20 Nisan 2011 10:26

Avukatlar boykota hazırlanıyor

KÜRT siyasetçiler ve insan hakları savunucularının ‘KCK davası’ adı altında yargılandıkları davanın önceki gün görülen duruşmasında mahkeme salonunu terk eden avukatlar, Özel Yetkili Mahkemelerin yargılama usullerine itirazda bulunmaya hazırlanıyor. Diyarbakır Barosu Başkanı Mehmet Emin Aktar, savunma makamını etkisizleştiren

Avukatlar boykota hazırlanıyor
Paylaş

KÜRT siyasetçiler ve insan hakları savunucularının ‘KCK davası’ adı altında yargılandıkları davanın önceki gün görülen duruşmasında mahkeme salonunu terk eden avukatlar, Özel Yetkili Mahkemelerin yargılama usullerine itirazda bulunmaya hazırlanıyor. Diyarbakır Barosu Başkanı Mehmet Emin Aktar, savunma makamını etkisizleştiren ve avukatlara aksesuar muamelesi yapan Özel Yetkili Mahkemelere avukat göndermeyebileceklerini söyledi.

Devlet Güvenlik Mahkemelerinin (DGM) yeniden yapılandırılarak Özel Yetkili Mahkemelere dönüştürülmesinin ardından, yargılamalarda yaşanan krizler ve tıkanma bu mahkemeleri yeniden tartışma konusu yaptı. 2 yılı aşkın bir süredir Kürt siyasetçilerinin yargılandığı davada avukatların sadece duruşma salonunun havalandırılmasına ilişkin talepleri kabul edildi. Duruşmanın seyrini değiştirebilecek birçok beyanın ret edildiği yargılamada savunma makamı dikkate alınmadı. Son duruşmada ise 100’e yakın savunma avukatının sözlü ve yazılı beyanlarını duymayan mahkeme, duruşmayı alelacele bitirmek istedi. Bunun üzerine duruşma salonunu terk eden avukatlar davadan çekilme dahil bütün seçenekleri görüşüyor.

Daha önce Türkiye Barolar Birliği (TBB) Özel Yetkili Mahkemelerin kaldırılması talebini yinelemişti. Çoğunluğu bölge baroları olmak üzere 57 baro da ortak metinle Türkiye’de iktidar denetimli yargı mekanizmasının sorunları derinleştirdiğine dikkat çekerek, yine bu mahkemelerin kaldırılmasını talep etmişti. Diyarbakır Barosu ise Özel Yetkili Mahkemelere avukat göndermeme seçeneğini tartışıyor. Diyarbakır Barosu Başkanı Mehmet Emin Aktar, yargılamada en büyük kısıtlamanın Kürt coğrafyasında yaşandığını belirterek, avukatların duruşmada aksesuar olmaktan çıkartılması gerektiğini söyledi. Konuya ilişkin geniş katılımlı bir toplantı yapacaklarını belirten Aktar, toplantıda Özel Yetkili Mahkemeleri boykot ederek avukat göndermeyebilecekleri yönünde kararın çıkmasının büyük ihtimal olduğunu söyledi. (Diyarbakır/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Adana'dan tepki: 'Eşitlik, kardeşlik, Kürt halkına özgürlük'

SONRAKİ HABER

YSK’dan ‘barış’ diyenlere veto saldırgana vize

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...