02 Ocak 2022 14:03

Yeşiller Partisi’nin kuruluş başvurusuna hala yanıt verilmedi

Yeşiller Partisi, İçişleri Bakanlığı’nın yanıt vermemesi nedeniyle bir buçuk yıldır kurulamıyor.

Görsel: Yeşiller Partisi

Paylaş

Birkan BULUT
Ankara

Yeşiller Partisi, İçişleri Bakanlığı’nın yanıt vermemesi nedeniyle bir buçuk yıldır kurulamıyor. Yeşiller Partisi Eş Sözcüsü Koray Doğan Urbarlı, istinaftan dönen yetkisizlik kararının ardından mahkemenin duruşma tarihi tayin edeceğini, hukuk süreçte sonuna kadar gideceklerin ifade etti.

Parti kurucuları 21 Eylül 2020’de gerekli belgeleri bakanlığa sundu. Bakanlığın bazı kurucuların üye oldukları partilerden istifa etmesi gerektiği yanıtını vermesinin ardından eksikler tamamlanarak yeniden yapılan başvuruya ise bakanlık tarafında alındı belgesi verilmedi hala verilmedi. Bu nedenle Yeşiller Partisi tarafından Ankara 8. İdare Mahkemesi’nde açılan davada ise mahkeme yetkisizlik kararı verdi. Ankara Bölge İdare Mahkemesi 10. İdari Dava Dairesi’nde bozulan kararın ardından konu yeniden mahkemenin önüne geldi.

Bir yıldan fazla süre geçmesine rağmen parti kurmalarının bakanlık engeline takılmasına ilişkin gazetemize konuşan Yeşiller Partisi Eş Sözcüsü Koray Doğan Urbarlı, henüz duruşma tarihinin belli olmadığını söyledi. İçişleri Bakanlığı kendilerine herhangi bir gerekçe gösterilmediğini vurgulayan Urbarlı, bunun bakanlığın tutumunun hukuki değil, siyasi olduğunu gösterdiğini dile getirdi.

BAKANLIK GEREKÇE GÖSTERMİYOR

Parti kurmalarına karşı çıkarılan zorluğun henüz parti faaliyetlerine yönelik bir engele yola açmadığını belirten Urbarlı, hukuki süreçte sonuna kadar gideceklerini vurguladı. Bir yılı aşan bu süre boyunca kurulan çok sayıda partinin bu tip sorunlarla karşılaşmadığını ifade eden Urbarlı, İçişleri Bakanlığı’nın alındı belgesini vermeme konusunda herhangi bir açıklamada bulunmadığını söyledi. Urbarlı, parti kurmalarına karşı çıkarılan engelin nedenini bilmediklerini, bu konuda yapılacak bir yorumun sadece spekülasyon olabileceğini ancak yeşil hareketin uluslararası alanda geldiği durumun ve Z kuşağıyla ilişkisinin buna enden olduğu, yorumlarının yapıldığını dile getirdi.

2021’DE 21 PARTİ KURULDU

İçişleri Bakanlığı Yeşiller Partisi’nin başvurusunu yanıtsız bırakırken, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın verilerine göre, 2021 yılında 21 yeni siyasi parti kuruldu. Böylece Türkiye’de faaliyette bulunan siyasi parti sayısı toplam 124’e yükseldi. 2021 yılında kurulan siyasi partiler “Gelişim ve Demokrasi Partisi, Sevgi ve Saygı Partisi, Doğuş Partisi, Cumhuriyet ve Adalet Partisi, Memleket Partisi, Türkiye Altın Çağ Partisi, Yeniden Diriliş Partisi, Tuğra Partisi, Aydınlık Demokrasi Partisi, Zafer Partisi, Bağımsızlık Partisi, Liberal Parti, Milli Birlik ve Gelişim Partisi, Adaletin Aydınlığı Partisi, Vatanseverler Partisi, Al Sancak Partisi, Yükseliş Partisi, Türkiye Gençlik Partisi, Dayatmasız Yaşam Partisi, Adalet ve Özgürlük Partisi, Milli Yol Partisi” oldu.

ÖNCEKİ HABER

Araç muayene ücretlerine yüzde 36,2 zam geldi

SONRAKİ HABER

Son 24 saatte 33 bin 520 yeni vaka tespit edildi, 129 kişi yaşamını yitirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...