25 Kasım 2021 08:05

Gıda-İş’ten 25 Kasım açıklaması: Şiddetin temel dayanaklarından biri olan yoksulluğa karşı da mücadele yürütmeliyiz

DİSK/Gıda-İş Sendikası Genel Sekreteri Olcay Ozak’tan 25 Kasım açıklaması: ILO 190 Sayılı İşyerlerinde Şiddet ve Tacizle Mücadele Sözleşmesi hükümet tarafından hızla onaylanmalı ve uygulanmalıdır.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

DİSK/Gıda-İş Sendikası Genel Sekreteri Olcay Ozak, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, ILO 190 sayılı sözleşmeye dikkat çekti, “Şiddeti tek taraflı ısrarlı takip, tehdit, sözlü kötü muamele gibi geniş kapsamlı olarak tanımlaması ve herkesi kapsamasıyla şiddete karşı mücadele için önemli bir yol haritasıdır” dedi.

Ozak, “Salgın koşulları kadınların evde ve kamusal alanda karşılaştığı şiddeti, tacizi ve ayrımcılığı derinleştirdi. Kadınlar daha fazla iş ve gelir kaybına uğradı, yoksullaştı. Şiddetin temel dayanaklarından biri olan yoksulluğa karşı da mücadele yürütmeliyiz” vurgusu yaptı.

Gıda-İş açıklamasının tamamı şöyle:

Geçtiğimiz yıl pandeminin ve krizin yoğun etkisi altında karşılamıştık 25 Kasım’ı. O günden bugüne kadına yönelik şiddetin katlanarak arttığı, krizin yükünün daha ağır hissedildiği, yoksulluğun katmerlendiği ve gittikçe artan bir şiddet sarmalının içerisinde karşılıyoruz 25 Kasım’ı. Salgın koşulları kadınların evde ve kamusal alanda karşılaştığı şiddeti, tacizi ve ayrımcılığı derinleştirdi. Kadınlar daha fazla iş ve gelir kaybına uğradı, yoksullaştı. Toplumsal cinsiyet eşitsizliğinden kaynaklı çocuk ,yaşlı ve hasta bakımı kadınlara yüklendi.

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü 1960 yılında Dominik’te Mirabel kızkardeşlerden bugüne kadınlara yönelik şiddet devam ediyor. Ve ancak kadınların da bu şiddete karşı mücadelesi de güçlenerek devam ediyor.

Şiddetin yoksulluk ile çok derin bir ilişkisi olduğunu biliyoruz. Yoksulluk arttıkça şiddet de artmakta. Kadınlara yönelik şiddeti ortadan kaldırmak istiyorsak, şiddetin temel dayanaklarından biri olan yoksulluğa karşı da mücadele yürütmeliyiz.

Mevcut iktidarların tamamı yoksulluğu derinleştiren politikaları uyguladıkları gibi, şiddeti artıran adımları atmaktan da vazgeçmediler. Kadın düşmanı politikalar kadınları erkek şiddeti karşısında güçsüzleştirirken, 6284 sayılı şiddet önleme yasasında yapılmak istenen reform tartışmaları şiddeti yeniden üretme görevi görüyor.

İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmek bunun en çarpıcı örneğidir. Kadınların meydan meydan sokaklara çıkarak İstanbul Sözleşmesi’ne sahip çıkmalarına rağmen Türkiye kadınların yaşam taleplerine kulaklarını tıkayarak sözleşmeden çekildi. Ancak biz kadınlar İstanbul sözleşmesinden vazgeçmeyeceğimizi bir kez daha vurgulamak isteriz.

ILO 190 sayılı sözleşme, şiddeti tek taraflı ısrarlı takip, tehdit, sözlü kötü muamele gibi geniş kapsamlı olarak tanımlaması ve herkesi kapsamasıyla şiddete karşı mücadele için önemli bir yol haritasıdır.

ILO 190 Sayılı İşyerlerinde Şiddet ve Tacizle Mücadele Sözleşmesi hükümet tarafından hızla onaylanmalı ve uygulanmalıdır. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

EMEP’ten Gürgentepe belediye başkanı hakkında kadına yönelik şiddetten suç duyurusu

SONRAKİ HABER

İktidar medyasında Birleşik Arap Emirlikleri dönüşümü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...