14 Aralık 2021 07:19

Tıp öğrencileri: "TTB'nin grev çağrısına biz de katılıyor, yarın dersleri boykot ediyoruz”

Sağlık emekçilerinin yarın yapacağı greve, tıp öğrencileri de boykotla destek olma kararı aldı: "TTB'nin grev çağrısına biz de katılıyor, tıp öğrencileri olarak; dersleri boykot ediyoruz”

Fotoğraf @ttbtok'un Twitter paylaşımından alınmıştır

Paylaş

Sağlık emekçilerinin yarın yapacağı greve, tıp öğrencileri de boykotla destek olma kararı aldı. Türk Tabipleri Birliği Tıp Öğrenci Kolu, yaptığı açıklamada, “Özgür, özerk, eşitlikçi, demokratik üniversite ve tıp fakülteleri; nitelikli tıp eğitimi için, pandemi sırasında ve pandemi sonrası tip eğitiminde yapılan düzenlemelerin objektif değerlendirilmesi ve öğretim eksikliklerinin giderilmesi için, intörn hekimlerin görev tanımının netleştirilmesi ve ucuz iş gücü olarak görülmemesi, en az asgari ücret ve sigorta ile çalıştırılması için, sağlıkta şiddetin detaylica ele alınması ve gerekli yaptırımın uygulanması için, insancıl çalışma ve dinlenme süreleri için, emekliliğe yansıyacak yaşanabilir temel ücret için, geleceğimize sahip çıkmak için bugünden mücadeleyi yükseltiyoruz! TTB'nin grev çağrısına biz de katılıyor, tıp öğrencileri olarak; dersleri boykot ediyoruz” dedi.

"HEKİMLERİ ALKIŞLAMAK GÜZELDİ, HAKLARI NEDEN ÖDENMİYOR?"

Ankara’daki üniversitelerden gazetemiz Evrensel'e mektup yazan tıp öğrencileri de yaşadıkları sorunları ve taleplerini anlattı.

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi 3. sınıf öğrencisi: Pandemi ile birlikte yaşadığımız sorunlar daha da arttı. Daha önce Genç Hayat dergisinde yer bulan Gazi Tıp öğrencilerinin sorunları, online eğitimde yaşadığımız adaletsizlikler hala devam ediyor. Online eğitimde girdiğimiz sayısız sınav ve baskı peşimizi bırakmadı. Pandemide doktorları alkışlamak güzeldi, hakları ödenmez demek güzeldi ama şimdi neden gerekli ödemeler yapılmıyor? Neden hala şiddetle burun burunayız? Neden hala yurtdışına gitmek isteyen doktor sayısı inanılmaz artıyor? Neden? Bu ve daha da artırabileceğimiz bir sürü sorunun cevabı bize 15 Aralık'taki greve neden derslerimizi boykot ederek katılacağımızın da cevabı. Geleceğimizi göremiyoruz.

"TIP EĞİTİMİNDE İYİLEŞTİRME İSTİYORUZ"

Ufuk Üniversitesi Tıp Fakültesi 2. sınıf öğrencisi: Hekimlerin ve tüm sağlık çalışanlarının yaşadığı sorunlar son zamanda zam ile daha çok gündemde. Sosyal medyada ve hastanelerde çok konuşuluyor. Tıp öğrencileri arasında da bu mesele geleceğe olan kaygımızı artırıyor.

Fakat tüm sorunların yanında en son Türk Tabipleri Birliği’nin Beyaz Yürüyüş ve sonrasında Beyaz Forum önemliydi. Tıp öğrencilerinin katılımı çok yüksekti. Birlikte olmak bize güç verdi ve kitlesel geçen eylemin ardından bakanlık hemen geri adım attı.

Şimdi ise beyaz yürüyüşün gücü ile birlikte bir grev kararı alındı. Tıp öğrencileri ise bu greve destek olmak için dersleri boykot edecek, intörn hekimler de greve çağrılıyor. Emeğimizin karşılığını alamadığımız bir ücrete çalışmak istemiyoruz. Çalışırken de şiddetle, mobbingle karşı karşıya olmak da istemiyoruz. Güvenli çalışma koşullarının oluşturulması, gerekli ödemenin yapılmasını istiyoruz. Elbette tıp eğitimimizde de iyileştirme istiyoruz. 15 Aralık Çarşamba günü boykottayız. Fakültelerimizde toplandıktan sonra Hacettepe’de diğer arkadaşlarımızla bir araya geleceğiz. Herkesi bekliyoruz.

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Tıp Fakültesi 4. sınıf öğrencisi: Biliyorsunuz ki çok yakın zamanda Ankara Şehir Hastanesi’nden Rümeysa Berrin Şen ablamızı kaybettik. Biz Yıldırım Beyazıt Tıp olarak stajlarımızı şehir hastanesinde görüyoruz. Ve asistanların kölece çalıştırılması ve sonrasında ölüm ile sonuçlanmasından sonra büyük bir eylem düzenlenmişti şehir hastanesinde. O gün tıp öğrencilerinin de katılımı yüksekti. İşte orada “vay be aslında ne kadar çokuz” diye düşünmüştüm. Sonra ise ölümün ardından birlikte olduğumuz için çok üzülmüştüm. Orada doktor olarak her gün mesleğimiz gereği ölümle savaşırken aslında ölüme ne kadar yakın olduğumuzu da gördüm. Bu yakınlık ise sağlıkta şiddet, yoğun çalışma koşulları ile ilgiliydi. Sonrasında çok tartışıldı bu konu. Bir ayaklanma sesi gibiydi. Beyaz Yürüyüş oldu sonra. Orada ise gerçek bir talep örgütlenmesinin nasıl olacağını gördüm. Yarın ise bir grev kararı var. Bu greve yukarıda bahsettiğim ölümle yakın olmamak için katılmalıyız. Bizler için hayati bir süreç. 15 Aralık’ta dersleri boykot ediyoruz. (Ankara/EVRENSEL) 

ÖNCEKİ HABER

79. Altın Küre Ödülleri adayları açıklandı

SONRAKİ HABER

TTB'den 15 Aralık'taki iş bırakma için topluma çağrı, hekimlere mektup

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...