06 Ocak 2022 11:07

Prof. Dr. Doğanay Tolunay: "Cumhurbaşkanı kararı ormanları işgal edenlere ceza değil ödül veriyor"

Cumhurbaşkanı kararı ile bazı alanların orman dışına çıkarılmasını yorumlayan Prof. Dr. Doğanay Tolunay "Ormanları işgal edenlere ceza değil ödül” dedi.

Fotoğraflar: Örencik Eğrigöz Dağı Çevre Koruma ve Dayanışma Derneği

Paylaş

Özer AKDEMİR

Resmi Gazete'de 5 Ocak 2022 tarihinde yayınlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile Kastamonu ve Manisa illerinde bazı orman alanları orman dışına çıkarıldı. "2018 yılına kadar işgal edilmiş, üzerinde konutlar inşa edilmiş orman alanlarının orman dışına çıkarılmasının önü açılmıştır. Bu durum açıkça Anayasaya aykırıdır" diyen Prof. Dr. Doğanay Tolunay, bu kararla ormanları işgal edenlerin cezalandırılması gerekilirken, ödüllendirildiğine dikkat çekti.

MADDE AÇIKÇA ANAYASAYA AYKIRI

İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Orman Fakültesi Toprak İlmi ve Ekoloji Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Doğanay Tolunay, 16. maddenin bir torba kanun içinde 19 Nisan 2018 tarihinde Orman Kanununa eklendiğine vurgu yaparak maddeyi şu şekilde aktardı:

"Bu madde ile 'bilim ve fen bakımından orman olarak muhafazasında hiçbir yarar görülmeyen ve tarım alanına dönüştürülmesi de mümkün olmayan yerler ile bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihte üzerinde yerleşim yeri bulunan ya da yerleşim yeri oluşturulması uygun olan taşlık, kayalık, verimsiz ve fiilen orman vasfı taşımayan alanlardan, sınırları Cumhurbaşkanınca belirlenen alanlar, Cumhurbaşkanınca belirlenecek usul ve esaslara göre Orman Genel Müdürlüğünce orman sınırları dışına çıkartılarak tapuda Hazine adına tescil edilir” hükmü getirilmiştir. Ancak Orman Kanununa eklenen bu madde açıkça Anayasa’nın 169. Maddesine aykırıdır. Çünkü 169. Madde ile 31.12.1981 tarihinden önce orman vasfını yitiren alanların orman dışına çıkarılabileceği açıklanmıştır. Kamuoyu tarafından 2-B olarak bilinen uygulamalar aslında bu kapsamdadır ve 2-B uygulamaları ile bugüne kadar 626 bin hektar orman alanı orman dışına çıkarılmıştır“ dedi.

İŞGALCİYE CEZA YERİNE ÖDÜL VERİLDİ

Orman Kanunu Ek 16. Madde ile orman niteliğini kaybetmiş alanların orman dışına çıkarılması için belirlenen tarihin 1981'den 2018 tarihine çekildiğini belirten Tolunay, “Başka bir ifadeyle 2018 yılına kadar işgal edilmiş, üzerinde konutlar inşa edilmiş orman alanlarının orman dışına çıkarılmasının önü açılmıştır. Bu durum açıkça Anayasaya aykırıdır. Diğer yandan ormanı işgal edenlerin cezalandırılması yerine ödüllendirilmesi anlamına da gelmektedir. Ek 16. Maddenin oluşturduğu bir diğer risk de işgal edilmemiş olsa da yerleşime uygun orman alanlarının da taşlık, kayalık denilerek orman dışına çıkarılmasının önünü açmasıdır“ dedi.

ORMAN DIŞINA ÇIKARILAN ALAN MİKTARI 6,5 MİLYON METREKAREYE ULAŞTI

Ek 16. Maddenin ilk uygulamasının 2018 yılı Temmuz ayında yapılmış olup, Bakanlar Kurulu kararı ile İstanbul, Kocaeli, İzmir ve Kütahya illerinden toplam 1.616.301 m2 orman alanı orman vasfını kaybettiği gerekçesi ile orman dışına çıkardığını aktaran Tolunay, "Bu Bakanlar Kurulu ülkemizin son Bakanlar Kurulu olarak da ayrı bir öneme sahiptir. Sonrasında 25 Kasım 2020 tarihinde iki ayrı Cumhurbaşkanı Kararı ile İzmir ve Bursa illerinden 4.239.146 m2 daha orman alanı dışına çıkarılmıştır. Bu kararlar Ek 16. Maddenin Uygulama Yönetmeliği çıkarılmadan alındığı için de kanunlara aykırıdır. Bu nedenle Ocak 2021’de maddenin uygulama yönetmeliği çıkarılmıştır. Bu Yönetmelik TMMOB’a bağlı odalar ve çeşitli STK’ler tarafından dava edilmiştir. Resmi Gazete'de yayımlanan en son Cumhurbaşkanı Kararı ile orman niteliğini kaybettiği için orman alanı dışına çıkarılan toplam orman alanı miktarı 6,5 milyon m2’ye ulaşmıştır" diye belirtti.

ÖNCEKİ HABER

Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri 249. kez rektörlük binasına sırt döndü

SONRAKİ HABER

Siyasi partiler: Siyaset sandığa sığmaz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...