29 Kasım 2021 08:19

Bursa'da işçi sağlığı ve iş güvenliği eğitimi | "İşçinin sağlığı patronun insafına bırakılamaz"

Gıda-İş Sendikası Bursa Bölge Temsilciliğinde yapılan işçi sağlığı ve iş güvenliği eğitimine metal, gıda, tekstil ve matbaa iş kollarında çalışan işçiler katıldı.

Gıda-İş Sendikası Bursa’da işçi sağlığı ve iş güvenliği eğitimi yaptı | Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

DİSK’e bağlı Gıda-İş Sendikası Bursa’da işçi sağlığı ve iş güvenliği eğitimi düzenledi.

Gıda-İş Sendikası Bursa Bölge Temsilciliğinde yapılan işçi sağlığı ve iş güvenliği eğitimine metal, gıda, tekstil ve matbaa iş kollarında çalışan işçiler katıldı. Gıda-İş Bölge Temsilcisi Nuri Aysever’in açılış konuşmasından sonra Akademisyen Nail Dertli bir sunum yaptı.

Bütün iş kazalarının önlenebilir olduğunu söyleyen Nail Dertli, “Patronlar bunları maliyet olarak gördükleri için önlemleri almıyor. Türkiye’de iş kazaları artış gösteriyor. Sendikanın olduğu işyerlerinde de iş kazaları daha az oluyor” dedi.

İş kazalarının “Buz dağının görünen yüzü” olduğunu belirten Dertli, “Meslek hastalıkları da buz dağının görünmeyen büyük bölümü. Devletin ilgisi bu meslek hastalıklarını tespit etmemek üzerine kurulu. Hastanelerde meslek hastalığını tespit etmemek üzerine işleyen bir durum var” dedi.

"MÜDAHALE EDİLİRSE DEĞİŞİR"

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) ülkeleri arasında en uzun süreli çalışmanın Türkiye’de olduğunu söyleyen Dertli, “Çalışma süresi arttıkça iş kazaları da artıyor. Bu durumu teftiş etmesi gereken kurumlar patronlardan, iktidardan bağımsız olmadığı sürece hiçbir işe yaramaz. Bunun örnekleri tarihte çok fazla var. Bugün iş güvenliği uzmanları patronlara bağlı. Onlara hesap veren bir kişi nasıl bağımsız çalışabilir? Bu durumun değişebilmesi için işçilerin örgütlü olması gerekiyor. Tek başına örgütsüz hareket etmek bir çözüm getirmez. İşçi sağlığını patronların insafına bırakamayız. Bizler buna müdahale edebilirsek değiştirebiliriz” dedi.

"ÖRGÜTLENMEKTEN BAŞKA ÇAREMİZ YOK"

DİSK Yönetim Kurulu Üyesi ve Gıda-İş Genel Başkanı Seyit Aslan da “Son bir haftada yaşanan dolar artışı sonrası ek iş arayanların sayısı çok arttı. İnsanlar geçinemiyor. Türkiye işçi sınıfının patronlar, devlet nezdinde hiçbir değeri yok. Çalışıp üretiyorsan iyisin. Bugün ücretler için, çalışma saatleri için mücadele ediyoruz ama Türkiye’de işçi sağlığı ve güvenliği için de mücadele etmemiz gerekiyor” dedi.

İki yıldır salgın sürecinin içinde yaşandığını dile getiren Aslan şöyle devam etti:

“Bu süreç işçiler açısından daha da ağırlaştı. Dardanel örneğini gördük. İşçileri yurtlara sokup zorla çalıştırdılar, Kovid-19 olup olmadığına bakmaksızın. Türkiye’de koşullar daha da ağırlaşıyor. Örgütlenmekten başka çaremiz yok. Sendikalaşma oranı çok düşük. Bu tablo değişmeden sorunlar çözülmeyecek. Bu pandemi süreci bize çok net gösterdi işçi sınıfının kendi kurtuluşundan başka çaresi yok.” (Bursa/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Diyarbakır'da yolsuzluk iddiası sonrası müze müdürü açığa alındı

SONRAKİ HABER

Almanya’da Belarus-Polonya sınırındaki mülteciler için Federal Meclis önünde binlerce mum yakıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...