28 Kasım 2021 09:54

CHP'li Ayhan Barut: 90 liralık yem 200 lira oldu, inekler kesime gidiyor

Et ve süt fiyatlarının yetersizliğinden yakınırken yem ve saman maliyetlerindeki fahiş artışa tepki gösteren besicilerle buluşan CHP Milletvekili Ayhan Barut, "Besiciyi yeme kurban ettiler" dedi.

Ayhan Barut, besicilerle birlikte | Fotoğraf: CHP

Paylaş

CHP Milletvekili Ayhan Barut, besicilerin sorunlarına çözüm istedi. Barut, "90 liralık yem 200 lira oldu, inekler kesime gidiyor" dedi.

Geçen yıl torbası 50 lira olan yemin fiyatı 200 lirayı aşınca besiciler ineklerini kesime göndermeye başladı. Et ve süt fiyatlarının yetersizliğinden yakınırken yem ve saman maliyetlerindeki fahiş artışa tepki gösteren besicilerle buluşan CHP Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, "Besicilerimizi yüksek üretim maliyetleriyle çıkmaza soktular. Besiciyi yeme kurban ettiler" dedi. Geçen yıl torbası 50 lira olan yem fiyatının şimdi 200 lirayı aştığını belirten besici Ramazan Kartal ise yem maliyetindeki artış nedeniyle ineklerini kesime göndermek zorunda kaldıklarını söyledi.

KÖYDE ÜRETİCİLERLE BULUŞTU

Barut, Adana'nın Karataş İlçesi'ne bağlı Oymaklı köyünde üretici köylülerle buluştu, sorunlarını dinleyip dertleşti. Köyde ailesiyle birlikte besicilik yapan Ramazan Kartal ile bir araya gelen Ayhan Barut, ağıl ve ahırdaki ineklerin ve tosunların yüksek yem fiyatları nedeniyle yeterince beslenemediğine tanıklık etti. Yaşanan vahim duruma tepki gösteren Ayhan Barut, bu zor günlerin aşılması için iktidarı göreve çağırdı.

"HAYVANLAR KESİME GİDİYOR"

Daha önce 350 büyükbaş hayvanının bulunduğunu anlatan besici Ramazan Kartal, "Şimdi hayvan sayımız 150'ye düştü. Yem ve saman fiyatları çok yüksek, torbası 200 lira. Geçen sene 85 liraya alıyorduk. Yem ve saman alamadığımız için hayvanlarımızı kasaba kesime götürüyoruz. Sütü 2.60 liraya satıyoruz. Zararına çalışıyoruz. Bu hayvancılığı bu şekilde giderse bırakmak zorunda kalacağız. Fiyatı yüzde 120 arttı, yem alamıyoruz, 10 aylık hayvanımızı kestirmek zorunda kalıyoruz. Devletten destek bekliyoruz. Yem fiyatlarının düşmesini istiyoruz. Yem bu kadar pahalıyken niye bizim hayvanımız para etmiyor?" diye konuştu.

"SU SÜTTEN PAHALI"

Kime dokunsa bin ah işittiklerini ifade eden Barut, şunları kaydetti:

"İnsanlarımız nasıl feryat etmesin ki? Geçen yıl üreticimiz yemin torbasını 90 liraya alıyordu, bugün 200 liraya alıyor. Sütünü 2.60 liraya sütünü satan üretici artık üretim yapamaz hale geldi. Bir litre süt 900 gram yem alır hale geldi. Süt/yem paritesi üretici aleyhine bozuldu. Üretimin sürmesi için 1 litre sütle 1.5 kilogram yem alması gerekiyor. Bir litre sütün fiyatı 4.95 lira olmalı ki üretim sürsün, çiftçinin faaliyeti sürsün. Ama bu yok, üreticilerimiz her gün hayvan sayısını eksiltmek zorunda. Hayvanlar kesime gidiyor. Ekonomide, tarımda, esnafta yangın var. Yarım litre su bile süt fiyatından pahalı. Bu kabul edilemez. Üreticilere destek verin, tüketiciyi koruyun. Görevinizi yapın!" (Adana/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

EMEP Genel Başkanı Akdeniz Zonguldak'ta konuştu: Seçimi beklemeyelim, harekete geçelim

SONRAKİ HABER

BAE ile Saray'da görüşme ve Amerikan stratejisi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...