22 Kasım 2021 18:57

Ankara Dişhekimleri Odası: Ek ödeme değil, insan onuruna yaraşır bir maaş istiyoruz

22 Kasım Dünya Dişhekimleri Günü'nde bir açıklama yapan Ankara Dişhekimleri Odası, "İnsan onuruna yaraşır, emekliliğe yansıyan, güvenceli, eşit ve adil maaş artışı" talep etti.

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Ankara Dişhekimleri Odası, 22 Kasım Dünya Dişhekimleri Gününe ilişkin yazılı basın açıklamasında bulundu. Dişhekimlerinin katlanarak büyüyen mesleki sıkıntılarla buruk bir kutlama yapıldığı belirtilen açıklamada, “Döner sermaye uygulaması ve performans sisteminin yanlışlığı salgın döneminde bir kez daha açıkça görülmüşken, kamuda çalışan meslektaşlarımız için talebimiz ek ödeme değil, insan onuruna yaraşır, emekliliğe yansıyan, güvenceli, eşit ve adil maaş artışıdır” denildi.

22 Kasım Dünya Dişhekimleri Gününe ilişkin Ankara Dişhekimleri Odası tarafından yapılan açıklamada 22 Kasım gününü içine alan haftanın toplum ağız ve diş sağlığı farkındalığını arttırmak, doğru ağız ve diş sağlığı alışkanlıklarını kazandırmak, genel sağlığın ayrılmaz bir parçası olan ağız ve diş sağlığı konusunda izlenen politikaları değerlendirmek ve mesleki sorunlara dikkat çekmek amacıyla ‘Toplum Ağız Diş Sağlığı Haftası’ olarak kutlandığı belirtildi. 2 yıl boyunca tüm dünyada ve ülkede Kovid-19 pandemisi ile mücadele edildiğine dikkat çekilen açıklamada, “Bunun yanında depremler, yangınlar, yitirdiklerimizin derin acısı ve katlanarak büyüyen mesleki sıkıntılarla yine buruk bir kutlama yapıyoruz. Ağız ve diş hastalıkları dünyanın hemen tüm bölgelerinde en sık görülen sağlık sorunları arasındadır. Yaşam kalitesi açısından önemli kayıplara yol açan ağız diş hastalıkları; diabet, kalp-damar hastalıkları, büyüme-gelişim geriliği, erken doğum gibi birçok sağlık sorununun gelişmesinde rol oynamaktadır. Bu nedenle ağız diş sağlığı problemlerinin açığa çıkmadan önce koruyucu uygulamalarla önlenmesi, hastalıklar açığa çıktığında ise hızla tedavi edilmeleri gerekir. Ne yazık ki dişhekimine gitme sıklığı düşük oldukça kronik ve yıkıcı özellikte olan ağız-diş sağlığı sorunlarında tedavi genellikle hastalığın çok ilerlediği bir dönemde gerçekleşir. Tedavideki gecikme, ağız diş sağlığı ve genel sağlığı bozarken, sağlığa ayrılan bütçenin de katlanarak artmasına yol açmaktadır.  Bu nedenle koruyucu ve önleyici sağlık hizmetleri sağlık anlayışımızın temel değeri olmalıdır” denildi.

"DİŞHEKİMLERİ PANDEMİ BAŞINDAN BERİ FİLYASYONDA"

Ülkede ilk Covid-19 vakasının görüldüğü 2020 yılının Mart ayından beri filyasyon uygulamasının dişhekimleri üzerinden yürütüldüğü ifade edilen açıklamada, “Kamuda çalışan dişhekimlerinin büyük kısmının hala filyasyon uygulamasında görevlendirilmesi nedeniyle Kamu Hastanelerinde, Ağız Diş Sağlığı Hastanelerinde ve Merkezlerde kalan meslektaşlarımız, Sağlık Bakanlığının belirlediği sınırlar içerisinde ağız diş sağlığı hizmetini vermeye çalışıyor. Diş tedavilerinin neredeyse tamamının girişimsel olmasından ötürü yüksek enfeksiyon riski taşıması ve çalışma ortamlarının hala pandemi koşullarına uygun şekilde düzenlenmemesi nedeniyle tedavilerin büyük kısmı gerektiği gibi yapılamıyor. Bu durum, kamu ağız diş sağlığı hastaneleri ve merkezlerinden yeterli sağlık hizmeti alamayan vatandaşların da tepkisine, sistemdeki aksamalardan kaynaklanan öfkenin hekimlere yansımasına neden oluyor. Ekonomik zorluklar yaşayan dişhekimleri şimdiye kadar herhangi bir devlet desteği almadığı gibi açıklanan ekonomik destek paketlerinde de yer almadı” denildi.

"FAKÜLTELER PLANSIZCA AÇILIYOR"

Meslek tanımları dışında filyasyon uygulamasında görevlendirilen dişhekimlerinin yaşadığı sorunların, ağız diş sağlığı merkezleri ve hastanelerinde hizmet vermeye devam eden dişhekimlerinin zorlu çalışma koşulları ve buna bağlı olarak yurttaşların sağlık hizmetine erişememesinin, serbest çalışan dişhekimlerinin artan ekonomik sıkıntıları ve bitmek bilmeyen sağlıkta şiddet dişhekimlerinin tükenmişliğe sürüklediği vurgulanan açıklamada, “Genç meslektaşlarımızın gelecek kaygısı da büyümektedir. 2002 yılında 19 olan dişhekimliği fakülte sayısı bugün 103’e ulaşmıştır. 2005 yılında 960 olan kontenjan 2021’de ise 88 fakültede 8356’ya ulaşmıştır. Siyasi rant için, plansızca açılan, akademik kadrosu ve teknik donanımı yetersiz diş hekimliği fakülteleri ve eğitim kalitesindeki düşüşle birlikte hekim sayısının kontrolsüz artması hem toplumdaki sağlık mesleği algısında değer kaybı yaratarak mesleğin itibarını sarsmakta, hem de toplum sağlığını riske atmaktadır. Genç işsizlik oranı yüzde 30’u geçmiş, ülke kaynakları verimsiz kullanılırken, mevcut işsiz ordusuna hekimler de eklenmektedir. Mezun olup devlet kurumlarına atanmayan, klinik açacak maddi gücü de olmayan genç meslektaşlarımız çalışmak zorunda oldukları için ya asgari ücretle özel kliniklerde çalışmakta ya da hekim dışı sermayenin tuzağına düşmekte, yaratılan hekim enflasyonu emeğimizi değersizleştirmektedir” ifadesi yer aldı.

"ÇALIŞMA KOŞULLARI VE ÖZLÜK HAKLARIMIZI İYİLEŞTİRİLSİN"

Dişhekimlerinin virüs karşısında en yüksek risk altında çalışan meslekK grubunda olmasına rağmen, Kovid-19’un, hala meslek hastalığı olarak kabul edilmediği ve Covid-19 yıpranmasının verilmediği ifade edilen açıklamada, “Döner sermaye uygulaması ve performans sisteminin yanlışlığı salgın döneminde bir kez daha açıkça görülmüşken, kamuda çalışan meslektaşlarımız için talebimiz ek ödeme değil, insan onuruna yaraşır, emekliliğe yansıyan, güvenceli, eşit ve adil maaş artışıdır. Yüksek enfeksiyon riski, sosyal ve ekonomik sorunlar, değişen çalışma koşulları, mobbing ve bitmeyen şiddetle mücadele ederken topluma karşı sorumluluğumuz ve mesleki yükümlülüğümüz gereği, toplumun ağız ve diş sağlığı konusunda bilinçlendirilmesi, ağız diş sağlığı düzeyinin yükseltilmesi konusunda üzerimize düşeni yapmaya devam edeceğiz. Çalışma koşullarımızın ve özlük haklarımızın iyileştirildiği sağlıklı günlere bir an önce kavuşmak umuduyla Toplum Ağız Diş Sağlığı Haftasını ve tüm meslektaşlarımızın 22 Kasım Dişhekimliği Günü'nü kutlarız” denildi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

İl il 25 Kasım 2021 eylemleri

SONRAKİ HABER

Dersim'de tepkilere neden olan maden araması durduruldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...