27 Kasım 2021 00:15

Malatya’dan tekstil işçileri: ‘Nasıl geçineceğim?’ dedirtmeyen ücret istiyoruz

Maaşlarının aldıkları gibi bittiğini anlatan işçiler, asgari ücretin en az 5 bin TL olması gerektiğini düşünüyor, ‘Acaba bunu almasa mıydım? Şimdi nasıl geçineceğim? sorularını sormak istemiyor.

Fotoğraf: İnanç Yıldız/Evrensel

Paylaş

Berfin GÜLER
Malatya

Yeni yılın asgari ücret görüşmeleri haftaya başlıyor. Malatya’da Evrensel’e konuşan tekstil işçileri kırmızı eti nadiren yiyebilmişler, kıyafetleri yırtılınca yenisini alabilmişler. Maaşlarının aldıkları gibi bittiğini anlatan işçiler, asgari ücretin en az 5 bin TL olması gerektiğini düşünüyor. İşçiler, ‘Acaba bunu almasa mıydım? Şimdi nasıl geçineceğim? Ne olacak?​’ gibi soruları sormadıkları bir ücret istiyor.

EN SON 10 YIL ÖNCE ET ALMIŞ

Cemile Gürz 51 yaşında, 5 çocuğu var ve asgari ücretle çalışıyor. Eşi emekli olan Gürz buna rağmen geçinemedikleri söylüyor. Asgari ücretin temel ihtiyaçlarını bile karşılamaya yetmediğini ifade eden Gürz, “İnanın 10 yıldır eve et alamıyoruz. Kendime en son ne zaman kıyafet aldım onu bile hatırlamıyorum. Sosyal aktivite desen zaten yok. Kızım öğrenci mecbur ona apart ev tuttum, 1500 TL direkt oraya gidiyor. Bu şartlarda asgari ücret en az 5 bin TL üzeri olmalı ama o da yeterli değil” diyor.

MAAŞ YETSİN DİYE EK MESAİYE KALIYOR

27 yaşında olan İbrahim Koç ise, ihtiyaçlarını karşılamak için fazla mesaiye kalmak zorunda olduğunu söylüyor. Koç, “Asgari ücret yetersiz. Evin ihtiyaçları var, arabanın masrafları var, hayvanlarımız var. Yakın zamanda gübreye de zam geldi, bir torba gübre 130 TL iken şimdi 170-180 TL olmuş. Tüm bu giderlerime yetişmek için maaşım biraz daha fazla olsun diye fazla mesaiye kalıyorum” diyor.

KIYAFETİ YIRTILINCA ALIYOR

Meyve, sebzeden bile kıstığını, sosyal aktivitelere katılamadığını belirten Koç, “Sinemaya hiç gitmedim, gidemem de zaten. Önceleri her pazara gittiğimde 5 kilo meyve alırdım, şimdi 2-3 kiloya düşürdük mecburen. En son kendime geçen ay kıyafet aldım. Sık sık alamıyorum. İşte çalışırken yırtıldığında falan almak durumunda kalıyorum, o da mecburen. Bir pantolon 70-80 TL iken şu an 120 TL olmuş. En son 3 hafta önce et almıştım o da 1 kilo. Ama kırmızı eti çok sık alamıyorum param yetmiyor, alırsam genelde tavuk eti alabiliyorum” diyor.

MAAŞ YATAR YATMAZ BİTİYOR

Halime Sancak ise 30 yaşında, 2 çocuğu var. Maaşımın yattığı gün eridiğini dile getiren Sancak, “Maaşım yatar yatmaz 1000 TL kira ödüyorum, doğal gaz şu anda bile en az 400-500 TL, elektrik 200-250 TL, su yine 70-80 TL hatta 100 TL’yi de buluyor. Artık yeme-içme  resmen lükse girdi. Çünkü peynir alıyorsun zeytin yok, zeytin alıyorsun başka bir şey yok. Et zaten yok. 5-6 yıldır et almıyorum. Sadece babam, ablam kurban kestiklerinde ya da birileri getirdiğinde dolaba koyup yiyoruz” dedi.

Eşi öğretmen olan, ancak atamasının yapılmadığını ifade eden Sancak, “Mecburen o da asgari ücretle çalışıyor. Daha önceleri çalıştığı her yerden parasını alamadan çıktı. Şu anda da merdiven temizliği işlerine falan gidiyor” dedi.

HER ŞEYDEN KISMAK ZORUNDA KALIYORUZ

Çocuklarının bir çok masrafından kısmak zorunda kaldığını söyleyen Sancak, “Kitap -kırtasiye bunların hepsini mecburen alıyorum oradan kısamıyorum ama başka yerlerden kısıyorum. Giyimdeyse ben ailemden hep destek alıyorum. Ailemin desteği olmasa geçinemeyeceğiz, mümkün değil. Yediğimiz şeylere kadar köyden geliyor, ablam Urfa’da köyde o gönderiyor. Annem köyde birçok şeyi o gönderiyor” diyor.

TEK HAYALİ ÇOCUKLARININ EĞİTİMİ

Şu an tek hayalinin çocuklarımın eğitimini tamamlayabilmesi olduğunu dile getiren Sancak,  “Bu yüzden kendime bir şey almıyorum. Ben geçen sene 2 pantolonla bütün bir kışı geçirdim. Şu anda hiçbir sosyal aktiviteye de katılamıyorum. Daha önceleri yapıyorduk, seviyorduk da. Eskiden asgari ücret ne kadar ‘asgari ücret’ desek de en azından ayda bir sinemada film izlediğimi hatırlıyorum” diyor.

ASGARİ ÜCRET EN AZ 5 BİN TL OLMALI

Asgari ücretin en az 5 bin TL olması gerektiğini belirten Sancak, “Asgari ücret hiç değilse bir insanın çocuğuna bir şey aldığında ‘Acaba bunu almasa mıydım? Şimdi nasıl geçineceğim? Ne olacak?​’ demeyeceği miktarda olmalı. Ben bu ay çocuğuma yatak aldım. 2 bin TL kadar tuttu. Çocuğuma yatak  alabilmek için gelecek aydan avans çektim. Gelecek ay 2 bin TL eksik yatacak maaşım. Bu olmamalı. Asgari ücret en az 5 bin TL olmalı. 2 bin 800 TL maaş alıyoruz, ek mesaiye vs. kalsak bu taş patlasın 3 bin 500 TL oluyor. 3 bin 500 TL’nin ise dolar karşısında hiçbir değeri yok. Tamamen dışa bağımlı bir ülkeyiz. Asgari ücret dolar karşısında eridi, bitti” diyor

ÖNCEKİ HABER

Diyanet için yine musluklar açıldı

SONRAKİ HABER

Akdeniz'de 4,4 büyüklüğünde deprem

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...