29 Kasım 2021 06:58

Kışlalara enerjiyi Cengiz, Tivnikli ve Özdemir verecek

Jandarmanın düzenlediği kışlalar ve komutanlık binaları için elektrik enerjisi alımı ihalesinden aslan payını Cengiz Holding ve Eksim Holding aldı. Limak Holding de pay alanlar arasında.

Fotoğraf: Onur Çoban/AA

Paylaş

Jandarma Genel Komutanlığı'nın düzenlediği kışlalar ve komutanlık binaları için elektrik enerjisi alımı ihalesinin 131 milyon TL’lik dilimini Cengiz Holding'e, 91 milyon TL’lik kısmı da Eksim Holding'e gitti. İki holdingin sahiplerinin de AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile yakın ilişkileri bulunuyor.

BirGün'den İsmail Arı'nın haberine göre, İçişleri Bakanlığı’na bağlı Jandarma Genel Komutanlığı, 13 Eylül tarihinde 2022 yılı için “serbest piyasadan elektrik enerjisi alımı” ihalesi düzenledi. Ülke genelindeki kışlaların ve il, ilçe komutanlık binalarının elektrik ihtiyacı için düzenlenen ihalenin 131 milyon 55 bin TL’lik en büyük dilimini Cengiz Holding’e bağlı Cengiz Elektrik Şirketi aldı. İhalenin 91 milyon 141 bin TL’lik kısmını Eksim Holding’e bağlı Dicle Elektrik Şirketi ve 11 milyon TL’lik kısmını ise Limak Holding’e bağlı Limak Uludağ Elektrik Şirketi’nin aldığı açıklandı.

CENGİZ HOLDİNG

Cengiz Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Cengiz, 17-25 Aralık operasyonunda adı geçen isimlerden. Ayrıca Mehmet Cengiz’in Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yakın olduğu da biliniyor.

Çevre katliamı projeleriyle de hafızalara kazınan Cengiz Holding’e bağlı şirketler özellikle AKP iktidarı döneminde kamudan milyarlarca liralık ihaleler aldı. Tüm “mega projeleri” tek başına ya da konsorsiyum içinde yer alarak üstlenen Cengiz'in yaptığı işlerden bazıları şöyle: İstanbul 3’üncü Havalimanı, Hasankeyf Ilısu Barajı, Kuzey Marmara Otoyolu, Yusufeli Barajı ve HES ve Akkuyu Nükleer Santral Limanı.

"ERDOĞAN'IN PRENSİ" TİVNİKLİ

İhalenin 91 milyon TL’lik kısmını alan Dicle Elektrik Şirketi ise İsmail Fahreddin Tivnikli ve Abdullah Tivnikli tarafından kurulan Eksim Holding’e bağlı.

Holdingin şu anki yönetim kurulu başkanı, Abdullah Tivnikli’nin oğlu Ebubekir Tivnikli. 2018 yılında ölen holding kurucularından Abdullah Tivnikli’nin Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yakın ilişkileri olduğu biliniyordu. “Erdoğan’ın prensi” ve “Becerikli Abdullah” isimleriyle tanınan Abdullah Tivnikli’nin adı 17-25 Aralık operasyonlarında da geçiyordu. O dönem mallarına el konulma kararı çıkarılan isimlerden biri olan Tivnikli hakkında aynı zamanda yakalama kararı da verilmişti.

Tivnikli, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’ın kızına burs vermesiyle de gündeme gelmişti. Türk Telekom’dan enerji sektörüne, inşaattan yatırıma kadar birçok alanda iş yapan Tivnikli’nin, Mecliste görüşülen bir yasayı, AKP’li bir ismi arayarak değiştirttiği iddia edilmişti.

LİMAK

İhalesi pastasından pay alan Limak Uludağ Enerji Şirketi, iktidarla yakın ilişkiler içerisinde olan Nihat Özdemir'in sahibi olduğu Limak Holding'e bağlı. Nihat Özdemir'in adı da 17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet soruşturmasındaki 41 kişilik yakalama listesinde geçiyor.

Limak’ın yüksek bütçeli kamu ihalelerinden bazıları şunlar: İstanbul Havalimanı, Çanakkale Köprüsü ve Çanakkale otoyolu, Ankara Yüksek Hızlı Tren Garı, Çetin Barajı ve Hidroelektrik Santrali ve Sabiha Gökçen Havalimanı. (EKONOMİ SERVİSİ)

 

ÖNCEKİ HABER

Gölcük'te iş cinayeti | Yüksekten düşen tersane işçisi yaşamını yitirdi

SONRAKİ HABER

TÜİK verilerine göre dış ticaret ekimde 1,4 milyar dolar açık verdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...