30 Kasım 2021 11:49

"CHP'nin 'Ekonomik Sosyal Konseyi topla' çağrısı sermaye yanlısı düzenlemeleri meşrulaştırır"

Prof. Dr. Aziz Konukman: Maalesef sözü edilen öneriyle, tek belirleyicinin Cumhurbaşkanı olduğu bir konseye meşruiyet kazandırılmış oluyor.

Fotoğraflar: MA & DHA

Paylaş

İktisatçı Prof. Dr. Aziz Konukman, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun “Erdoğan, Ekonomik Sosyal Konseyi toplamalı” çağrısına ilişkin “Maalesef sözü edilen öneriyle, tek belirleyicinin Cumhurbaşkanı olduğu bir konseye meşruiyet kazandırılmış oluyor” değerlendirmesinde bulundu.  

“Kılıçdaroğlu’nun konsey önerisi yerinde ama bu yapısıyla değil” diyen Konukman şu değerlendirmede bulundu:

“Kılıçdaroğlu bugünkü grup konuşmasında ‘Sen eğer bir kurtuluş savaşı vermek istiyorsan 5 madde sayacağım sana. Yerine getir, her türlü desteği vereceğiz. Amacımız vatandaşımız mağdur olmasın’ dedi. 

Bu 5 maddeden biri Ekonomik Sosyal Konseyi (ESK) ile ilgiliydi. Kılıçdaroğlu’nun ifadesi şöyle: ‘Hemen, Ekonomik Sosyal Konseyi topla. Anayasal kurum olan konseyi topla. İşçiyi, çiftçiyi, emekliyi, sanayici, esnafı topla. Bunları bir dinle. Masanın bir tarafına temsilciler, bir tarafına ilgili bakanları oturt dinle. Çözümleri bul.’

ÖNEMLİ BİR TEHLİKE BARINDIRIYOR

Bu öneri çalışanların yararınaymış gibi görünse de önemli bir tehlike barındırıyor. Çünkü ESK’nin kuruluş yasası 2.7.2018 günlü 703 sayılı KHK ile değiştirildi. Yasanın yeni biçiminde başkan ve üyeleriyle ilgili 2.madde şöyle:

  • Madde 2 – (Değişik: 2/7/2018 – KHK/703/109 md.) Ekonomik ve Sosyal Konseyin Başkanı Cumhurbaşkanıdır. Cumhurbaşkanının toplantılara katılamaması halinde görevlendireceği Cumhurbaşkanı Yardımcısı veya Bakan toplantılara başkanlık eder. Konseyin üyeleri Cumhurbaşkanınca belirlenir.

Yani, konsey üyelerinin Cumhurbaşkanı’nca seçilmesi, Cumhurbaşkanı ya da belirleyeceği yardımcılarından birinin başkanlık etmesi öngörülüyor. Maalesef sözü edilen öneriyle, tek belirleyicinin Cumhurbaşkanı olduğu bir konseye meşruiyet kazandırılmış oluyor. Böyle bir yapıda hiç kuşkunuz olmasın muhalefetin çalışanların zararına olacak yasal değişikliklere itiraz hakkı elinden alınmış olacaktır. Çünkü ‘İstişari mahiyetteki bu ortak görüşler dikkate alınmıştır’ denilerek sermaye yanlısı olası yasal düzenlemelere meşruiyet kazandırılmış olacaktır. Ana muhalefet partisi bu tuzağa düşmemelidir. Bu konsey önerisi yerindedir ama konseyin bu mevcut yapısıyla değil. Dolayısıyla öncelik bu mevcut yapının demokratikleştirilmesine verilmelidir. Aksi durumda konsey böyle karar verdi derler ve siz söyleyecek söz bulamazsınız.”

KILIÇDAROĞLU NE DEDİ?

CHP Grup toplantısında konuşan Kemal Kılıçdaroğlu, "Hemen ekonomik sosyal konseyi topla kardeşim. Yani bir anayasal kurum olan ve rahmetli Ecevit döneminde kurulan ekonomik sosyal konseyi topla. Önce bunları bir dinle sizin derdiniz nedir diye. Ne diyordu tebdili kıyafetle gideceğiz' ne gerek var ya, gideceksin emeklilerin temsilcisine ne derdiniz var diye soracaksın. Dernekleri çağıracaksın bu tüccarın ne derdi var diye soracaksın. Yok efendim biz sormayacağız tebdili kıyafetle öğreneceğiz Hangi çağda yaşıyorsun sen kardeşim. Sen bu sorunu çözmekte samimiysen bu sorunu yaşayanı dinleyeceksin" ifadelerini kullanmıştı. (EKONOMİ SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

CRR’de görevden alınan Cem Mansur‘un yerine Cem Orhan getirildi

SONRAKİ HABER

Genç Hayat 400. sayısı ile bayilerde | Her bir gencin eli dergimize, birbirinin eline değerek…

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...