15 Aralık 2021 06:20

İngiltere Parlamentosu Kovid önlemlerini onayladı, iktidar partisi 100'e yakın fire verdi

İktidardaki Muhafazakar Parti'den 100'e yakın milletvekili tüm önlemlere destek vermedi. Önlemler ana muhalefetteki İşçi Partisi'nin desteğiyle Parlamento'dan geçti.

İngiltere Parlamentosu binası | Fotoğraf: Hasan Esen/AA

Paylaş

İngiltere Parlamentosu; Kovid serfikası, kapalı mekanlarda maske zorunluluğu, sağlık hizmetlerinde ön saflarda çalışanlara aşı zorunluluğu ve Kovid pozitif bir kişiyle temaslı olanların her gün test yaptırarak karantinadan muaf olması gibi uygulamaları öngören Kovid önlemlerini onayladı.

İktidardaki Muhafazakar Parti'den 100'e yakın milletvekili tüm önlemlere destek vermedi.

Önlemler ana muhalefetteki İşçi Partisi'nin desteğiyle Parlamento'dan geçti.

Dünkü oylama, Muhafazakar Parti'de Başbakan Boris Johnson'a yönelik "en büyük isyanı" olarak değerlendiriliyor.

Muhafazakar Parti'den bazı milletvekillerinin "özgürlüklerin kısıtlanması" olarak değerlendirdikleri uygulama bugün itibarıyla geçerli olacak.

İngiltere hükümeti, ilk olarak Güney Afrika'da tespit edilen Omikron varyantının ardından 11 Afrika ülkesine uyguladığı seyahat kısıtlamalarının ise bugünden geçerli olmak üzere kaldırıldığını açıkladı. Seyahatlerde test zorunluluğu ise devam edecek.


MUHAFAZAKAR PARTİLİLER, JOHNSON'IN GELECEĞİ ÜZERİNE DÜŞÜNÜYOR

Iain Watson - Politika muhabiri

İkna ve razı etmeyi denediler.

Başbakan Boris Johnson, Omikron'un yarattığı riskleri ifade ederek, milletvekillerine hitap etti.

İngiltere hükümetinin baş sağlık danışmanı Profesör Chris Whitty de milletvekillerine bilgi verdi ve hastaneye yatışlarda önemli bir artış beklendiğini söyledi.

Ama isyan eden 100'e yakın Muhafazakar milletvekili yollarından döndürülecek gibi değildi.

Hatırlarsanız, bu sayı geçen yılki hükümetin Kovid önlemlerine karşı oy kullanan 55 milletvekilinden daha fazla.

Oylama Kovid sertifikalarına yönelik sahip olunan şüphe hakkında çok şey söylüyor.

Ancak aynı zamanda hükümet ve milletvekilleri arasında kayda değer ve büyüyen bir uçurumun da altını çiziyor.

Ve haftalarca süren olumsuz manşetlerden sonra başbakanın otoritesinin ciddi şekilde aşındığını gösteriyor.

Pek çok Muhafazakar Partili, eski parti baş denetçisi Mark Harper'ın hükümeti milletvekillerine daha fazla saygı göstermeye zorlamak için oy kullanma çağrısına kulak vermiş görünüyor.

Birçok isyancı Muhafazakar milletvekilinin umudu, başbakanın şimdi söz konusu Kovid önlemlerinden daha ileri gidemeyeceğini hissetmesidir.

En hafif deyimiyle, Muhafazakar Parti sıralarındaki ruh halinin huzursuzluk olduğu çok açık.

Muhafazakar Parti milletvekilleri 2019'daki seçimlerin büyük kazancı Johnson'ın artık kendileri için bir mesuliyete dönüşüp dönüşmediğini açıkça tartışırken, parlamentodaki tüm gözler Perşembe günkü Kuzey Shropshire ara seçimlerinde olacak.


Başbakan Johnson Pazartesi günü, İngiltere'de Omikron vakalarının hızla artması nedeniyle, günlük aşı sayısını 1 milyona çıkarıp bu ay sonuna kadar tüm yetişkinlerin takviye aşılarının tamamlanmasını hedeflediklerini açıkladı.

Bunun üzerine aşı randevularında büyük artış oldu ve aşı merkezlerinde uzun kuyruklar oluştu.

Dün ayrıca İngiltere'de Omikron kaynaklı ilk ölüm kayda geçti.

 

SAĞLIK ÇALIŞANLARINA AŞI ZORUNLULUĞU

Avam Kamarası'ndaki oylama öncesinde, Muhafazakar Parti lideri Başbakan Johnson, partisinden önerilere karşı oy kullanacak vekilleri ikna etmeye çalıştı.

Johnson, "Sağduyulu denge ve temkinle özgürlüklerimizi canlı tutacak, ama aynı zamanda seçmenin güvenini de boşa çıkarmayacağız" dedi.

Oylama öncesinde yapılan tartışmada, Sağlık Bakanı Sajid Javid, mevcut durumun yeni önlemleri gerekli kıldığını belirterek, "Olgular değiştiğinde tepkimiz de değişmeli" dedi.

Javid ayrıca önlemlerin ilave doz aşıların yaygınlaşmasına dek zaman kazanmak adına da önemli olduğunu vurguladı.

Ancak oylamada karşı yönde oy kullanan Muhafazakar Partili milletvekilleri, önlemlerin insan özgürlüklerini etkilediğini ve orantısız olduğunu savundu.

Hükümetin önerdiği yeni önlemlerin 26 Ocak'a kadar geçerli olacağı, bu konuda değişiklik gerekirse bunların yeniden parlamentonun oyuna sunulacağı belirtildi.

Ulusal Sağlık Servisi (NHS) çalışanlarına aşının zorunlu kılınmasının "hastaların güvenliği açısından kritik" olduğunu belirten Javid, hükümetin aşıyı genel nüfusa zorunlu kılma gibi bir planı olmadığını belirtti.

Bakımevleri ve huzurevlerinde çalışanlar için aşı zorunluluğu ise halen uygulanıyor.

İŞÇİ PARTİSİ DESTEKLEDİ

Ana muhalefetteki İşçi Partisi, oylama öncesinde Kovid önlemleri konusunda hükümete destek vereceğini açıkladı.

Partinin sağlık sözcüsü Wes Streeting, Salı günü Avam Kamarası'ndaki tartışmada, hükümetin önerdiği önlemlerin halk tarafından da desteklendiğini belirterek, partisinin "ulusal çıkarlara göre hareket edeceğini" ve "halk sağlığını politikanın önüne koyacağını" belirtti.

İşçi Partisi lideri Keir Starmer, Muhafazakar Parti'de Başbakan Johnson'a karşı isyanların "Başbakanın zaten zarar görmüş otoritesine çok önemli bir darbe indirdiğini" söyledi. Ancak açıkça istifa çağrısında bulunmadı.

İşçi Partisi'nin eski lideri Jeremy Corbyn ve eski içişleri sözcüsü Diane Abbott dahil milletvekili de oylamada karşı oy kullandı.


Milletvekillerinin tarafından oylanan önlemler neler?

  • İngiltere'de ön saflarda çalışan NHS çalışanları için aşıların zorunlu hale getirilmesi.
  • Çarşamba günü itibarıyla İngiltere'de 18 yaşından büyükler için gece kulüpleri gibi büyük ve kapalı mekanlara girişte Kovid sertifikası zorunluluğu getirilmesi. Buna göre bu mekanlara giriş yapmak isteyen kişiler tam aşılı olduklarını ya da yakın zaman içerisinde yaptırdıkları Kovid-19 testini ibraz etmek zorunda olacak.
  • Kovid-19 testi pozitif çıkmış birisiyle temas etmiş tam aşılı kişilerin, karantinaya girmek yerine günlük test yaptırması.
  • Kapalı mekanlarda maske zorunluluğu getirilmesi.

VAKA SAYILARINDA YÜZDE 12 ARTIŞ

Parlamento'da oylanan önlemler Birleşik Krallık içinde İngiltere'de geçerli olacak. İskoçya, Kuzey İrlanda ve Galler özerk yönetimleri kendi Covid önlemlerini belirliyor. Ama bu önlemler genellikle bazı farklar içerse de paralel ilerliyor.

Birleşik Krallık genelinde Salı günü 59 bin 610 Kovid-19 vakası tespit edildi; bu, ocaktan beri kayda geçen en yüksek rakam oldu. 150 kişi de Kovid nedeniyle hayatını kaybetti.

Geçen hafta vaka sayısı önceki haftaya kıyasla yüzde 12 artış kaydederken, can kaybında yüzde 6,5 düşüş oldu.

Pazartesi günü 500 bini aşkın 3. doz takviye aşı yapıldı. Böylece 3. doz aşı yapılanların sayısı 24 milyona ulaştı. Yani yetişkin nüfusun yüzde 42'si 3. doz aşı olmuş durumda.

.

Orijinal haberi okumak için tıklayın.

BBC Türkçe Haberleri

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Danıştay Hacıbektaş Karaburç'taki taş ocağının iptali kararına itirazı reddetti

SONRAKİ HABER

15 yıl cezası onanan Çilem Doğan Yargıtay'a itiraz etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa