30 Kasım 2021 23:39

İşçiler Türk-İş Başkanına tepkili: Sen kimin temsilcisisin?

Türk-İş'e bağlı sendikalara üye işçiler ise istenen rakamı işçilere açıklamayan Türk-İş yönetimine tepkili.

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay | Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Eren ERGİNE
İstanbul

Türk-İş’e bağlı sendikalara üye işçiler, 2022’de geçerli olacak asgari ücret önerisini iktidar yetkililerine söyleyen ama işçilere açıklamayan Türk-İş Bakanı Başkanı Ergün Atalay’a bu sözlerle tepki gösterdi: “Sen kimin temsilcisisin?

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay asgari ücret için kamuoyuna bir rakam söylememeye özen gösterdiklerini belirterek, “Bu rakamı Maliye Bakanı biliyor, Çalışma Bakanı biliyor, Sayın Cumhurbaşkanımız da biliyor” demişti. Atalay’a Türk-İş’e bağlı sendikalara üye işçilerden tepki geldi.

Türk Metal’in örgütlü olduğu Salcomp’da çalışan bir kadın işçi, “Ergün Atalay’ın hükümet ve patronlarla olan yakınlığını biliyoruz. O nedenle belirlenecek olan asgari ücretle bizim değil, patronların çıkarı göz önüne alınacaktır. Kapalı kapılar ardında sendikacıların patronlarla neler yaptığını artık hepimiz biliyoruz” dedi.

‘HER TÜRLÜ MÜCADELEYE HAZIRIZ’

Başka bir Salcomp işçisi de “Türkiye’nin en büyük toplu iş sözleşmesi yapılıyor, Türkiye’nin en büyük işçi sendikası konfederasyon başkanı rakam telaffuz etmekten korkuyor” diye konuştu. Salcomp işçisi, “Sen bizi temsilen orada değil misin? Bize niye söylemiyorsun ne kadar istediğini? El pençe divan durmaktan artık vazgeçin. Patronların ve hükümetin karşısında biz, Türk-İş üyesi işçiler olarak insanca bir ücret için her türlü mücadeleye hazırız” diye konuştu.

Türk-İş’in yıllardır masa başında açlık sınırının altında ücretlere imza attığını da hatırlatan işçi, “Hepsi işçilerin hafızasında, Türk-İş üyesi işçiler olarak sendikamızdan, asgari ücret masasında gücümüzü göstermek için büyük bir işçi mitingi yapmasını istiyoruz. Konfederasyon ayrımı gözetmeksizin, insan onuruna yakışır bir asgari ücret talebi ile birleşelim, mücadele edelim” dedi.

‘PATRONLARIN AĞZIYLA KONUŞAMAZSIN’

Türk Metal’in örgütlü olduğu Mercedes’ten bir işçi de Ergün Atalay’ın açıklamalarını doğru bulmadığını belirterek, “Türk-İş Genel Başkanı yüzde kaç zam alındığıyla ilgilenmiyor, ona göre yüzde 30 olsa da olur olmasa da. Süreçle ilgili açıklama yapmayan, işçiyi bilgilendirmeyen, yanında olmayan Ergün Atalay kimin temsilcisi?​” diye sordu.

Asgari ücret görüşmelerinde ilk önce işçilerin olması gerektiğini vurgulayan Tekgıda-İş’in örgütlü olduğu Haribo’dan bir işçi, “Ergün Atalay işçilere yalan söylüyor, doğru bilgi vermiyor. Sahneye çıkıp açıklama yapıyorsan işçiyi yanına alacaksın, patronlarla, hükümetle görüşüp onların ağzıyla konuşamazsın” dedi.

Bakırköy Belediyesinin sıfır zam dayatmasına karşı bir ayı aşkın süredir grevde olan Belediye-İş üyesi bir işçi de Ergün Atalay’a “Senin temsil ettiğin işçilerin asgari ücrete ilişkin iradesi yok mu, olmayacak mı?​” diye sorarak, “Türkiye'nin en büyük konfederasyonunun başkanı olarak elini açıp yalvarıyor musun, iyi bir şey getirin diye? Türkiye’nin gelmiş olduğu noktayı göremiyor musun? Benzinin, mazotun, LPG’nin, elektriğin fiyatlarını bilmiyor musun? Bir işçinin kaç liraya geçinebileceğini değerlendiremiyor musun? Bir işçi temsilcisi, bir konfederasyon başkanı, masaya getirsinler bakalım demez. Masaya getirilmesi gereken rakamı net bir şekilde yüksek bir sesle ortaya koyar” dedi.

ÖNCEKİ HABER

AKP Sözcüsü Çelik: "Cumhur İttifakı'nın adayı Cumhurbaşkanımızdır"

SONRAKİ HABER

Erdoğan Katar'a gidecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...