eden Filiz, burada tuval ve akrilik boyama çalışmalarına yöneldi. Filiz, eserlerini gören hocalarının ve dostlarının sergi açması noktasında kendisini ikna ettiğini söyledi. Filiz, “Bu fikrin netleşmesinden sonra çok değerli Sergi Küratörü Beral Madra ile görüşme şansı yakaladım. Kendisinden önemli ve oldukça kıymetli öneriler aldım. Bu ön açıcı ve olumlu motivasyon ile hazırlıkları başlayan ‘Mezopotamya Renkleri’ isimli ilk kişisel sergimin 15 Ocak’ta Almanya’nın Hamburg (Itzehoe) şehrinde olması kararlaştırıldı” dedi.

ACI, DÜŞ, SEVİNÇ…

Çalışmalarında Mezopotamya kültürünü yansıtan Filiz, “Grafikte ve tuval çalışmalarımda daha çok yaşadığım toprakları yani Mezopotamya kültürünü ve renklerini tema olarak seçmeye özen gösteriyorum. Çünkü kendi topraklarımın acısını, düşlerini, sevinç ve hüzünlerini başta Avrupa olmak üzere bütün dünyaya göstermek istiyorum. Böylece, Mezopotamya halkının geçmişte ve günümüzde maruz kaldıkları zulme de tercüman olmak istiyorum. Bu bağlamda, yoğun bir şekilde tarih ve mitoloji çalışıyor ve araştırıyorum” dedi.

"KENDİNİZİ GARİBE’DE GÖRECEKSİNİZ"

Sergi konusunda Can Dündar ile fikirleştirdiğini söyleyen Filiz, Dündar’ın kendisine “Garibe Gezer için bir çalışma yapmalısın” önerisinde bulunduğunu belirterek, “Bunu hiç düşünmemiştim. Çalışmamın sonunda fikrini almak istediğimde ‘Yüzünde ayna olabilir, herkes kendisini Garibe’de görsün’ önerisini çok yaratıcı buldum ve Garibe’nin yüzüne aynalar ekledim; çalışmam için de anlamlı oldu. Son çalışmam olan Garibe Gezer bu şekilde ortaya çıktı. Çalışmama baktığınızda kendinizi Garibe’de göreceksiniz. Hepimiz Garibe Gezer’iz. Kara kapkara parmaklıklar arasından yükselerek, gösterdiğin direnişe selam olsun Garibe. Kıvırcık gür saçların yeşil umut saçsın etrafa” ifadelerini kullandı.

ASLI FİLİZ KİMDİR?

Aslı Filiz, Beykent Üniversitesi grafik tasarım mezunu. İlk profesyonel iş deneyimini “Ülkede Özgür Gündem” gazetesinde edindi. 20 yıllık profesyonel iş hayatında grafik tasarımcı olarak çalışıp, başta Metin Kemal Kahraman, Ciwan Haco, Kazım Öz, Mehmet Akbaş, Heja Netirk, Suat Usta, Fuat Saka, Cafer Solgun, Ali Yürekli, Rodi Güven Yalçınkaya, Mizgin Müjde Arslan gibi birçok sanatçı için afiş, logo ve albüm kapağı çalışmalarına imza attı. Kişisel olarak sanatçılar için ürettiği çalışmalar birçok kurum ve kuruluşta da karşılık gördü. Hamburg Kürt Film Festivali, Londra Kürt Film Festivali, Jineoloji Dergisi, Tiyatra Saraya Baran, Kobane Sineması, MKM, MIG Zentrum, CENI kadın, Rojbin Kadın, NuJinha, Yeni 1 Mecra gibi birçok siyasi, kültür ve haber kurum ve kuruluşları için de afiş ve logo çalışmaları yaptı. 2019 yılında Hamburg Güzel Sanatlar Üniversitesinden öğrenci olarak davet aldı ve halen burada öğrenciliği Prof. Ingo Offermanns ile devam etmekte. Ağırlıklı olarak dijital bir üretimin yanında Offermanns’ın yönlendirmeleri ile tuval ve akrilik boya çalışmalar da yapmaya başladı. (Hamburg/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

ODTÜ yurdunda Erdal Eren etkinliğine giden öğrencilerin fişlendiği iddia edildi

SONRAKİ HABER

ORÇEV: Su kirliliğinin sebebi çöp tesisinden yaşanan sızıntı mı?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...