19 Kasım 2021 13:25

Bergama Belediyesinde işten atılan avukatın işe iade davası görüldü

Bergama Belediyesinde mobbinge maruz kaldığını ve sendika değiştirmeye zorlanarak işine son verildiğini belirten Av. Selen Akman Genç’in açtığı işe iade davası görüldü.

Fotoğraf: Oben Ulu

Reklam

Bergama Belediyesinde mobbinge maruz kaldığını ve sendika değiştirmeye zorlanarak işine son verildiğini belirten Av. Selen Akman Genç’in açtığı işe iade davası İzmir 4.İdare Mahkemesi’nde görüldü.

Mahkemede sendikal baskıya ve ötekileştirilmeye maruz bırakıldığını belirten Av. Selen Akman Genç, “Benim 5 yıl emek verdiğim kurumdaki işime son verilmesi değil, siyasi irade tarafından açıkça anayasal haklarıma bir saldırı ve hukuk devletine, onun ilkelerine bir tecavüz vardır” dedi.

Bergama’da 2019 yerel seçimleri sonrası yönetime gelen AKP’li belediye yönetimi, çalışanlarını baskı yoluyla sendika değiştirmeye zorlamasıyla gündeme gelmiş, sendika değiştirmeyenlerin işlerine son verilmişti. Belediye’nin sözleşmeli avukatlarından Tüm Bel-Sen üyesi Selen Akman Genç’in de aynı iddialarla işine son verildiği ifade edilmişti. Bergama Belediyesi ise yapılan işlemin ilk önce gerekçesini bildirilmemiş, dava aşamasında ise gerekçe olarak Selen Akman Genç’in sendika tarafından yapılan bir gösteriye katılmış olmasını göstermişti. Konuyla ilgili ise Genç tarafından sözleşmenin yenilenmemesi işleminin iptali istemi ile ilgili dava açılmıştı.

“SENDİKAL BASKI VE ÖTELEŞTİRİLMEYE MARUZ KALDIM”

Genç, mahkeme sonrası yaptığı açıklamada; “Ben Eylül 2014’te Bergama Belediye Başkanlığında sözleşmeli avukat pozisyonunda çalışmaya başladım. Çalıştığım süre boyunca yaptığım işe dair kasti veya ihmali bir hatam olduğuna dair ne yazılı ne sözlü bir uyarıya maruz kaldım. Mart 2019'da yerel seçimler ile birlikte belediye yönetimi değişti. Daha ilk günden itibaren açık bir sendikal baskıya ve ötekileştirilmeye maruz bırakıldım” dedi.

“'BAŞKAN, BU SENDİKA İLE ÇALIŞMAK İSTİYOR' DENİLDİ”

Yaşadıklarını anlatan Genç, “İlk olarak tüm memurlar, bir tanışma toplantısı adı altında bilgi verilmeksizin adeta zorla bir odaya toplandı, toplantıya sadece ‘yönetimin birlikte çalışmak istediğini’ açıkça söylediği sendika temsilcileri geldi. Bu aşamada istediği sonucu alamayan yönetimi temsilen bu kez başkan yardımcısı müdür ve vekillerini bizzat odasına çağırarak ‘Başkan bu sendika ile çalışmak istiyor, personelinize iletin’ dedi. Son aşamada ise İnsan Kaynakları Müdürü tarafından odasına çağırıldım ve yine açıkça ‘üye olduğum sendikayı değiştirmediğim takdirde yönetimin benimle çalışmaya devam etmeyeceğini’ söyledi” diye konuştu.

“İŞTEN ÇIKARILMAMA KILIF UYDURDULAR”

“Neticede bu dosyada iptalini talep ettiğimiz işlem ile sözleşmemin yenilenmeyeceği bildirilmek suretiyle Bergama Belediyesindeki 5 yıllık işime son verildi. Yapılan işlemin gerekçesi bildirilmemiş olmakla dava aşamasında gerekçe olarak işten çıkarılmamın belediyeye ekonomik getirisi ve sendika tarafından yapılan bir gösteriye katılmış olmama gösterilmiştir” diyerek sözlerini sürdüren Genç, işten çıkarılmasına gerekçe olarak gösterilen toplantının kılıf uydurma çabası olduğunu söyledi.

Genç, “Bahsi geçen toplantı, 5 Aralık 2019 tarihinde yapılmıştır. Benim bu dosyada iptalini istediğim işlem ise bana 3 Aralık 2019 tarihinde tebliğ olmuştur. Ben o toplantıya katılmadan önce zaten iptalini istediğim haksız işlem tesis edilmişti. Ve belirtmek gerekir ki bahsedilen gösteri üyesi olduğum sendikanın kararı ve üyelerine yaptığı çağrı üzerine işime son verilmiş olması hususunu protesto etmek amacını gütmekte idi. Yapılan gösteri Anayasa madde 34 çerçevesinde yapılmış, yasal bir gösteriydi” dedi.

“ANAYASAL HAKKIMA VE HUKUK DEVLETİNE SALDIRI”

Konunun kendisinin yalnızca 5 yıl emek verdiği kurumdaki işine son verilmesi olmadığını belirten Genç, “Siyasi irade tarafından açıkça anayasal haklarıma bir saldırı ve hukuk devletine, onun ilkelerine bir tecavüz vardır. Hal böyle iken; yapılan işlemi idarenin takdir yetkisi olarak tanımlamak mümkün ise asli görevi hukuk devletinin devamlılığını sağlamak olan ve hatta kendi varoluşu bu devamlılığa bağlı olan mahkemeler neden var. Düşünmek ve sorgulamak gerekir” diye konuştu. (İzmir/EVRENSEL)

Reklam