15 Kasım 2021 07:51

İş makinesi tehdidi yüzünden cenaze namazı köy merasında kılındı

Manisa'nın Salihli ilçesine bağlı Caferbey köyü, günü nöbet tutarak karşıladı. Sabaha karşı jandarmanın köye gelmesi üzerine toplanan köylüler iş makinelerinin araziye girmesine izin vermiyor.

Fotoğraf: Hakkı Uysal

Reklam

Özer AKDEMİR
İzmir

Köylerinin yanı başındaki mera alanına çöplük yapılmak istenen Manisa'nın Salihli ilçesine bağlı Caferbey köyü, günü mera alanında nöbet tutarak karşıladı. Sabaha karşı saat 05.00'te jandarmaların köye gelmesi üzerine toplanan köylüler iş makinelerinin araziye girmesine izin vermiyor.

KÖYLÜ GÜNLERDİR DİKEN ÜZERİNDE

Manisa ve Salihli'nin MHP'li belediye başkanlarının seçim öncesi "buraya çöp tesisi yaptırmayacağım" sözlerine rağmen meralarına çöp transfer istasyonu yapılması için çalışmaların başlaması üzerine Caferbey köylüleri haftalardır direniyorlar. Köylüler dün akşam iş makinelerinin alana gireceği duyumu üzerine mera alanında toplandılar. Konuya dair görüştüğümüz Salihli Çevre Derneği'nden Hakkı Uysal köylülerin günlerdir teyakkuz halinde olduğunu belirterek şu bilgileri verdi; "Dün akşam iş makineleri gelecek haberinin ardından mahalleli meydanda toplanıyor. Sabaha karşı 05.00'de jandarmalar gelmesi üzerine köylüler meydana yığılıp mera alanında ateşler yakarak beklemeye başladı. Yoğun kalabalık olunca herhangi bir müdahale yaşanmadı. Buradaki çöp sahasındaki insanları azaltmak için "hadi köye gidelim çay içmeye, biz de geri çekileceğiz zaten. Bugün herhangi bir işlem yapılmayacak" gibi bir taktik izlediler".
 

GERGİN BEKLEYİŞ SÜRÜYOR

Bu söz üzerine mera alanında 10-15 kişi kalacak şekilde köylülerin köye döndüğünü belirten Uysal, "Ancak jandarmada herhangi bir çekilme olmayınca tekrar köy içerisinde anonslar yapılarak köylü topladı ve meraya gelindi. Köylülere destek için birçok siyasi parti ve kurumdan, çevre köylerden ve Salihli'den yurttaşlar da burada şu an. Anladığımız kadarıyla jandarma valilikten müdahale emri bekliyor" dedi.

Köylüler ellerinde "Sağlığımızı çöpe atmayacağız. Çöp tesisi yaptırmayacağız" ve "Çöp giremez" pankartları ve dövizlerle bekleyişlerini sürdürüyor.

KÖYLÜLER, CENAZE NAMAZINI MERADA KILMAK ZORUNDA KALDI

Caferbey köylülerinin sorunlarını dinlemek için köye giden CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevergin köyden Manisa Valisi ile görüşmek için ayrıldı. Aynı zamanda köyde cenaze olduğunu söyleyen Salihli Çevre Derneği Üyesi Hakkı Uysal, "Köylüler tedbiri elden bırakmamak için cenaze namazını köyün merasına getirdi. Cenaze namazının ardından defin işlemi yapılacak" dedi.

Manisa Belediye Başkanı’nın "kesinlikle alana çöp dökülmeyecek" sözü üzerine de konuşan Uysal, belediye başkanının 2018 yılında köylülere verdiği sözü hatırlattı: "Köye çöp tesisi yapılmayacak." Buna rağmen geçen hafta yapılan meclis toplantısında tesisin kurulacağının beyan edildiğini sözlerine ekleyen Uysal, TOMA'ların su takviyesi yaptığını belirtti.

BELEDİYE BAŞKANLARINI KENDİ SÖZLERİ İLE İFŞA ETTİLER

Öte yandan köylüler dün sosyal medyada paylaştıkları videoda MHP'li Manisa Büyükşehir ve Salihli belediye başkanlarının çeşitli tarihlerde konuşmalarını yayınlayarak verdikleri sözleri nasıl unuttuklarını ortaya koydular.

Videoda 2018 yılında her iki belediye başkanın da Caferbey'e çöp tesisi yapılmayacağı sözleri ile bugünlerde bunun tam tersi yöndeki beyanları yer alıyor.

Caferbey köyü yaklaşık 4 yıldır bu çöp transfer istasyonuna karşı mücadele veriyor. Daha önce aynı bölgedeki Kabazlı köyüne yapılmak istenen çöp tesisi köylülerin kararlı direnişi sonrası yapılamamış, ibre Caferbey'e çevrilmişti. Günlerdir adeta jandarma ve komando birliklerinin kuşatmasında olan köy, mera alanına çöp tesisi yapmak için bekleyen iş makinelerinin alana girmesine izin vermiyor.

HUKUK DEVLETİ OLSAYDI BİZİM BÖYLE MÜCADELE ETMEMEZİ GEREK KALMAZDI

Salihli Çevre Derneği Başkanı Avukat Seçil Ege Değerli, "Hukuk devletiyiz laflarıyla köylüleri yasal bir düzleme çektiklerini düşünüyorlar. Gerçek bir hukuk devleti olsa bu şirketlerle bizim böylesine mücadele etmemize gerek kalmazdı. İzin almadan hiç kimse hiçbir iş yapamazdı. Şirketler hukuksuz iş yapıyor, dava açmak da bize düşüyor. Dava sonucunu da bir koz gibi kullanıyorlar, 'Yürütmeyi durdurma kararın nerede?' diye. Önce hukuksuzluk yapanlara söz etsinler. Bizler Mera Kanunu'na göre direniyoruz, bizim yasal dayanağımız Mera Kanunu. Onlar neye dayanıyorlar? Mera Kanununa göre buraya çöp bile atamazlar bırakın çöp tesisi kurmayı" diye konuştu.

KÖYLÜ NEDEN ÇÖPE KARŞI OLDUĞUNU MADDE MADDE YAZDI

Köylüler yaptıkları açıklamada çöp transfer istasyonuna neden karyı olduklarını maddeler halinde sıraladılar;

  1. Çöp istasyonu yapılacak alan yerleşim alanlarına yaklaşık 100 metre mesafededir. Oluşacak kirlilik ve koku köyümüzü ağır çöp kokusu altında bırakacaktır.
  2. Bu alan köyümüzün resmi merasıdır. Resmi rakamlara göre 2400 hayvanın bulunduğu köyümüzde hayvancılığı bitirecektir. Tarım ve Orman Bakanlığı projeye olumsuz görüş verdiği için mera vasfından çıkarılarak bakanlık saf dışı bırakılmış ve projeye devam edilmiştir.
  3. Alanda köyümüzün içme suyu sondajı bulunmaktadır. Yeraltı suları çöp suları tarafından kirlenecektir.
  4. Alana ulaşım için tek yol köyümüzden geçmektedir. Çöp kamyonları bu yolu kullanacaktır.
  5. Projeye göre günlük 180 kamyon çöp (Salihli ve Ahmetli ilçelerinin tüm çöpü) köyümüze gelecektir.
  6. Bu alan aynı zamanda yıllardır paraşütçülerimizin iniş noktası olarak kullanılmaktadır.
  7. Alanın etrafında tarla ve bağlar bulunmaktadır. Yaşanan çevre kirliği, sinek vb durumlardan olumsuz etkilenecektir.
  8. Hakim rüzgar yönü köyümüze doğrudur. Tüm çöp kokusu köyümüze dolarak köyümüzü yaşanmaz hale getirecektir.
  9. Alanda köyümüzün on yıllar önce imece usulü yaptığı ve hala kullandığı top sahası ve piknik alanı bulunmaktadır.
Reklam