26 Kasım 2021 14:35

Mersin toptancı halinde 300 kadın işçi eylem yaptı: Çalışırken ölüyoruz!

Mersin toptancı halinde düşük ücretle, kötü koşullarda çalışan yaklaşık 300 kadın işçi iş durdururak eylem yaptı. Kadınlar ücretlerinin artırılmasını, çalışma koşullarının iyileştirilmesini istedi.

Arşiv fotoğraf: (2013) DHA

Paylaş

Mersin toptancı halinde paketleme işi yapan yaklaşık 300 kadın işçi aldıkları yevmiye ücretinin azlığına, iş güvenliği önlemi alınmadan çalıştırılmalarına ve bu sırada arkadaşlarını yitirmelerine isyan etti. Mersin Toptancı ve Sebze Meyve Hal Kompleksi önünde eylem yapan kadınlar,  ücretlerinin artırılmasını, çalışma koşullarının iyileştirilmesini istedi.

Sabahın erken saatlerinde Hal Kompleksi önüne gelen kadınlar, ağır çalışma koşullarından şikayet ederek, ciddi bir yıpranmayla karşı karşıya kaldıklarını ve sağlıklarının da tehdit altında oluğunu söyledi. Geçen hafta bir Ayten Yeşilbudak adlı arkadaşlarını kaybettiklerini belirten kadınlar "Çok ağır şartlarda çalıştığı için vücudu dayanamadı" dedi.

Mersin İmece Haber'den Gizem Tokkuzun'un haberine göre, eylem yapan kadınlar ücretlerinin yetersiz olmasının yanı sıra, iş güvenliği önlemi, denetim ya da sigorta olmadan çalıştırıldıklarını belirtti. İşçiler ağır şartlara rağmen yevmiyelerinin 140 TL civarında olduğunu aktardı.

"ARKADAŞLARIMIZ ÖLÜYOR"

Kadın işçilerden S.M. “Sabahın 5’inde işe geliyoruz, akşam 6’ya kadar çalışıyoruz. Limon, domates, salatalık, patlıcan gibi ürünleri mevsimine göre paketleme yapıyoruz. Herhangi bir sigorta ya da sağlık güvencemiz yok. Biz burada tonlarca mal doldurarak çalışıyoruz” dedi.

S.M., iş arkadaşlarının çok ağır şartlarda çalıştırılmalarından dolayı kalp krizi geçirerek yaşamlarını yitirdiğini söyledi, diğer arkadaşlarının da arabalardan düşerek zarar gördüğünü belirtti.

Pandemi şartlarında hastalık kaparak evde kaldıklarını ve bu süre içerisinde destek alamadıkları için aç kaldıklarını belirten S.M., sözlerini şöyle sürdürdü:

“Biz bu ücretin asgariye çıkmasını istiyoruz. Haftada 3 gün çalışıyoruz. Onda da çok ağır işlerde, uzun saatler boyunca paketleme yapıyoruz. Bedenimiz yıpranıyor. Bize verilen ücret asla yetmiyor. Akşam yattığımızda yağın fiyatı farklı, sabah kalktığımızda farklı. Hepimiz kiracı insanlarız”.

“Namusumuzla çalışıyoruz. Bütün sevkiyatçılara paketleme işi yapıyoruz. Burada kadınlar olarak can güvenliğimiz yok. Özellikle bu civarda telefonlarımız çalınıyor, sözlü tacizde bulunuyorlar. Kaba kuvvet her şey var” ifadeleriyle çalışma hayatında karşılaştıklarını da anlatan S.M, "Biz aldığımız parayla ev ihtiyacını mı alalım, kişisel bakım eşyası mı alalım, yoksa çocuklarımıza mı bakalım. Saat 5’te uyanıp akşam 10’da anca yatabiliyoruz.” diyerek kadın olarak eve gidildiğinde de ayrı bir mesai yaptıklarını söyledi.

TOPTANCI DERNEĞİNDEN "İYİLEŞTİRME" SÖZÜ

Eylemin ardından Mersin Meyve ve Sebze Toptancı Tüccarları Dayanışma Derneğine giden kadın işçiler, Başkan Hüseyin Timurtaş ile görüştü. Görüşmenin yeni yılda belirlenecek asgari ücretten sonra bu konuda olumlu anlamda çalışma yapılacağı bildirildi.

KADINLAR SIK SIK EYLEM YAPIYOR

Mersin toptancı halinde ucuz iş gücü olarak görülen kadın emeği yoğun biçimde kullanılıyor. Kadınlar sigortasız ve erkeklere kıyasla düşük yevmiyelerle çalıştırılıyor. Mersin'de işçi kadınlar geçtiğimiz yıllarda da da yevmiyelerinin artırılması için eylemler yapmışlardı. 2013'teki ve 2017'deki eylemler günlerce sürmüştü. Kadınlar bu eylemlerle işveren durumundaki hal tüccarlarını zam yapmaya zorluyor. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Hekimlerin "Beyaz Yürüyüş"ünü Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı'yla konuşuyoruz | Sağlık Olsun

SONRAKİ HABER

Türkiye'nin 2022 FIFA Dünya Kupası yolundaki ilk rakibi Portekiz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...