18 Kasım 2021 06:00
Son Güncellenme Tarihi: 18 Kasım 2021 12:43

Belarus sınırından Polonya'ya geçmeye çalışan 100 mülteci gözaltına alındı

Polonya-Belarus sınırında mülteci krizi devam ederken, Belarus sınırına yakın bir köyde, Polonya topraklarına geçmeye çalışan 100 kişilik mülteci grubu gözaltına alındı.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Polonya-Belarus sınırındaki mültecilerin soğuk hava altındaki bekleyişi devam ederken Polonya Sınır Muhafızları, mültecilere tazyikli su ve biber gazıyla müdahale etti. Polonya Savunma Bakanlığı, Kuznica sınır kapısında güvenlik güçleri ve mülteciler arasında çıkan gerginliğe ilişkin görüntüleri paylaştı. Bakanlıktan yapılan açıklamada, “Mültecilerin Kuznica sınır kapısına saldırısı geri püskürtüldü. Saldırganlar, genellikle genç erkeklerdi” denildi. Öte yandan bakanlık, yaşananların Belarus güçlerinin ‘kontrolü altında’ gerçekleştirildiğini öne sürdü. Görüntülerde güvenlik güçlerinin TOMA’larla müdahale ettiği mültecilerin ise sapanla karşılık verdiği görüldü.  

POLONYALI GÜVENLİK GÜÇLERİ 100 GÖÇMENİ GÖZALTINA ALDI

Öte yandan Polonya Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre Belarus sınırına yakın Dubicze Cerkiewne köyünde, Polonya topraklarına geçmeye çalışan yaklaşık 100 kişilik göçmen grubu gözaltına alındı.

Belaruslu güvenlik güçlerinin de göçmenlere sınırda eşlik ettiği ifade edilirken, Belarus tarafından Polonyalı güvenlik güçlerine taş atıldığı aktarıldı.

BELARUS'U SUÇLADI

Polonya Savunma Bakanı Mariusz Blaszczak, yaşananların ‘Belarus’un planladığı bir propaganda operasyonu olduğunu ifade ederek, “Bugünkü saldırıyı durdurdukları için askerlere teşekkür ederim. Sayenizde Polonya hala güvende. Şu anda sınırda görev yapan tüm askerler ödüllendirilecek. Size minnettarız. Belarus rejiminin planladığı bir propaganda operasyonuyla karşı karşıyayız. Bu durumu değerlendirirken dikkatli olmanızı tavsiye ederim. Büyük bir sorumluluk altına giren askerlerimize destek olalım” dedi.

AB'DEN DESTEK

Öte yandan Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Litvanya Devlet Başkanı Gitanas Nauseda ve Litvanya Başbakanı İngrida Simonyte ile Polonya-Belarus sığınmacı krizini değerlendirdiğini ifade etti. Leyen, “Yaptırımlar ve sonraki adımlar konusunda mevcut durumu tartıştık. AB, sınır yönetimi konusunda ek destek sundu. Üye devletlerin yanındayız” dedi.

HAVA KOŞULLARI NEDENİYLE 2 KİŞİ HASTANEYE KALDIRILDI

Sınırındaki göçmenlerin soğuk hava altındaki bekleyişi sürerken iki kişi hastanelik oldu.

Belarus Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada “Son 24 saatte Belarus-Polonya sınırında ambulans hekimlerine dokuz kişi başvurdu. Bunlardan ikisi hastaneye kaldırıldı” ifadeleri kullanıldı.

Göçmenler arasından hamile bir kadın da Grodno’daki bir kadın doğum merkezine muayeneye götürüldü. Kadın muayenenin ardından ailesinin yanına döndü.

Belaruslu doktorlar Iraklı bir göçmenin de hayatını kurtardı. 25 yaşındaki göçmen hastaneye götürüldü. Acil muayene sonrası hastanın durumunun iyi olduğu açıklandı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Belçika 10 yaşından büyük herkese maske zorunluluğu getirdi, 5-11 yaş arası çocuklar aşılanacak

SONRAKİ HABER

Mısır’da aralarında eski milletvekili ve iki gazetecinin de bulunduğu 6 kişiye hapis cezası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa