07 Aralık 2021 13:21
Son Güncellenme Tarihi: 07 Aralık 2021 20:43

Biden ve Putin görüştü: ABD’den güçlü mali yaptırım uyarısı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, kendisini “Ukrayna’yı işgal etme planı yapmakla” suçlayan ABD’li mevkidaşı Joe Biden ile video konferans yöntemi ile görüştü.

Arşiv fotoğraf: David Lienemann/Beyaz Saray

Paylaş

ABD Başkanı Joe Biden ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin video konferans aracılığıyla Ukrayna’daki askeri gerginlik ile ilgili görüştü. 2 saat süren görüşme sonrası Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada ABD’nin mali yaptırım uyarısı yaptığı belirtildi.

AA’nın haberine göre, Biden’ın ABD ve Avrupalı ortaklarının, Rusya’nın Ukrayna sınırına askeri yığınak yapmasından duyduğu derin endişeyi dile getirdiği aktarılan açıklamada, “Biden, Rusya’nın Ukrayna’da askeri gerilimi artırması durumunda ABD ve müttefiklerinin güçlü ekonomik ve diğer önlemlerle yanıt vereceğini açık şekilde dile getirdi” ifadesine yer verildi.

Görüşmede Biden’ın, Ukrayna’nın egemenliği ve toprak bütünlüğüne olan desteğini vurguladığı belirtilen açıklamada, ABD Başkanı’nın “gerginliğin azaltılması ve diplomasiye dönülmesi” çağrısı yaptığı bildirildi.

Açıklamada, her iki liderin de ekiplerine görüşmenin takibini yapma emri verdiği kaydedilerek, Putin ve Biden’ın stratejik istikrara dayalı ABD-Rusya diyaloğu, siber zorbalık ve İran gibi konularda birlikte çalışma konularını ele aldığı bilgisi de paylaşıldı.

"ASKERİ MÜDAHALE İLK TERCİH DEĞİL"

ABD ve Rusya liderlerinin görüşmesi öncesi açıklama yapan Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, de Rusya-Ukrayna gerginliğinin çözümü konusunda diplomatik tüm yolları kullanacaklarını ve Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesi durumunda askeri açıdan dahil olmanın ilk tercihleri arasında bulunmadığını söylemişti.

Pazartesi düzenlediği günlük basın toplantısında konuşan Psaki, “Rusya’nın Ukrayna sınırından çekilme ve diplomatik yolları izleme zamanı geldi” demiş, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesi durumunda ABD’nin bölgeye askeri olarak dahil olup olmayacağı sorusuna ise, “Bu, bizim ilk tercihimiz değil” yanıtını vermişti.

Öte yandan ABD medyasının görüşme öncesi yayımlanan haberlerinde de Biden’ın, Rusya’nın finans sektörüne yönelik sert kısıtlama paketinin ana hatlarını çizeceği ve Moskova’nın Ukrayna’yı işgal etmesi durumunda bunu ilan edeceği yazıldı.

Bloomberg’e göre ABD, Rusya’nın devlet borcu ve Rus rublesi ticaretine yönelik daha fazla blokaj da dahil olmak üzere Moskova’ya yönelik ekonomik kısıtlamaları genişletecek.

İsimsiz ABD kaynaklarına dayandırılan haberde, devlet kalkınma bankası olan Rus Doğrudan Yatırım Fonu da dahil olmak üzere ülkenin en iyi finans kurumlarından bazılarına yaptırımlar uygulanabileceği ve Batılı finans kurumlarının bunlarla ilişkisini fiilen yasaklayabileceği belirtildi.

New York Times gazetesi de, bir işgal durumunda Rusya’nın SWIFT uluslararası finansal uzlaşma sistemine erişiminin kesilmesinin tartışıldığını bildirdi.

Öte yandan ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü John Kirby, Rusya’nın Ukrayna sınırına yakın bölgelere askeri yığınağını artırdığını ancak burada halen çatışmanın kaçınılmaz olmadığını savundu.

JOHNSON: RUSYA’YA KARŞI BİRLEŞİK CEPHE

ABD Başkanı Joe Biden, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmesi öncesi Fransa, Almanya, İtalya ve İngiltere liderleri ile temas kurmuştu. İngiliz The Guardian gazetesinin haberine göre ise görüşme sonrası konuşan İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Ukrayna için “birleşik bir cephe” oluşturma konusunda anlaştıklarını söyledi.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile pazartesi günü görüşen Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy de Washington’un “Rus saldırganlığı karşısında sarsılmaz desteğini” yinelediğini söylemişti.

Zelenskiy, Twitter’dan yaptığı paylaşımda kendisi ve Blinken’in “ortak ve uyumlu eyleme” devam etme konusunda anlaştıklarını kaydetmişti. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Plastik fabrikasında bir gün: Ne güvence ne sigorta üç kuruşa çalışma

SONRAKİ HABER

Trabzonspor fırtınası, Fenerbahçe, Galatasaray’ın hücumu, Pekin 2022, Diack | PRES #7

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...