25 Aralık 2021 12:56
Son Güncellenme Tarihi: 25 Aralık 2021 22:11

ODTÜ’lüler KYK zammına tepkili: Param yetmediği için öğün atlıyorum

KYK burs ve kredilerine gelen artışla birlikte, lisans öğrencilerine verilen 650 TL 850 TL’ye çıkarıldı. ODTÜ öğrencileri artışın hayat pahalılığı karşısında bir anlam ifade etmediğini söyleyedi.

ODTÜ | Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) bursları ve kredilerine gelen zam geçtiğimiz günlerde açıklandı. Buna göre geçtiğimiz sene 650 TL olan kredi ve burs miktarı 200 TL zamlanarak 850 TL’ye çıkarıldı.

ODTÜ Öğrencileri ile KYK kredi ve burs miktarlarını, artan hayat pahalılığını konuştuk.

Üniversiteyi bu sene kazanan Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Hazırlık öğrencisi Şahin, ilk yılının ekonomik dengesizlik ve umutsuzlukla geçtiğini belirterek, “Ekonomik kaygıların ulaştığı boyutlardan dolayı bana anlatılan üniversite ile geldiğim üniversite arasında hiçbir bağdaşım göremiyorum. Rektörlüklerin öğrencilere nefes alacak alanlar bırakmadığı, ekonomik buhranın altında ezilmeye mahkum kalmış insanların birlikte bulunduğu bir ortam haline getirilmiş halde" dedi.

“PSİKOLOJİK DESTEK ALMAK HAYALDEN İBARET”

Şahin, şöyle devam etti: “Öğrenciler olarak en temel ihtiyaçlarımızı bile karşılayabilmek için KYK bursunun veya kredisinin yatmasını bekliyoruz. Bu bekleyişin her gününde, her anında fiyatlar sürekli arttığı için, bu ayın bursu da birkaç gün içinde bitecek.”

Öğrencilerin borç içinde yaşadığını belirten Şahin, “Geleceğe dair bu güvensizlik, ülkemize dair sürekli bir kaygı; sağlığımızla oynuyor. Ortalama bir üniversite öğrencisi içinse psikolojik destek almak tamamen bir hayalden ibaret, bunu karşılayabilecek bütçeye sahip değiliz” dedi.

Sağlıklı yaşayamadıklarını, sağlıklı beslenemediklerini, mental sağlıklarının da bozulduğunu ifade eden Şahin, “Bize ayrılan bütçe, verilen burs en temel ihtiyaçlarımıza bile yetmiyor. En temel hakkımızı istiyoruz, insanca yaşamak istiyoruz.” dedi.

Felsefe 1.sınıf öğrencisi Nefise, KYK burslarının okuldaki şartlara bakıldığında yeterli olmadığını söyledi. Markete gittiğinde 5 TL’ye aldığı ekmeğin 9 TL, sütün 12 TL olduğunu anlatan Nefise, “Her şeye yüzde yüz hatta daha fazla zam gelirken, KYK’ya 200 TL zam yapmaları benim için birşey ifade etmiyor. Yemekhanede düzeltmeler olsa da hâlâ yeterli değil. Hafta sonu yemekhane kapalı mesela, kendin yapsan da yetmiyor dışarıdan yesen de yetmeyecek. Geleceğe yönelik de hiçbir planım kalmadı artık, neredeyse tüm arkadaşlarım da aynı durumda. Arkadaşlarım okurken çalışmak zorundalar, hatta okulu bırakıp çalışmak istiyorlar” dedi.

“AİLEM YETİŞEMEDİĞİ İÇİN KREDİYE BAŞVURDUM”

Gıda Mühendisliği bölümünden bir hazırlık öğrencisi KYK’ya başvurmasının nedenlerini şöyle anlattı:

“Boşanmış bir anne-babanın çocuğu olarak, bu bursa başvurmamın en büyük sebebi; babamın benim ihtiyaçlarımı karşılamak için çok cüzi bir miktarda para göndermesi ve annemin tek başına evin bütün giderlerini (kira, fatura, mutfak masrafı vs.) ve benim her türlü ihtiyaçlarımı (eğitim, ulaşım, sosyalleşme vs.) karşılamaya maddi gücünün borçlanma çarkıyla ucu ucuna yetişmesi, bazen de yetişmemesiydi. Alacağım KYK bursunun beni mutlu eden tarafı aileden bölük-pörçük harçlık dilenmemek ve elime aylık toplu bir para geçmesi olacak. Peki alacağım bu KYK bursu yaşama alışkanlıklarımı nasıl değiştirecek? En azından sosyalleşme ve eğitim giderlerini bir nebze olsun karşılayacağını ve ailemin üstündeki yükü hafifleteceğinden eminim. Bir nebze dememin sebebi ise fiyatlar ve alınan bursun aynı oranda örtüşmemesi. Kanımca bursun 650 liradan 850 liraya çıkması da bir şeyleri çözmüyor, çünkü şu an halk olarak ne gibi bir ekonomik durumla karşı karşıya olduğumuzu biliyoruz.”

“KAMPÜS DIŞINA NADİREN ÇIKIYORUM”

Makine Mühendisliği bölümünden bir hazırlık öğrencisi, “İçinde bulunduğumuz kriz ortamında her gün ardı ardına gelen zamları göz önüne aldığımızda bursu yeterli görmüyorum. Bursu almaya hak kazanamadım ama alsaydım sadece bu bursla geçinemeyeceğimi düşünüyorum. Ailemin gönderdiği para yalnızca hayatta kalmama yetiyor. İçinde bulunduğumuz koşullarda geçinmem oldukça zor. Ay sonunu anca görebiliyorum. Bazı günler param yetmediği için öğün atladığım oluyor” dedi.

Ekonomik durumunun üniversitenin sağladığı olanaklar dışında sosyal ve sportif imkanlar için yeterli olmadığını söyleyen öğrenci, kampüs dışında nadiren vakit geçirdiğini dile getirdi. Biyoloji Bölümünden bir 1. sınıf öğrencisi de bursun temel ihtiyaçları karşılamasının mümkün olmadığını anlattı: “650 TL bursun en az 300 TL'si yurt ihtiyaçlarına gidiyordu. Her şeyin fiyatı bu kadar fazlayken kalan para ile kimsenin sağlıklı bir şekilde temel ihtiyaçlarını bile karşılaması mümkün değil. KYK’nın sadece 200 TL kadar arttırılması yine hiçbir şeyi çözmez. Bu durumda yine minimum düzeyde para harcamaya çalışarak yine ihtiyacımız ve isteklerimiz doğrultusunda almak istediklerimize ulaşamayacak geçinmeye mecbur kalacağız.”

“EN KEYİFLİ YILLARIMIZI GEÇİM SIKINTISIYLA YAŞAMAK ZORUNDA DEĞİLİZ”

Öğrenci, ailesinden maddi destek almayan öğrenciler için durumun daha da korkunç hale geldiğini anlattı:

“Belki de en keyifli yıllarımızı geçim sıkıntısı ile yaşamak zorunda değiliz. Bütün bu sorunları düşünmeden okula gidip sosyal alanlara da kendimizi yönelterek, eğlenerek yaşamak hakkımız.”

Moleküler Biyoloji ve Genetik bölümünde birinci sınıfta okuyan bir öğrenci, artan döviz kurları ile birlikte temel ihtiyaçtan bireysel giderlere kadar her şeye zam geldiğini, kredi alan öğrencilerin ise ilerde daha da sıkıntıya gireceğini dile getirdi.

Öğrenci, “Daha yaşanabilir şartlarda bütün öğrencilerin burs/kredi olayını dert etmeden yeni yıla girmeyi eminim ki benim gibi birçok öğrenci de isterdi fakat üzülerek söylemek gerekirse var olan dertlerimiz giderek büyüyor.” dedi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Almanya’da gurbetçiler, Türkiye’de Suriyeliler yakılırken

SONRAKİ HABER

Yasal mermisiyle bir komiser yaklaşmakta…

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...