02 Aralık 2021 07:21

İngiltere’de 58 üniversitede 50 bin üniversite çalışanı grevde

Yüksek Öğrenim Elemanları Sendikasının (UCU) örgütlü olduğu 58 üniversitede yaklaşık 50 bin üniversite çalışanı çarşamba günü greve çıktı.

Yüksek Öğrenim Elemanları Sendikasının (UCU) eylemi | Fotoğraf: Özden Dinç

Paylaş

Özden DİNÇ
Londra

İngiltere genelinde Yüksek Öğrenim Elemanları Sendikasının (UCU) örgütlü olduğu 58 üniversitede yaklaşık 50 bin üniversite çalışanı greve çıktı. 1-3 Aralık tarihleri arasında üç gün sürecek olan grev kararı 16 Kasım 2021’de ilan edilmişti.

“Emeklilik kesintileri” ile “ücretler ve çalışma koşulları” adı altında iki ayrı başlıkta yapılan sendika oylamasında 58 üniversitede grev kararı alındı. Üniversitelerin 33’ünde her iki başlık için de greve çıkıldı. Geriye kalan şubeler ya emeklilik kesintilerini ya da çalışma koşullarını protesto amacıyla grev yapıyor.  

Greve çıkan 58 şubeye ek olarak grev kararı alınmayan 6 üniversitenin de katılımıyla toplam 64 üniversitede esnek ve güvencesiz çalışma koşullarını protesto amacıyla 1 Aralık 2021 ile 3 Mayıs 2022 tarihleri arasında devam edecek olan “Kurallı Çalışma” (action short of a strike/ASOS- working to contract) eylemi başladı.

BU GREV SADECE BAŞLANGIÇ

UCU Genel Sekreteri Jo Grady sendika oylamasında grev kararı çıkmasının ardından yaptığı açıklamada, ülke çapındaki kampüslerde eğitim faaliyetlerinde yaşanacak bu kesintilerin önüne geçmek için sendika olarak işverenlerle (The University and Colleges Employers Association [UCEA] ve Universities UK [UUK]) defalarca kez görüşmek istediklerini ancak işverenlerin müzakereden kaçındığını söylemişti.

Jo Grady ayrıca emeklilik kesintilerinin iptal edilmemesi ve esnek ve güvencesiz çalışma koşullarının düzeltilmesi konusunda uzlaşma sağlanamaması halinde üç gün sürecek olan bu grevin uzun süreli eylemlerin sadece başlangıcı olacağı uyarısında da bulunmuştu.

UCU son 12 yıl içerisinde enflasyon oranı altındaki zamlar nedeniyle yüksek öğrenim çalışanlarının ücretlerinde yüzde 20’lik bir kayıp olduğunu belirtiyor. Akademik kadrolardaki emekçilerin üçte birinin sınırlı süreli sözleşmelerle güvencesiz olarak istihdam edildiğine dikkat çeken sendika ayrıca cinsiyete bağlı ücret farkının yüzde 15 olduğunu ve üniversite çalışanlarının yaklaşık yarısının iş yükü kaynaklı stres belirtisi gösterdiğini söylüyor.

ÖĞRENCİLER DAYANIŞMA İÇİNDE

Ana akım medyada UCU’nun taleplerinin gerçekçi olmadığını savunuyor, bir milyon öğrencinin kovid-19 pandemisi döneminde 18 ay süren uzaktan eğitim aldığı ve şimdi bir de bu grev nedeniyle eğitiminin aksayacağı ileri sürülüyor. Ancak bu türden grevi eleştiren haberlere karşın üniversite öğrencileri yüksek öğrenim çalışanları ile dayanışma içinde.

Ülke çapında öğrenci sendikalarının konfederasyonu olan Ulusal Öğrenci Sendikası’nın (NUS) yaptığı anket çalışmasına göre İngiltere’deki yüksek öğrenim öğrencilerinin yüzde 73’ü bu grevi destekliyor.

NUS Genel Sekreteri Larissa Kennedy tarihsel olarak İngiltere’de öğrencilerin eğitimciler ile omuz omuza dayanışmasının pek çok örneği bulunduğunu ve halihazırda gençlerin üniversite personelinin emekli maaşları, cari ücretleri ve çalışma koşullarında son yıllarda yaşananların farkında olduğunu söyledi.

Greve katılan üniversite emekçileri sosyal medyada #UCUstrike ve #whyimstriking etiketleri altında grev pankartı astıkları kampüslerden fotoğraflar paylaşıyorlar.  

ÖNCEKİ HABER

Kasımda 34 kadın erkekler tarafından öldürüldü

SONRAKİ HABER

Afrika şiiri Yeni e’de 

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...