12 Ocak 2022 07:38

AYM'den karar çıktı: 166 kişiye 'uzun süren yargılama' tazminatı ödenecek

Açtıkları davaların üzerinden yıllar geçmesine rağmen karara bağlanmadığından şikayetçi olan 166 kişi, AYM'ye başvurdu. Bu kişilere 'uzun süren yargılama' tazminatı ödenmesine karar verildi.

Fotoğraf: Mehmet Ali Özcan/AA

Paylaş

Anayasa Mahkemesi (AYM) açtıkları davaların makul sürede karara bağlanmadığı gerekçesiyle bireysel başvuruda bulunan 166 kişinin 'makul sürede yargılanma' hakkının ihlal edildiğine hükmetti, tazminat ödenmesine karar verildi.

Açtıkları iş veya tapu davalarının üzerinden yıllar geçmesine rağmen karara bağlanmadığından şikayetçi olan 166 kişi, AYM'ye bireysel başvuruda bulundu. AYM, tüm başvuruları bir dosyada topladı.

DAVANIN ÜZERİNDEN 37 YIL GEÇTİ, KARAR ÇIKMADI

Açtığı iş davasının üzerinden 4 yıl 10 ay geçen Ş.G. ve Muş Mazgirt’te tapu davaları 37 yıl 2 ay süren bir kişi de listede yer aldı. Avukatı Mustafa Acar aracılığı ile açtığı iş davasının üzerinden 10 yıl 3 ay geçmesine rağmen sonuç alamayan F.Ö.'ye de dosyada yer verildi. Oybirliği ile verilen kararda, ‘makul sürede yargılanma’ hakkının Anayasa tarafından güvenceye alındığı kaydedildi.

"4 AY İÇİNDE ÖDENMELİ"

Kararda, makul sürede yargılanma hakkının ihlal edildiğine hükmedildi ve başvurucuların tamamına tazminat ödenmesine karar verildi. Bazı başvuruculara 2 bin, bazılarına ise 56 bin TL’lik tazminat ödeneceği belirtildi. AYM kararında, belirtilen tazminat tutarlarının 4 ay içinde ödenmesi gerektiği kaydedildi. Ayrıca, adli yardım talebi geri çevrilen bir kısım başvurunun bu yöndeki talebi de kabul edildi.

Müvekkili F. Ö.’nün açtığı iş davasının üzerinden 10 yıl 3 ay geçmesine rağmen karar verilmediğini söyleyen avukat Ali Kılıç, “Anayasa Mahkemesi söz konusu kararda, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) 6. maddesinde bulunan makul süre ve Anayasa’nın 141. maddesinin 1. fıkrasında da bahsedilen 'davaların en az giderle ve mümkün olduğunca hızlı bir şekilde sonuca ulaştırılması' hususunu göz önüne alarak 166 başvurucunun mağduriyetini kabul etmiştir. AYM, ‘Adil Yargılanma Hakkı’nın temel unsurlarından biri olan ‘makul süre’ kavramının ve ‘geç gelen adaletin, adalet olmayacağı’ prensibinin de altı güçlü bir biçimde çizilmiş oldu” ifadelerini kullandı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Erdoğan, Demirtaş’ı Öcalan’a şikayet etti: İmralı’dakine hesap verecek

SONRAKİ HABER

Erbosan Boru işçisi, Özçelik İş Sendikasına taleplerini sıraladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...