11 Ocak 2022 23:37

İstanbul’da vaka artışı | “Hastaneler tıkanmadığı sürece bakanlığın tedbir niyeti yok"

İstanbul’daki vaka sayılarının açıklanandan yüksek olduğunu aktaran İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Prof. Dr. Küçükosmanoğlu: Bakanlığın hastaneler tıkanmadığı sürece tedbir alma niyeti yok.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Sinem UĞURLU
İstanbul

Türkiye’de omikron varyantıyla birlikte vakalar artışı sürüyor. Günlük vaka sayısı 65 bine dayandı. Sağlık Bakanlığının illere göre 100 binde vaka yoğunluğuna göre Trakya, Marmara ve Doğu Karadeniz’deki illerin HES haritası kırmızıya büründü. Bir önceki haftaya göre İstanbul’da vaka sayısı 2.2 kat, İzmir’de ise vakalar 5 kat arttı. Tabloya göre 55 il yüksek ve çok yüksek risk kategorisinde. Vaka sayısı en çok Eskişehir, İstanbul, İzmir, Aydın, Çanakkale, Muğla, Kırklareli, Gümüşhane, Edirne, Kocaeli’de arttı.

Omikron varyantına bağlı vaka artışının merkezinde ise İstanbul var. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da 31 Aralık’ta yaptığı açıklamada, “Tüm vakaların yüzde 52’si İstanbul’da tespit ediliyor. Tam anlamıyla İstanbul patladı diyebiliriz” ifadelerini kullanmıştı. Pandeminin ilk dönemlerinde de İstanbul için ‘Türkiye’nin Vuhan’ı’ ifadeleri kullanılmıştı.

"VAKALAR AÇIKLANANDAN DAHA FAZLA"

İstanbul’daki büyük vaka artışının nedenlerini ve neler yapılması gerektiğini İstanbul Tabip Odası (İTO) Genel Sekreteri Prof. Dr. Osman Küçükosmanoğlu ile konuştuk. İstanbul için vaka sayılarının açıklanandan daha da yüksek olduğunu tahmin ettiklerini dile getiren Prof. Dr. Küçükosmanoğlu “Çünkü test yaptırmak bir sorun haline geldi. Kamu hastanelerinde uzun kuyruklar var, özel hastanelerde ise test ücretli. Ayrıca birçok kişi de testim pozitif çıkarsa işimden gücümden olurum diye test yapmaya da gidemiyor. Bu etkili bir neden ve gerçekten İstanbul’da vaka sayısı çok yüksek” diye konuştu.

"VAKALAR İSTANBUL’DAN YAYILIYOR"

Osman Küçükosmanoğlu

“İstanbul’un kalabalık bir şehir olması, Türkiye’nin dünyaya açılan kapısı olmasının vaka artışında etkili olduğunu dile getiren Küçükosmanoğlu “Omikron varyantının İstanbul’dan giriş yapması son derece muhtemel. Onun dışında İstanbul’da kapalı ortamlarda daha çok bulunuyor insanlar zorunlu olarak. İşleri, güçleri, okulları nedeniyle. Toplu taşımada da vakalar yayılıyor. Dolayısıyla İstanbul’dan yayılıyor olması çok da şaşırtıcı değil” dedi.  

"TEDBİR VATANDAŞA BIRAKILIYOR"

Ancak buna rağmen İstanbul’a yönelik alınan özel bir tedbir olmadığına vurgu yapan Küçükosmanoğlu “Sağlık Bakanı vaka artışını vatandaşa yükleyerek ‘Gerekli tedbirleri alın’ diyor ama bu tedbirlerin ne olduğu da söylenmiyor.  Hatta salgının başında uygulanan önlemlerin birçoğu artık yok. Vakaların yayıldığı dönemlerde kapalı ortamlara girişlerle ilgili denetimlerin yapılması, yaygın test yapılarak pozitif olanların izolasyonunun sağlanması gerekirken bunun sorumluluğu vatandaşa bırakılıyor” dedi.  Küçükosmanoğlu, öte yandan vaka sayısında bu kadar artmış olmasına rağmen yoğun bakımlarda hızlı bir  artış izlemediklerini belirterek “Ancak önümüzdeki haftalar bu açıdan İstanbul için kritik. Çünkü herhangi bir tedbir yok” ifadelerini kullandı.  Bakanlığın açıkçası ‘Ölen ölür, kalan sağlar bizimdir’ politikasıyla salgını yönetmeye çalıştığını anlatan Küçükosmanoğlu “Hastaneler tıkanmadığı sürece de bir tedbir alma niyeti yok gibi görünüyor. ‘Şansımızı bir deneyelim’ politikası var” dedi.  

"AŞIYA TEŞVİK, OLMAYANA KISITLAMA GEREKLİ"

Küçükosmanoğlu, alınması gereken önlemleri ise şu sözlerle sıraladı “Özellikle riskli grup dediğimiz, 60 yaş üzeri veya ek hastalığı olanlarda hatırlatma dozu yapılması işini bakanlık sadece tavsiye olarak söylüyor, tercih edin diye söylüyor. Halbuki bu kişilerin yeterli aşılarının olmadığını düşünmek lazım. Bunların önümüzdeki haftalarda kötü sonuçlarını görebiliriz. Mutlaka aşılanmaları gerekiyor. Aşı politikasıyla ilgili kararı kişinin kendisine bırakan bir durum içinde devam ediyoruz. Bu gerçekten sorgulanmaya muhtaç. Aşılanmanın bir şekilde teşvik edilmesi lazım eğer zorunlu aşı kararı alınamıyor ise -ki biz zorunlu aşı alınması kararını destekledik özellikle toplu yerde çalışanlar için- en azından şimdiki politikanın gözden geçirilmesi gerekir. Aşıyla ilgili bir teşvik ve aşı olmayanlarla ilgili kısıtlama yoluna gidilmeli mutlaka.”

"TL’DEKİ DEĞER KAYBI, SINIRDAN GİRİŞLERİ ARTIRDI"

Kırklareli Tabip Odası Başkanı Taner Pehlivan, Trakya Bölgesi’nde vaka yoğunluğunun birinci sebebinin bu bölgeye sınırdan ciddi giriş çıkış olduğunu söylüyor. TL’nin değer kaybetmesiyle Bulgaristan’dan çok sayıda kişinin alışveriş yapmak için Trakya’ya akın ettiğini belirten Pehlivan “Sınırdaki tüm illere Kırklareli, Edirne ve Tekirdağ’a geliyorlar. Maddi durumu biraz iyi olanlar yılbaşını Çanakkale’de geçirdi örneğin. Çanakkale’de oteller neredeyse Bulgar vatandaşlarıyla doluydu” dedi. Bulgaristan’daki aşılanma oranlarının bizim ülkemize göre oldukça düşük olduğu bilgisini de veren Pehlivan “Omikron varyantının da Avrupa’dan girdiği düşünülüyor. Yani bundan sonra muhtemelen diğer bölgelerimizde de aynı şekilde artışları göreceğiz” dedi.

İkinci olarak da bölge illerinin nüfusa oranla fazla öğrenci barındırdığını belirten Pehlivan “Nüfusla orantılanınca ciddi bir öğrenci popülasyonu var. Kafeler, restoranlar, eğlence mekanları maalesef dolu şu an. Artık eskisi gibi önlem de yok. Son dönemde öğrenciler arasında, özellikle üniversite öğrencileri arasındaki pozitif vaka sayısı arttı. Aşılama oranı da düşük üniversite, lise ve diğer çağdaki öğrencilerde. Gençler arasında aşıyı hak ettiği halde aşı yaptırmayan da çok kişi var maalesef” dedi.

VAKALARIN YÜZDE 62’Sİ MARMARA’DA

Sağlık Bakanlığının verilerine göre Türkiye’de vakaların yüzde 62’si Marmara Bölgesi’ndeTest pozitifliği yüzde 16’ya çıktıAktif vaka sayısı 604 bin olduTürkiye nüfusunun yüzde 78.3’ü çok yüksek ya da yüksek riskli illerde yaşıyor. 2 doz aşısı üzerinden 3 ay geçen ve sırası gelen 24 milyon kişi henüz hatırlatma dozunu olmadı. 


"KAPALI ALANLARA GİRİŞE AŞI ŞARTI GETİRİLMELİ"

Ege Üniversitesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Zafer Kurugöl, vakaların daha da artacağına işaret ederek “AVM, restoran ve konserlere girişte mutlaka aşı şartı getirilmeli” dedi. Acilen önlem alınması gerektiğini dile getiren Kurugöl, “Türkiye Futbol Federasyonu maçlara girişte 3’üncü doz aşı şartı getirdi. Onun dışında önlem yok” diye konuştu. Kapalı alanda virüsün daha hızla yayıldığını hatırlatan Kurugöl, alınması gereken önlemleri sıraladı: “Kapalı yerlerde daha çok bulaş oluyor. Bu nedenle AVM, restoran ve konserlere girişte aşı şartı getirilmeli. Toplu taşımada da insan trafiği çok arttı. Kademeli mesai yapılırsa bu da fayda sağlayacaktır. En son kapanması gereken yerler okullardır. Ancak vakaların da bu kadar çok artması nedeniyle sömestir tatilini bir hafta öne çekersek bu yükselişi kırmada çok faydalı olacaktır.” (İzmir/DHA)
 

ÖNCEKİ HABER

TİP Milletvekili Barış Atay'a saldırı davasında 3 sanığa hapis, 1 sanığa beraat kararı verildi

SONRAKİ HABER

Hem Kazakistan balonu patladı hem de KGAÖ ile yeni bir dönemin kapısı aralandı 

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa