16 Kasım 2021 11:32

Nükleer karşıtları beraat etti

Akkuyu’daki nükleer santrali protesto ettikleri için yargılanan Mersin Nükleer Karşıtı Platformu üyeleri beraat etti.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Mersin Nükleer Karşıtı Platformu’nun üyelerinin Akkuyu’da nükleer santrali protesto ettikleri gerekçesiyle haklarında açılan davanın ikinci duruşması Gülnar Asliye Ceza Mahkemesinde görüldü. Nükleer karşıtları bir kez daha, "Nükleer santral felakettir" dediği davada beraat kararı verildi.

Mersin Nükleer Karşıtı Platformu’nun Japonya’da meydana gelen Fukuşima nükleer felaketinin yıldönümünde Akkuyu Nükleer Güç Santrali inşaatının devam ettiği Buyukeceli mahallesinde polislerce engellenen basın açıklaması nedeniyle “2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu”na muhalefet ettikleri iddiasıyla açılan davanın ikinci duruşması Gülnar Adliyesi’nde görüldü. Duruşmaya Mersin Barosu yönetim kurulu üyesi Kazım Yüksel’de katılarak destek verdi.

Duruşmaya yargılanan HDP Ekoloji Eş Sözcüleri Menekşe Kızıldere ile Naci Sönmez, EMEP Genel Başkan Yardımcısı Sedat Başkavak ve İHD Mersin Şubesi Eş Başkanı Zeynep Benli ile birlikte TTB, TMMOB ve Halkevleri temsilcilerinin yanısıra NKP üyeleri ve avukatlar katıldı. Kimlik tespiti ardından başlayan duruşmada daha önce Mersin’de talimat ile ifade alınlar, ifadelerini tekrarlamasından sonra ifadesi alınmayanların ifadeleri alındı.

Duruşmada savunma yapan HDP Ekoloji Eş Sözcüsü Menekşe Kızıldere, "İşlenmemiş bir suçdan dolayı burada olmak üzücü bir durumdur. Ama dışarıda o kadar suç var iken, doğayı sahip çıkanların yargılanması gerçekten üzücü bir durum. İddianame konulan şey suç değil, anayasal haktır. Fukuşima faciasının yıl dönümünde balon uçurmak istedik"dedi.

Ardından savunma yapan diğer Eş Sözcü Naci Sönmez ise şöyle konuştu: "HDP’nin Genel Eş Başkan Yardımcısı olarak ekolojiden sorumluyum. Türkiye’deki bütün çevre sorunu bizim sorunumuzdur. İddianame ifade edildiği gibi ortada toplantı ve gösteri yürüyüşü yok. Anayasal halkımız olanı kullandık. O gün NKP’nin davetiyle oraya gittik. Fukuşima faciasının yıl dönümünü anmak ve nükleere karşı olduğumuzu ifade etmek için balon uçuracaktık. Yani ortada bir suç olmadığını iyi görünmesi gerekiyor. Nükleere karşı gelip ona karşı geliştirilecek eylemler anayasal hak olduğunu görmek lazım."

“TARİH BİZİM HAKLI OLDUĞUMUZU ORTAYA ÇIKARACAK”

Mersin Tabip Odası eski Başkanı Ful Uğurhan, "NKP içerisinde Tabip Odası adına katılıyorum. Yani hekimler adına buradayım. 1986 yılında stajyerdim. Çernobil faciası 35 önce, Fukuşima 10 yıl önce yaşandı. Ve insanların nasıl etkilendiğini iyi gördük. 86’dan beri insanların çocukların nasıl etkilendiği araştıran ve gören bir hekim olarak nükleer zararını gördüm. Bunun için nükleere karşı olmak herşeyden önce hekimlik görevimdir. NKP olarak gerek Akkuyu gider gerekse de sesimizi yükseltmek için basın yoluyla görüşlerimizi ifade ediyoruz. Bugün doğayı savunduğumuz için bugün yargılanıyor. Tarih görecek, Nükleer santral patlarsa haklı olduğumuz söylenecek. Tarih haklı olduğumuzu çıkarmadan bizler bu nükleer santralin durdurulmasını istiyoruz" diye konuştu.

"SUYUMUZU, TOPRAĞIMIZI, GELECEĞİMİZİ SAVUNMAYA DEVAM EDECEĞİZ"

EMEP Genel Başkan Yardımcısı Sedat Başkavak, etkinlik yapmak anayasal hak olduğunu belirterek, "Bu ülkenin toprağına, suyuna, doğasına ve çevresine sahip çıktığımız için ceza alacaksak alalım. Bizler her koşulda çevreyi savunmaya devam edeceğiz. Çünkü nükleer santrallerin bütün süreçleri denetimsiz ve şeffaf değil. Daha beş gün önce bir işçi öldü, adı Emrah Bali, Urfalı kimse duymadı. İş yavaşlamasın diye olanı bile gizliyorlar. Beton çatlağı oldu yine iş beş dakika bile durmadı. Aynı sorun Finlandiya’da oldu 5 milyar dolar ek maliyet ve 10 yıl gecikme oldu. Bizim nükleer santralden konuşmamızı istemiyor bu dava onun için açıldı çünkü daha o gün kolluk amiri başına bilgi verirken bile nükleer santralden bahsetmeyin diyordu. O nedenle bugün izinsiz basın açıklaması falan değil nükleer karşıtlığı yargılanıyor. AB içinde Fransa başta olmak üzere 10 ülke nükleer santralleri yeşil yatırım olarak tespit edilmesini istediler, yalandılar. Çünkü yeşil değil. Dünyada elektrik kilovati 4-5 cent biz bu nükleer santralden bugunki dolar kuri kle 1.5 liraya elektrik alacağız. Halk şablona zaten zararlı. O nedenle isnat edildiği gibi toplum sağlığı ve huzurunu bozmak değil korumak için nükleere karşı çıkıyoruz”  dedi.

Son olarak savunma yapan NKP bir önceki dönem Sözcüsü Aycan Özkan, Fukuşima faciasının yıl dönümünde balon uçurmak için yapılan davetti kendisini NKP adına yaptığını ve bundan dolayı haklarından dava açılmasının hukukunun geldiği boyutu gösterdiğine dikkat çekti.

Avukat Sevim Küçük, sanıkların ifadesi alınmadan oluşturulan iddianamenin mahkemenin geri iade etmemesine tepki gösterdi. Herkesin önceden izin alınmaksızın herkesin gösteri ve yürüyüş yapması anayasal hak olduğuna vurgu yapan Küçük, "O gün işim olmasaydı Mersin Barosu adına NKP içerisinde olan biri olarak orada olurdum. Kapitalist sistem böyle devam etmesiyle gelecek bir canlı nesil olacak mı? kaygısı yaşıyoruz. Bundan buna karşı olanların yargılanmasına biran önce Son verilmesini istiyoruz. Beraat kararını verilmesi talep dedi. Avukat Dilara Oğuzda AHIM’de mahkum olacak bir karar vermemek için, beraat verilmeli Çünkü silahsız, sopasız başın açıklandı vb eylemler demokratik haktır”dedi. (Mersin/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Konut fiyat endeksi yıllık yüzde 35,51 artışla rekor kırdı

SONRAKİ HABER

Hulusi Akar'dan üstü kapalı S-400 yorumu: S-400 savunma sistemi ihtiyacımızı karşıladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...