14 Aralık 2021 22:07

Mektup: Soğukta yaşamanın Erzurum’a çarpan etkisi

"-25 ile -30 derece arasında soğuyan kentimizde ısınmak için harcanan doğal gazın faturasını takdirlerinize sunuyorum, zira ödediğiniz faturanın iki katı kadar fazlası bize yansıyan durum"

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Erzurum’dan bir Evrensel okuru

"Damdan dama atlayan kedilerin boşlukta donduğunu gördüm."

Bu söz 17.yy gezginlerinden Evliya Çelebi’nin Erzurum’daki gezisi sırasında söylediği bir sözdü. Devamında, böylesine zorlu, kara kış koşullarında yaşayan Erzurum halkından vergi alınmasa yeridir, diyerek halkçı önerisini de eklemeden geçememişti.

17.yy.’dan 21.yy.’a kadar geçen zamana baktığımızda Erzurum’da yaşayan halk için doğal koşulların değişmediği kadar bir de son dönemde ülkemiz genelinde yaşanan ekonomik sıkıntıların doğal koşullar gibi çarpan etkisi değerlendirildiğinde emin olun Evliya Çelebi’nin vergi alınmasın önerisinin üstüne destek olalım dersiniz.

-25 ile -30 derece arasında soğuyan kentimizde ısınmak için harcanan doğal gazın faturasını takdirlerinize sunuyorum, zira ödediğiniz faturanın iki katı kadar fazlası bize yansıyan durum. Geçinememekten bahsettiğimizde cebimizdeki telefonu soran teknoloji takipçilerini haklı çıkaracak düzeyde bir de arabanız var ise onun harcadığı yakıtı ve aracın ısınma payını ve soğuktaki eforunu düşündüğünüzde, yine yakıt masrafı ödediğinizin iki katına denk gelecek cinsten. Tabii karda, buzda yürümenin her yıl bot, ayakkabı değiştirmenin yanında soğuk almaya bağlı hastalanma oranı ve riskini göze aldığınızda yine iki katı kadar fazla oranda ilaç ve hastane masraflarını da unutmayalım lütfen. Soğuğun gıdaya etkisi yüzünden çabuk donma riski de maalesef gıda fiyatlarını sizlerin aldığından üç-beş fazlası ile çarşı, pazar hesabına yansıdığını söylemeden sanırım fark edersiniz. Suyun kaynama oranının sıfır derecede ne kadar 1900 m yükseklikteki Erzurum’da ne kadar sürede olacağını düşündüğünüzde, çay, süt, yumurta kaynatmanın yanında yapılan yemeklerin pişme süreleri ile harcanan tüpteki gaz miktarı düşünüldüğünde Kemal Sunal’ın Kibar Feyzo filminde repliği olan ‘Ortaya afat bir şey çıkıyor’ sözünün faturaya uyarlanmanızı öneriyorum.

Erzurum’da yaşayan biz işçiler, emekçiler, mahalle halkı, köylüsü bilumum 1900 m rakımda nefes alan herkes olarak; asgari ücrette, çalışanların toplu sözleşmelerinde, çiftçinin ürettikleri ürünlerde yaşadığımız oranda iki katı kadar zam ve bunun yanında rahmetli Evliya Çelebi’nin değerli tespiti itibarıyla mezarda rahat uyuması ve mübarek Erzurumlularımızın dualarının da yüzü suyu hürmetine her türlü vergiden muaf tutulmasını istiyoruz. Yoksa kışın damdan dama atlayan kedilerin boşlukta donan hallerinin yanında, kendi yoksul gerçekliğimizin soğukla birleşen haliyle donan kediler kervanına katılacağız.

ÖNCEKİ HABER

Binlerce genç işsizlikten yurt dışına gidiyor: "Ağrı’da genç kalmadı"

SONRAKİ HABER

Belarus'ta muhalif blog yazarı Tikhanovskiy'e 18 yıl hapis cezası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...