29 Kasım 2021 08:45
Son Güncellenme Tarihi: 30 Kasım 2021 00:38

İstanbul'da fırtına nedeniyle 5 kişi yaşamını yitirdi, 46 kişi yaralandı

İBB, fırtına nedeniyle can kaybının 5'e çıktığını, 46 kişinin de yaralandığını açıkladı. Fırtına nedeniyle Kocaeli ve Bursa'da da yaralılar var.

Fotoğraf: Taha Erham Keleş/AA

Paylaş

Yurdun batı kesimlerinde etkili olan fırtına hayatı olumsuz etkiliyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) fırtına nedeniyle can kaybının 5'e çıktığını, 46 kişinin de yaralandığını duyurdu. Bursa'da da fırtına nedeniyle yaralılar var.

ESENYURT'TA ÇOCUĞUNU KURTARAN KADIN YAŞAMINI YİTİRDİ

Şiddetli lodos İstanbul genelinde etkisini sürdürüyor. Esenyurt'ta Bağlarçeşme Caddesi ile 1105. Sokak'ın kesişiminde bulunan bir binanın çatısı, yoldan geçenlerin üzerine uçtu. Bu sırada yolda yürüyen Elif Şanver ve çocuğu kopan çatının altında kaldı. Şanver, olay yerinde yaşamını yitirirken, çocuğu hastaneye kaldırıldı.

Bir görgü tanığı kadının yanında bulunan bir çocuğu kurtardığını söyledi. Çatının üstlerine geldiğini görünce kadının çocuğun üstüne yattığını belirtti. Olayın meydana geldiği noktaya çıkan cadde ve sokaklar güvenlik nedeniyle yaya ve araç trafiğine kapatılırken, fırtına etkisini sürdürmeye devam ediyor.

Bağcılar'da bir kafenin tentesinin şiddetli rüzgar nedeniyle devrilmesi sonucu 3 kişi yaralandı.

SULTANGAZİ'DE YARALANAN KADIN YAŞAMINI YİTİRDİ

Sultangazi Malkoçoğlu Mahallesi'nde bulunan bir binanın çatısını onarmak için en üst katına çıkan 1 kadın, çatıdan kopan kalas parçasının başına isabet etmesi sonucu yaralanmış, hastaneye kaldırılmıştı. Yaralı kadın yapılan tüm müdahalelere rağmen hayatını kaybetti.

Ayrıca Arnavutköy, Sultangazi, Çekmeköy, Maltepe, Avcılar, Eyüpsultan, Bağcılar ve Sultanbeyli'de ağaç devrilmeleri ve çatı uçmaları sonucunda; 1 ikamet ve çok sayıda araçta maddi hasar meydana geldi. İstanbul Valiliği, oluşan kazalar sonucunda toplamda 4 kişinin hayatını kaybettiğini, 3'ü ağır 19 kişinin yaralandığını duyurdu.

Sultangazi İsmetpaşa Mahallesi'nde de kuvvetli rüzgardan dolayı bir binanın çatısı uçtu. Yola düşen parçalar, bu sırada yoldan geçen bir kadının üzerine düştü. Çatısı uçan ev sahibi evde mahsur kalarak, ağır şekilde yaralandı. Yaralarının yardımına çevredeki vatandaşlar koştu. 

Haber verilmesi üzerine olay yerine çok sayıda itfaiye, polis ve sağlık ekibi sevk edildi. Çatı katında mahsur kalan kişi, itfaiye ve sağlık ekiplerinin müdahalesiyle kurtarıldı. İki yaralı ambulanslarla hastaneye kaldırıldı. Yaralıların tedavilerinin devam ettiği öğrenildi.

2 BALIKÇI TEKNESİ BATTI

Pendik’te sahilde bulunan 2 balıkçı teknesi battı. Bir balıkçı teknesi ise kayalıklara vurarak parçalandı. Bir balıkçı, "Buraya bir mendirek yapılabilir. Maltepe'nin var. Kartal'ın var. Her yerin var. Biz Pendik'te bu kadar mı aciziz de bir mendirek yapılamıyor" dedi.

Sultangazi ilçesinde de uçan çatı 5 araca zarar verdi. Olay yerine itfaiye ekipleri ve polis sevk edildi. 

AMBARLI LİMANINDA KONTEYNERLER DEVRİLDİ

Avcılar Ambarlı Limanı'ndaki konteynerler park halindeki bir TIR'ın üstüne devrildi. Lodos nedeniyle istif halinde bulunan konteynerlerin devrilmesi üzerine TIR'ın kupa bölümü tamamen kullanılamaz hale geldi. Kazada ölen ya da yaralanan olmadığı öğrenildi. 

Çatalça-Büyükçekmece istikameti Tem Bağlantı Yolu’nda seyir halinde bulunan 2 TIR ve bir kamyonet lodos nedeniyle devrildi.

Silivri'de çok sayıda apartmanın kiremitleri yola düşerken, Piri Mehmet Paşa Mahallesi Markoçoğlu Çıkması Sokak'ta 4 katlı bir apartmanın çatısı da araçların üzerine düştü.  

ESKİ GATA'DA AŞI MERKEZİNİN ÇATISI ÇÖKTÜ

İstanbul Sultan 2. Abdülhamid Han Eğitim ve Araştırma Hastanesinde yoğun lodos nedeniyle aşı uygulama merkezinin çatısı çöktü. Hastalar aşı olmak için başka hastanelere yönlendirildi. Hastane bahçesinde bulunan oturma alanları da devrildi.

SAAT KULESİ DEVİRİLDİ

Çatalca Serbest Bölge'de ise kapı girişindeki saat kulesi lodosun etkisiyle devrildi. Devrilen saat kulesi parçalandı. 

KÖPRÜ MOTOSİKLETLİLERE KAPATILDI, ONLARCA MOTOSİKLETLİ YAĞMUR ALTINDA BEKLEDİ

İstanbul'da etkili olan lodos nedeniyle Boğaziçi Köprüsü motosiklet geçişine kapatıldı. Köprü girişinde emniyet şeridinde motosikletliler uzun süre yağmur altında bekledi.

Lodos nedeniyle köprü üzerinde ilerlemekte zorlanan motosikletlerin Avrupa'dan Anadolu yakasına geçişleri durduruldu. Emniyet şeridinde uzun bir motosikletli kuyruğu oluştu. Yaklaşık 200 motosikletli köprü girişinde üzerinde bekletildi. Zor anlar yaşadıklarını belirten sürücüler, havanın normale dönmesini bekledi.

İBB'DEN FIRTINA BİLANÇOSU

İBB, şiddetli lodos sebebiyle 5 kişinin hayatını kaybettiğini 46 kişinin yaralandığını açıkladı. Fırtınanın etkisiyle şu ana kadar 141 çatı uçtu, 297 ağaç devrildi, 36 araç hasarı yaşandı, 52 trafik ışığı ve yön tabelası devrildi.

BURSA'DA AĞAÇ MİNİBÜSÜN ÜSTÜNE DÜŞTÜ, 2 YOLCU YARALANDI

Bursa'da 3 gündür devam eden ve hızı saatte 75 kilometreye kadar ulaşan rüzgar, hayatı olumsuz etkiledi. Kentin birçok noktasında ağaçlar devrildi, çatılar uçtu.

Gürsu ilçesinde şiddetli fırtına nedeniyle devrilen bir ağaç, bu sırada yoldan geçen yolcu minibüsünün üzerine düştü. Minibüsteki 2 yolcu yaralandı. Çevredekilerin ihbarı üzerine bölgeye sağlık ve itfaiye ekipleri sevk edildi. Yaralı Lenera Binalieva (18) ile ismi öğrenilemeyen diğer yolcu ilk müdahalenin ardından hastaneye kaldırıldı. İtfaiye ekipleri yolu kapatan ağacı kaldırmak için çalışma başlattı. 

Yıldırım ilçesinde de bir aracın üzerine çatı düştü, diğerine ise ağaç devrildi.

Gürsu ilçesi Yenidoğan Mahallesi'nde ise bir evin çatısı uçtu, savrulan parçalar başka bir evin dış mantolamasını parçaladı.

ULAŞIM SEFERLERİNDE AKSAMA

Osmangazi ilçesinde bir inşaatın çatısı uçarak, durakta yolcu alan tramvayın üzerindeki enerji nakil tellerine takıldı. Trabzon-Bursa seferini yapan uçak, fırtına nedeniyle Yenişehir Havalimanı'na iniş yapamadı. Uçak, Ankara'ya inmek için döndü. 

Büyükşehir Belediyesine bağlı Bursa Ulaşım Toplu Taşım İşletmeciliği AŞ'den (BURULAŞ) yapılan açıklamada, kent genelinde etkisini sürdüren lodos yüzünden hafif raylı sistem BursaRay'ın Özlüce-Üniversite istasyonları arasında bulunan ve ulaşımı sağlayan elektrik tellerinde arıza oluştuğu bildirildi. Arızanın giderilmesi için ekiplerin hızla çalıştığı belirtilen açıklamada, "Söz konusu hattaki yolcular tahliye edilmişti. İstasyonlar arası ulaşım BURULAŞ'a ait otobüslerle sağlandı. Yaklaşık 50 dakikalık aksamanın ardından metro seferleri yeniden sağlandı." ifadelerine yer verildi.

OKUL ÇATISI UÇTU

Mustafakemalpaşa ilçesindeki Şehit Hikmet Aktaş Ortaokulu'nda da hasar oluştu. 2021-2022 eğitim-öğretim yılında eğitim vermeye başlayan okulun çatısı, öğrencilerin derste olduğu sırada büyük bir gürültüyle uçtu. Çatıdan kopan parçalar, metrelerce fırlayarak boş arsaya düştü.

Kestel ilçesinde tarihi çınar ile Osmangazi ilçesi Yakın Çevre Yolu Botanik Park mevkisindeki ağaçlar fırtına nedeniyle devrildi. Bir ağacın aracın üzerine devrilmesiyle trafikte aksamalar oldu. Bölgede uzun araç kuyrukları oluştu.

ZONGULDAK

Zonguldak'ta öğle saatlerinde etkili olan kuvvetli rüzgar hayatı olumsuz etkiledi. Vatandaşlar, yolda yürümekte zorlandı. Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Zonguldak'ta bugün ve yarın için şiddetli rüzgar ile fırtına uyarısında bulundu. Zonguldak Valiliği de Twitter hesabından vatandaşların olası soba ve bacalardan kaynaklı zehirlenmelere karşı uyardı.

Beklenen rüzgar, öğle saatlerinde etkisini göstermeye başladı. Saatte yaklaşık 45 kilometreyi bulun rüzgar, yolda yürüyen vatandaşlara zor anlar yaşattı. Ağaçlardan kopan yapraklar yolları doldurdu. Liman Caddesi'nde yol kenarındaki bir ağaç, şiddetli rüzgar nedeniyle devrildi. Limandaki balıkçı ve yük gemileri, rüzgar nedeniyle denize açılamadı.

KOCAELİ

Kocaeli'de etkili olan fırtına nedeniyle 10 ilçede 27 çatının uçtuğu, 8 kişinin yaralandığı duyuruldu. Fırtına nedeniyle İzmit Körfezi’nde vapur seferleri iptal edilirken, Körfez Hereke sahilinde kıyıya vuran dalgaların boyu 3 metreye ulaştı. Sahil bandında kıyıya vuran dalgalar nedeniyle yerler suyla kaplandı.

Valilikten yapılan açıklamada, dün akşam başlayan, bugün devam eden kuvvetli rüzgar ve fırtına nedeniyle Kocaeli'deki 12 ilçenin 10'unda 27 çatının uçtuğu aktarıldı, bunun yanı sıra 5 ağaç devrilmesi, 1 iskele kalıbı çökmesi, 1 tabela devrilmesi olmak üzere toplam 34 olayın meydana geldiği belirtildi.

Ayrıca, il genelinde etkili olan fırtınada 11 teknenin battığı, 6 teknenin karaya çıkarıldığı bildirilen açıklamada, "İl genelinde 95 trafoda elektrik kesintisi yaşanmış olup SEDAŞ tarafından gerekli müdahaleler yapılmaktadır. Meydana gelen olaylarda toplam 8 vatandaşımız yaralanmıştır." ifadesi kullanıldı.

Açıklamada, Meteoroloji Genel Müdürlüğünce yapılan son değerlendirmelere göre, kuvvetli rüzgar ve fırtınanın yarın geç saatlere kadar devam edeceği vurgulanarak, vatandaşların fırtınanın oluşturabileceği çatı uçması, ağaç ve direk devrilmesi, soba ve baca gazı kaynaklı zehirlenmeler ile ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olması istendi.

BALIKESİR

Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde etkili olan fırtına nedeniyle balıkçı tekneleri zarar gördü. İlçede dün akşam başlayan fırtına, yer yer hızını artırarak devam ediyor.

Özellikle küçük balıkçı teknelerinin bağlandığı Aliçetinkaya Mahallesi Armutçuk Sahili'nin yanı sıra Cunda Adası ile ilçe merkezi arasında ulaşımı sağlayan köprünün kıyılarında etkili olan fırtına nedeniyle 4 tekne alabora oldu.

Öte yandan Ayvalık Belediyesi ve Balıkesir Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki itfaiye ekipleri, çatıları uçma tehlikesi olan metruk evlere yönelik çalışma başlattı. İlçede fırtınanın yarın öğlen saatlerine kadar etkisini sürdürmesi bekleniyor.

Denizdeki hızı saatte 90 kilometreye ulaşan lodos, Edremit Körfezi'ne kıyısı bulunan Balıkesir'in Edremit, Ayvalık, Burhaniye, Gömeç ile Havran ilçelerinde etkili oluyor.

Balıkesir'in Burhaniye ilçesinde, lodos bir evin çatısını uçurdu. Uçan çatı park halindeki bir otomobilin üzerine düştü. Fırtına nedeniyle Burhaniye'de elektrik telleri koptu, asırlık çınarların dalları kırıldı.

Edremit'in denize kıyısı bulunan Akçay, Altınoluk, Zeytinli ve Güre mahallelerinde ise dalgaların yüksekliği 5-6 metreye ulaştı. Ayrıca, kordondaki bazı işletmelerin önünde yazlık olarak kullanılan yerlerin çatıları yerinden söküldü.

Fırtınanın denizde oluşturduğu dalgaları gören vatandaşlardan bazıları bu anları cep telefonlarıyla kaydetti. Kimileri ise lodosun şiddeti nedeniyle yürümekte güçlük çekti.

METEOROLOJİ UYARDI

Meteoroloji Genel Müdürlüğüe şiddetli rüzgarın etkili olması beklenen 17 il için turuncu uyarı yapmıştı. Açıklamada "Güney ve Güneybatı yönlerden yarın ilk saatlerden itibaren bölgemiz genelinde beklenen İstanbul, Edirne, Kırklareli, Tekirdağ, Kocaeli, Sakarya ve Yalova'da kuvvetli tam fırtına 70-110 km/sa şeklinde esmesi beklendiğinden çatı uçması, ağaç ve direk devrilmesi beklendiğinden soba ve baca kaynakları zehirlenmeler ve ulaşımda olumsuzluklara karşı vatandaşların tedbirli olmaları gerekmektedir." denildi.

Muğla'nın Bodrum ilçesi ile Mersin'in Anamur ilçeleri arasında kalan bölgede fırtınanın etkili olması bekleniyor. Meteoroloji 4. Bölge Müdürlüğü Antalya Bölge Tahmin ve Uyarı Merkezinden yapılan yazılı açıklamaya göre, Batı Akdeniz'de (Bodrum-Anamur arası) yarın öğle saatlerinden itibaren rüzgarın batı ve güneybatı yönlerden 6 ile 8 kuvvetinde (50-75 kilometre/saat) fırtına şeklinde eseceği tahmin ediliyor. Fırtınanın 1 Aralık'ta öğle saatlerinde etkisini kaybetmesi bekleniyor. Açıklamada, başta balıkçı ve gemiciler olmak üzere fırtınanın oluşturabileceği olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması istendi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Lübnan halkı ekonomik krizi ve elektrik kesintilerini protesto etti

SONRAKİ HABER

Çukuralan Altın Madeni için verilen "ÇED gerekli değildir" kararının yürütmesi durduruldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...