15 Kasım 2021 08:22

Deniz Gümüşel: Zeytin katillerinin şov yapmalarına izin vermeyeceğiz

Zeytin festivaline termikçi şirketin sponsor olmasını protesto ettiği için gözaltına alınan İkizköy Çevre Komitesinden Deniz Gümüşel, "Mücadeleye daha güçlü bir şekilde devam edeceğiz" dedi.

Fotoğraf: İkizköy Çevre Komitesi

Reklam

Özer AKDEMİR

Dün Milas'da yapılan Zeytin Hasadı Şenliğine Yeniköy-Kemerköy Termik santrallerinin sponsor olmasını protesto ettiği için gözaltına alınan İkizköy Çevre Komitesinden Deniz Gümüşel bu sabah ifadesinin ardından serbest bırakıldı. Gümüşel'in serbest bırakılmasını halay çekerek kutlayan İkizköylüler, "Ne zeytinimizden ne Akbelen ormanından vazgeçeceğiz" dediler.

KAYMAKAMLIĞIN FESTİVALİ ORGANİZE EDECEK GÜCÜ YOK MU?

"Halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama" suçlaması ile bir gün gözaltında tutulan Deniz Gümüşel, Milas Güvenlik Şube Müdürlüğünde verdiği ifadede "tek yaptığım bilimsel gerçekler çerçevesinde kömürün zeytinciliğe ve halk sağlığına yaptığı olumsuz etkileri söylemektir" dedi. İfadesinde, Muğla genelinde bulunan termik santraller yüzünden son 40 yılda 45 bin insanın erken yaşta öldüğünü belirten Gümüşel, "Festivale sponsor olan YKEnerji adlı şirket hale İkizköy'de köylülerin zeytinliklerini almaya çalışıyor. Bu zeytinlikleri alınca 35 bin zeytin ağacını kesecek. Zeytinleri keserek maden alanı açan bir şirket zeytin festivaline sponsor oluyor. Milas Kaymakamına kaymakamlığın zeytin festivalini düzenleyecek gücünün olup olmadığını sordum. Bu yapılanın şirketin adının temizlenmesi olduğunu söyledim" diye konuştu.

ZEYTİNİMİZDEN, TOPRAĞIMIZDAN DENİZ'İMİZDEN VAZGEÇMEYECEĞİZ

Gümüşel'in ifadesinin ardından bırakılması üzerine festivalin yapıldığı alanda konuşan İkizköy'lülerden Nejla Işık, "zeytinlerimizi, ormanımızı savunan, doğamızı savunan Deniz arkadaşımızı gözaltına aldılar. Sabaha kadar uyumadık. Zeytinleri yıkıp, yok eden bir şirket bu festivalin sponsorluğunu yapamaz. Buna aklımız almıyor ve izin vermeyeceğiz. 35 bin zeytin ağacımızı yok eden ve Akbelen ormanına göz diken Limak İÇTAŞ ortakılğnını yaptığı sponsorluğunu kabul etmiyoruz Toprağımızdan, zeytinimizden, ormanımızdan, Deniz'imiz'den vazgeçmiyoruz" ifadelerini kullandı.

BUNA YEŞİL YIKAMA DENİYOR

Telefonla görüştüğümüz Deniz Gümüşel 40 yıldır Muğla'da kömürün ciddi bir hegemonyası olduğunu belirterek; "Bunu da farklı farklı araçlarla tesis ediliyor. Bunlardan birinin tanıklığın yaptık dün. Belki yüz binlerce zeytin ağacının katledilmesinden sorumlu olan kömür madenlerinin ve termik santralin sahibi bir şirket zeytin festivaline sponsorluk yapılıyor. Buna yeşil yıkama deniyor. Şirketin adını temize çıkarmak için Milas Kaymakamlığı, Belediye, Ticaret Odası elbirliği yapmışlar, şirketi sponsor almışlar. Bu kabul edilebilir bir şey değil" dedi. Buradaki köylüyü topraklarından uzaklaştırıp, binlercesinin topraklarını ellerinden kamulaştırma yoluyla alıp insanları zorla topraksızlaştıran bir şirketten bahsetiklerini ifade eden Gümüşel, şirketin on binlerce zeytin ağacını da kesmeyi planladığını dile getirdi. Gümüşel; "İkizköylüler 3 yıldır zeytinlik ve tarım alanlarını şirkete satılmamak için direniyorlar. Şirketin her türlü tehdidine, ihbarnamelere, aba altından sopa göstermelere, susuz bırakmalara rağmen direniyorlar. Köylüler kamuoyu oluşturmak istiyorlar seslerini duyurmak için. Kamunun sesi olması gereken makamlara böylesi bir aklama kampanyasına bu firmayı sponsor alarak Milas'ın hak ettiği hasat kampanyasını kullandınız dememiz gerekiyordu. Bunu söylemek için böyle bir eylem yaptık" dedi.

NE ZEYTİNLERDEN NE AKBELEN ORMANINDAN VAZGEÇECEĞİZ

Köyü ve Akbelen ormanını vermemek için mücadele eden İkizköylüleri ve onlara destek veren yaşam savunucularını korkutmak adına hiçbir hukuki dayanağı olmadan bir gece kendisinin gözaltında tutulduğunu belirten Gümüşel, "Bir gece özgürlüğüme el koydular, ama sesimizi kamuoyu duydu. Hiçbir şekilde mücadeleden vazgeçmeyeceğiz. Dün geceden bu yana köylüler, arkadaşlarım, avukatlarım sürekli ilgilendiler gözaltımla. Köylüler bugün 07.30 ineklerini sağmadan buraya gelip destek verdiler. Bu şu demek; Biz mücadelemize daha güçlü bir şekilde devam edeceğiz. Bu zeytin katillerine de şov yapmalarına müsaade etmeyeceğiz. Ne zeytinimizden ne Akbelen ormanından vazgeçmeyeceğiz" diye konuştu.

GÖZALTI GEREKÇESİ KARA MİZAH ÖRNEĞİ

konuya ilişkin konuşan İkizköylülerin avukatı İsmail Hakkı Atal şu ifadeleri kullandı:

"Deniz Gümüşel'in 'Halkı Kin ve Düşmanlığa Tahrik Suçundan' ifadesinin alınması bir 'kara mizah' örneği. Termik santrallerin neden olduğu iklim değişikliği nedeniyle 20 yılda yanan ormanımızın 1 yılda yandığı, termik santrallerin bacasından çıkan partikül maddelerin üzerine Kovid virusu yapışarak  termikler nedeniyle Kovid vakalarının 9 kata kadar daha fazla çıktığı bilimsel olarak tespit edilmişken; Limak termik santraline  karşı Anayasal ifade özgürlüğünü ve yaşama hakkını savunan arkadaşımıza bu suçtan gözaltına alınması talimatını veren Savcı açıkça 'görevi kötüye kullanma suçu' işlemiştir."

Reklam