18 Şubat 2011 04:21

Kürtçe için eylemler ve mitingler yapılacak

21 Şubat Dünya Anadil Günü dolayısıyla TZPKurdî çeşitli il ve ilçe merkezlerinde basın açıklamaları, paneller, yürüyüş, şölen ve miting düzenleyecek. Yapacakları etkinlikleri, “Dilimiz varlığımız, varlığımız irademizdir” sloganıyla gerçekleştireceklerini belirten TZPKurdî sözc&uu

Kürtçe için eylemler ve mitingler yapılacak
Paylaş
Azim Yacan

21 Şubat Dünya Anadil Günü dolayısıyla TZPKurdî çeşitli il ve ilçe merkezlerinde basın açıklamaları, paneller, yürüyüş, şölen ve miting düzenleyecek. Yapacakları etkinlikleri, “Dilimiz varlığımız, varlığımız irademizdir” sloganıyla gerçekleştireceklerini belirten TZPKurdî sözcülerinden Xecê Şen, 21 Şubatta okulların ‘boykot’ edilmesini isteyerek, yapılacak etkinliklere katılım çağrısında bulundu.
Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) üyesi ülkelerin, Amerika, Afrika ve Asya’daki azınlıkların karşılaştığı zorluklar ve dillerinin korunması kapsamında 21 Şubatı “Dünya Anadil Günü” ilan etmesi, bu yıl 11’inci kez kutlanacak. Dünya Anadil Günü dolayısı ile TZPKurdî de bir dizi etkinliğe hazırlanıyor.
ETKİNLİKLER YAPILACAK
 TZPKurdî 19 ile 20 Şubatta Adana ve Mersin’de Ahmedê Xanî’nin konu alındığı panellerle etkinliklerini başlatacak. 19 Şubatta Diyarbakır’da tutuklulara Kürtçe kutlama kartları gönderecek olan TZPKurdî, 20 Şubatta Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Konferans Salonu’nda panel düzenleyecek. 21 Şubat tarihinde Diyarbakır’da kitle örgütü temsilcileri ile bildiriler dağıtacak olan TZPKurdî, 27 Şubatta yapılacak mitinge katılım çağrısında bulunacak. 20 Şubatta Cizre’de BDP İlçe Örgütünde panel, Silopi’de “Kürt Dili Şöleni” düzenleyecek olan TZPKurdî, 21 Şubatta Diyarbakır’ın Ergani ve Silvan ilçelerinde panel, yürüyüş ve basın açıklamaları, aynı gün Batman’da panel, açıklama, sertifika töreni ve şölen düzenleyecek. Siirt’te ise basın açıklaması ve panel yapılacak. Etkinliklerini eş zamanlı olarak yürütecek olan TZPKurdî, 21 Şubatta Mardin Merkez, Kızıltepe, Nusaybin, Mazıdağı ve Derik ilçelerinde panel, kitlesel yürüyüş ve şölenler düzenleyecek.
VAN’DA ANA DİL MİTİNGİ
21 Şubatta Cizre’de Kürt dilli şöleni, Silopi’de BDP İlçe binası önünde basın açıklaması yapacak olan TZPKurdî, aynı tarihte Adıyaman ve Urfa’da panel, basın açıklamaları düzenleyecek. Şölende ise, “Kürtçede yeterlilik seviyesine ulaşan” öğrencilere sertifikaları verilecek. Aynı tarihte İstanbul’da da etkinliklerini sürdürecek olan TZPKurdî, İstanbul’un üç ayrı bölgesinde panel ve Kürt Enstitüsünde basın açıklaması, İzmir’de ise, basın açıklaması yaparak Kürtçeye ilişkin panel düzenleyecek. Yine aynı tarihte Yüksekova, Hakkari, Şemdinli ve Başkale’de basın açıklamaları, panellerle etkinliklerini sürdürecek olan TZPKurdî, 21 Şubatta Van’da “Anadil Mitingi” gerçekleştirecek. 22 Şubatta Şırnak’ta kitlesel bir katılımla KURDÎ-DER’in açılışını gerçekleştirilecek olan TZPKurdî, aynı gün İdil, Beytüşşebap ve Uludere ilçelerinde de basın açıklamaları gerçekleştirecek.
26 Şubatta Ankara İnşaat Mühendisleri Odası’nda farklı etnik yapılardaki kişileri bir araya getirecek olan TZPKurdî, düzenleyeceği “Çok Dilli Eğitime İlişkin Model” sempozyumu gerçekleştirecek. TZPKurdî 27 Şubatta Diyarbakır’da yapacağı mitingle bir haftaya yaydığı etkinliklerini sonlandıracak.
‘ÇEŞİTLİLİĞİ ÖN PLANA ÇIKARMAK İSTİYORUZ’
TZP Kurdî sözcülerinden Xecê Şen, bu yılki etkinliklerin, “Dilimiz varlığımız, varlığımız irademizdir” şiarıyla kutlanacağını belirterek, “Bu şiarla bölge ve Türkiye genelinde çeşitli etkinliklerle bugünü kutlayacağız. Her ne kadar kutlamadan söz edilse de dilimiz baskı altında, çocuklarımız asimile ediliyor ve her türlü asimilasyonla karşı karşıyadır. 2011’i Kürt dilinin ve Kürtlerin özgürleşmesi inancıyla karşılıyoruz. Önemli etkinliklerimiz arasında Ankara’da 3 gün sürecek sempozyum ile Van’da düzenleyeceğimiz ana dil mitingi bulunuyor. Bu etkinlikler ile çok dilliliğin hakim olduğu bir ülkede tek resmi dil olduğuna dikkat çekerek, bu çeşitliliği ön plana çıkarmayı amaçlıyoruz” diye konuştu. (VanDİHA)

ÖNCEKİ HABER

Mahkemeden Kürtçeye tercüman oyunu

SONRAKİ HABER

Okul büyütülünce öğrenciler mağdur oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...