01 Aralık 2021 05:14
Son Güncellenme Tarihi: 01 Aralık 2021 17:58

Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplandı; üç kesim de çalışanları ezdirmeyecek ücretten söz etti

Asgari Ücret Tespit Komisyonu ilk toplantısı saat 14.00'te toplandı. Açıklamalarda bulunan komisyonun üç ayrı kesimi de çalışanları enflasyona ezdirmeyecek asgari ücret belirleyeceklerini söyledi.

Fotoğraf: Ali Balıkçı

Paylaş

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin başkanlığında Bakanlığın Reşat Moralı Salonu'nda toplandı.

İşçileri Türk-İş'in işverenleri ise TİSK'in temsil ettiği toplantı saat 14.00'te başladı. Komisyon bileşenlerinin temsilcileri açıklamalarda bulundu

İktidar yetkililerinin bir süredir yarattığı yüksek zam beklentisi komisyonun ilk toplantısında da sürdü. Ancak ilk toplantıda bir rakam açıklanmazken, Bakanlığın yaptığı anket sonuçları paylaşıldı. Ankete göre asgari ücretlilerin yüzde 13’ü başka bir işte de çalışıyor.

İlk toplantının açılış konuşmasını yapan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, 4 oturumda çalışmayı bitirmek istediklerini belirtti. Çalışmaları hızla tamamlama ve tatmin edici sonuca ulaşmak istediklerini vurgulayan Bakan Bilgin, “Sayın Cumhurbaşkanı da konuşmasında söyledi. Kısa sürede toplumsal barışa katkı yapan, iş verimini, işe uyumu artıran, yabancılaşma karşıtı bütünleşmeyi sağlayacak bir rakamda buluşacağımızı düşünüyorum” dedi.

BAKAN, "EMEĞİ KORUYACAK BİR ASGARİ ÜCRET BELİRLEYECEĞİZ" DEDİ

"Ekonomideki dalgalanmaya karşı emeği koruyacağız" diyen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, "Asgari ücret son zamanlarda kamuoyunda sıkça tartışılan bir konu haline geldi. Asgari ücret gerçekten önemli. Türkiye'de asgari ücret alan yaklaşık 6 milyon civarında işçi var emekçi var. Emeği koruyacak bir asgari ücret belirleyeceğiz" dedi.

TÜRK-İŞ’TEN İŞÇİYE YİNE AÇIKLAMA YOK

Komisyonda işçileri temsilen yer alan ve bakanlara, cumhurbaşkanına rakam verip işçiye bu rakamı açıklamayan Türk-İş adına konuşan Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat da enflasyon ve döviz kurundaki artışların etkisiyle alım gücünün büyük oranda düştüğünü, salgındaki kısa çalışma, ücretsiz izin, evden-uzaktan çalışma gibi uygulamaların gelirlerde azalmaya yol açtığını ifade etti. Irgat, “Asgari ücret en az ücrettir. Asgari ücret alan kişi sayısı azalmalıdır. Ülkemizin, işverenin yapması gereken budur. Bunun yolu da Anayasal hak olan örgütlenmeyi, toplu pazarlığı sağlamaktır. Diğer maliyetler düşürülmeden sadece emek ucuzlatılmaya çalışılıyor" diye konuştu.

NAZMİ IRGAT, ENFLASYON ÜSTÜ BİR ARTIŞTAN SÖZ ETTİ

Irgat, pandemi sürecinde başlayan ekonomik sıkıntıların son günlerde yüksek enflasyonla alım gücünü iyice düşürdüğünü hatırlattı. Irgat, "Her ne kadar dolarla maaş almasak da günümüz ekonomik yapısı içinde bütün alışveriş yaptığımız fiyatların döviz cinsinden değerlendirildiğini yaşayarak görüyoruz" dedi.

Artan maliyetler karşısında işverenlerin ilk ve hatta çoğu zaman tek başvurduğu yolun müdahaleyi emek maliyetine yapmak olduğunu belirten Irgat, işçilerin insanca yaşanacak ücretler hak ettiğini ifade etti. "Ülkemizde ucuz emek üzerine kurulan bir ekonomik sistem var. İçinde bulunduğumuz şartlarda asgari ücretle dört kişilik bir ailenin geçinmesi mümkün değil" diyen Irgat,  "Bakanımızdan umutluyuz. İşveren de ilk defa enflasyon üstü bir artışı savunuyor. Hükümet de buna dikkat çekiyor" ifadelerini kullanıyor.

İşçilerden kesilen vergilere değinen Irgat, "Vergi oranlarına yönelik düzenlemeleri de destekliyoruz. Asgari ücretten vergi alınmaması kadar insani başka bir şey yoktur. AGİ düzenlemesiyle bu konunun çözülebileceğini düşünüyoruz" dedi.

TL'nin değer kaybını üzüntüyle karşıladıklarını belirten Irgat, işçileri enflasyona ezdirmeyecek, insanca yaşanabilecek seviyelerde bir ücret belirlenmesini istediklerini kaydetti.

TİSK’TEN İŞSİZLİK TEHDİDİ

Son olarak komisyonda patronları temsilen TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç konuştu.

TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç, “Ne yazık ki dünyada artan emtia, enerji ve taşıma maliyeti, çip krizi sorunları yaşanıyor. Ekonominin henüz toparlanmadı, zamana ihtiyaç var. Olağanüstü durum, kayıt dışılık, istihdamın koruması için asgari ücret teşviki devam etmesi hayati önem taşıyor. Bu nedenle, ilk asgari ücret teşvikinin uygulanmaya başladığı 2016’daki gibi belirlenecek ücretin yüzde 6’sı oranında destek verilmelidir. Türkiye’nin OECD ortalamasının üstünde vergi ve prim yükleri kademeli azaltılmasını istirham ederiz” dedi.

ASGARİ ÜCRETLİ EK İŞ YAPMAK ZORUNDA

Toplantıda Çalışma Bakanı Bilgin, Bakanlık tarafından yapılan anketi de paylaştı. Ankete katılan patronların yüzde 34’ü asgari ücretin ne kadar olması gerektiğine yönelik soruya 3 bin 501 lira ile 3 bin 750 lira arasında cevabını verdi. Yüzde 19.3’ü 3 bin 251-3 bin lira, yüzde 13.7’si ise 3 bin 751-4 bin lira arasında olması gerektiği yönünde görüş bildirdi.

Patronların yüzde 74.3’ü, asgari ücretin artırılmasının işten çıkarmalara yol açacağını söylerken, yüzde 25.7’si ise hayır yanıtını verdi.

Ankete katılan işçilerin yüzde 37.3’ü asgari ücretin 3 bin 750-4 bin lira arasında olmasını isterken, yüzde 13’ü ise 4 bin-4 bin 500 lira arasında olması gerektiğini bildirdi. Asgari ücretin 4 bin 500 lira üzerinde olmasını isteyenlerin oranı ise yüzde 21.8 oldu. İşçilerin yüzde 61’i ailede tek çalışan kişinin kendisi olduğunu belirtti. Yüzde 59.7’si asgari ücretin artırılmasının işten çıkarmalara yol açmayacağını bildirdi. Yüzde 13’ü ek iş yaptığını söyledi.

İKİNCİ VE ÜÇÜNCÜ TOPLANTILAR HAFTAYA

Asgari Ücret Tespit Komisyonunun ikinci toplantısı 7 Aralık'ta Türk-İş'te, üçüncü toplantısı 9 Aralık'ta TİSK'te yapılacak.

BASINA KISITLAMA

2022 yılı boyunca geçerli olacak yeni asgari ücret tutarının görüşüleceği komisyonun ilk toplantısında, "pandemi" gerekçesiyle basın emekçilerine kısıtlama getirildi. Salona sadece İHA, AA, DHA ve TRT’nin alınacağı duyuruldu.

Karar, Türk-İş’in de uzun zamandır programlarına sadece üç ajansı davet etmesi nedeniyle gazeteciler arasında soru sorulmasının istenmediği yönünde yorumlandı.

Öte yandan aynı 2019 yılında kamu işçileri toplu sözleşmesinin imza töreninde, Türk-İş Başkanı Ergün Atalay ile Çalışma Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk arasındaki konuşma, açık kalan mikrofona yansımıştı. Mikrofonların kapalı olduğunu düşünen Türk-İş Başkanı Ergün Atalay’ın Bakan Selçuk’a "Uzasa işi karıştıracağız. En azından kapattım böyle" sözleri Fox TV kamera ve mikrofonlarına yansımıştı. (İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Koronavirüs Bilim Kurulu saat 17.00'de toplanacak

SONRAKİ HABER

Akşener'den Erdoğan'a: "Cahilce konuştukça dolar zıplıyor, olan milletimize oluyor"

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...