21 Aralık 2021 10:59

Ordu Çevre Derneği, HES ve madene karşı İstanbul'da bulunan Mesudiyeliler dernekleriyle bir araya geldi

Ordu Çevre Derneği, HES ve maden çalışmaları hakkında İstanbul'da bulunan Mesudiyeliler dernekleriyle bir araya geldi. toplantıda maden çalışmalarına karşı mücadele vurgusu yapıldı.

Ordu Çevre Derneği, HES ve madene karşı İstanbul'da bulunan Mesudiyeliler dernekleriyle bir araya geldi

Fotoğraf: Evrensel

İstanbul’da bulunan Mesudiyeliler dernekleriyle bir araya gelen Ordu Çevre Derneği, HES ve maden çalışmaları hakkında değerlendirme yapıldı. Toplantıda HES’lere de maden çalışmalarına karşı birlikte mücadele etme kararı alındı.

Abdili Mahallesi Derneği’nde yaılan toplantıya Ordu Çevre Derneği Başkanı Ertuğrul Gazi Gönül ve Yönetim Kurulu Üyesi Coşkun Özbucak, Mesudiye Çevre Derneği Başkanı Merdan Özer, Abdili Dernek Başkanı Mehmet Ustabaşı, Başkan Yardımcısı Ahmet Yılmaz, Birebir Muhtarı Talat Karyaka, Birebir Dernek Başkanı Ümit Karayaka, Mesudiye Belediyesi Meclis Üyesi Sırrı Karayaka, Derebaşı Dernek Başkanı Hasan Yılmaz, Reşadiye Kuyucak Köyü Dernek Başkanı Yunus Koyuncu ve çok sayıda dernek yöneticisi katıldı.

Reşadiye ve Mesudiye’de yapılan maden arama çalışmaları hakkında bilgi veren Reşadiye Kuyucak Köyü Dernek Başkanı Yunus Koyuncu, “Hem bizleri hem de Mesudiye’yi ilgilendiren bu soruna karşı birlikte davranmamız gerekir. Bizler yapılan çalışmalara tepki gösterdik. Bizler her türlü mücadeleyi vereceğiz. Önemli olan birlikte olmamız” diyerek şirketin haktan işçi istediğini ve vermeyeceğimizi söylediklerini belirti.

Abdiili Mahallesi Dernek Başkanı Mehmet Ustabaşı da, “Neler yapacaksak yapalım. Mesudiye yaylarını, sularını yok edilmemeli” dedi. Diğer katılımcıların da görüşlerini söyledikten sonra Ordu Çevre Derneği Başkanı Ertuğrul Gazi Gönü ve Yönetim Kurulu Üyesi Coşkun Özbucak neler yapılması gerektiği üzerine konuştu.

HEM HUKUKİ HEM FİİLİ MÜCADELE

Gönül, “Bölgeyi yakından ilgilendiren iki konu var. Biri üç barajı ve regülatörü olan Melet Enerji tarafından yapılmak istenen HES, diğeri de Reşadiye, Mesudiye, Gölköy ilçelerini yakından ilgilendiren maden arama çalışmaları. HES’le ilgili sürç İDK’da devam ediyor. Mesudiye Çevre Deneği ile birlikte hazırladığımız itirazlar iletildi. Yine bu süreçten önce HES şirketinin 'halkı bilgilendirme toplantısını' yaptırmamıştık. Bu kez maden çalışmalarıyla karşı karşıyayız. Bu çalışma yeni başladı. Şimdi madenlerden hangilerinin daha fazla olduğunu belirleyecekler. Sonra işletme süreci başlayacak. Bu konuda hukuksal süreç yanında birlikteliğimizi sağlayarak mücadelemizi sürdürmeliyiz” dedi.

MESUDİYE FATSA OLMASIN

Ordu Çevre Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Coşkun Özbucak da, “Görülüyor ki birlikteliğimizi sağladık. Bunu büyütmek gerekir. Mesudiye’de şu an 9 HES tamamlandı. Irmak kurudu. Şimdi üç regülatörü olan HES yapılmak isteniyor. Bu üç HES demektir. Bu da yapılırsa Melet Irmağı tamamen yok olur. Maden konusunda da Fatsa’daki maden işletmesinin sonucu ders olmalı. Toprağımıza, suyumuza sahip çıkmaktan başka seçenek yok” dedi.

TOPRAĞIMIZA SUYUMUZA SAHİP ÇIKIYORUZ

Mesudiye Çevre Derneği Başkanı Merdan Özer ise, “Ordu Çevre Derneği’nin HES’lere, taş ocaklarına yönelik mücadelemizde önemli yeri oldu. Destekleri çok önemli. Bundan sonrada birlikteliğimiz sürecek. Mesudiye’ye sahip çıkmak için Mesudiye Çevre Derneği’ni kurduk. Reşadiyeli arkadaşlarla birlikteliğimizi büyüterek HES’e ve maden çalışmalarına karşı mücadelemiz büyüyecek” dedi. (HABER MERKEZİ)

Evrensel'i Takip Et