29 Kasım 2021 23:36

Yakın geçmişten geleceğe bakış: Yarına Notlar

Uluslararası Bağımsız Küratörler oluşumunun “Yarına Notlar” adlı gezici sergisi, İstanbul’da sanatseverlerle buluşuyor.

Fotoğraf: Nothando Chiwanga

Paylaş

Pera Müzesi, Uluslararası Bağımsız Küratörler (ICI) oluşumunun “Yarına Notlar” adlı gezici sergisini İstanbul’da sanatseverlerle buluşturuyor. 25 ülkeden 30 küratörün ortak çalışmasıyla hazırlanan ve kısa bir süre önce ABD ve Çin’de sergilenen “Yarına Notlar” sanatseverleri mevcut kriz ortamında, çağdaş kültürel değerleri yeniden sorgulamaya davet ediyor.

Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi’nin yeni süreli sergilerinden Yarına Notlar, ICI oluşumu tarafından hayata geçirildi. Sergiye Kovid-19 pandemisinin ilk aylarında, ICI üyelerinden gelen metinlerle oluşturulan “Saha Raporları” başlıklı yazı dizisi ilham verdi. Gezici bir sergiye dönüşen “Yarına Notlar”, 2021 başında dünya turuna başladı. ABD’de Cantor Fitzgerald Gallery, Haverford College, Kanada’da Contemporary Calgary, Çin’de Sifang Art Museum’da ziyarete açılan sergi, Türkiye’de, Pera Müzesi’nde sanatseverlerle buluşuyor.  

GÜNÜMÜZÜN SANATSAL YANSIMASI

Dünyanın dört bir yanından 29 sanatçının eserlerini bir araya getiren Yarına Notlar, sanatın kolektif hafızanın inşasındaki rolünü ele alıyor. Sergideki birçok çalışma, kuşku ve güvensizliğin yükseldiği zamanlarda dünyayı anlamlandırmanın yollarını sorguluyor. Bu kültürel geçiş döneminde her eser, yakın geçmişten bir ilham kaynağı ve geleceğe yön veren bir bakış açısı öneriyor. Pandemi döneminde yaşanan tecrit, ev hayatı ve bakım kavramlarına odaklanan eserler ile pandemiye doğrudan referans vermeyen eserler hep beraber incelendiğinde, bir bütün olarak günümüzün yansımasını oluşturuyor.

Yarına Notlar, ICI Küratöryel Eğitim Programı mezunları arasından seçilen 30 küratör tarafından hazırlandı. ICI Sergiler Yöneticisi Becky Nahom, 25 ülkeden 30 küratörün ortak çalışmasıyla hayat bulan bu sergide, bugün görülmesinin önemli olduğuna inandıkları eserleri sanatseverlerle buluşturduklarını belirtirken; ortak güven üzerine kurulu olan bu serginin aynı zamanda okuyucular, ziyaretçiler ve gözlemcilerin eserlerle iletişim kurmaları için bir çağrı olduğunu söylüyor.

GELECEK GÜNLERE GİDEN YOL

Sergi için belirledikleri yönteme de dikkat çeken Nahom, “Bize gelen hikayeler pandeminin etkilerinin yanında, sanat organizasyonlarındaki değişimleri ve yeni duruma nasıl adapte olunduğunu gösteriyordu. Sosyal medya ve dijital platformlar izleyicilere ulaşmak için adımlar atarken, iç mekanlarda bir araya gelemeyen insanlar balkon ve pencerelerde projeler ortaya çıkarmaya başlıyor, tüm bu gelişmeler sanatı, sanat merkezlerinden evlere taşıyordu. Bu nedenle böyle bir zamanda tek bir sesi temsil edemeyeceğimizin farkında olarak, kolektif düşünce üzerinden sergi geliştirmeyi hedefleyip gerekli parametreleri belirledik” diyor ve ekliyor: “Kovid-19 pandemisinin tesiri üzerine düşünerek, bu serginin etki alanını nasıl biçimlendirdiğine dair yazıya döktüğüm düşünceler ise, gelecek günlere yol gösterme umudunu taşıyan bir hatırlatma ve benim yarına notlarım.”

Sergi 6 Mart’a kadar Pera Müzesi’nde görülebilir. (KÜLTÜR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Ege Denizi'nde Urla açıklarında 5.1 büyüklüğünde deprem

SONRAKİ HABER

Maltepe Sahili'nde lodos nedeniyle kıyıya oturan gemi battı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...