14 Kasım 2021 09:53

Tüm Köy-Sen: Bütçede tarıma yine destek yok

Tüm Köy-Sen Ordu Şube Başkanı Zekayi Sağra, 2022 bütçesine dair yaptığı açıklamada bütçede üretici köylünün yine göz ardı edildiğini ve şirketlerin gözetildiğini vurguladı.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Tüm Üreticiler Köylü Sendikası (Tüm Köy-Sen) Ordu Şube Başkanı Zekayi Sağra, 2022 Bütçesi’nde üretici köylünün yine göz ardı edildiğini belirterek, “Tarıma destek devede kulak. Üretici köylü yerine tarım ve gıda şirketleri gözetiliyor” dedi.

Tarımda destek konusuna değinen Tüm Köy-Sen Ordu Şube Başkanı Zekayi Sağra, “Tarım ürünlerinde farklı farklı destek sunumlarıyla rakam enflasyonu yaratıyorlar. Açıklanan destekler üretici köylüyü memnun etmiyor. Fındık üreticisi için dekar başına 18 TL mazot, 8TL gübre desteği veriliyor. Alan bazlı destek de 170TL. Bunların toplamına bakıldığında yasada var olan tarımda en az Gayrisafi milli hasılanın (GSMH) yüzde biri oranındaki desteğe bile ulaşılmıyor. Bir yıl içinde mazot zammı yüzde 40’ı aştı. Gübre fiyatı 3 katına çıktı. Ayrıca bu destek mart-nisan aylarında ödenecek. Ödeme yapılana kadar gelecek zamları da düşündüğümüzde açıklanan destek devede kulak olmuştur” dedi.

"BÜTÇE ÜRETİCİ KÖYLÜYÜ DESTEKLEMİYOR"

"Üretici köylüye yapılan destek ile tarım giderlerine yapılan zamlar ve raflardaki tüketim mallarına yapılan zamlar karşılaştırıldığında üretici köylünün daha fazla yoksullaşacağını ve üretimden kopacağını görebiliyoruz" diyen Sağra, “İktidarın tarım diye bir derdi yok. Tarımsal üretimin girdilerinin, fiyatlarının katlanarak arttığı bir dönemde açıklanan bu sözde destek oranlarıyla AKP iktidarının tarımsal üretimi teşvik ederek desteklemek, ülkenin gereksinim duyduğu gıdanın üretimini teminat altına almak gibi bir derdi olmadığı ortaya çıkıyor. İzlenen tarım politikaları nedeniyle tarım yapılamaz duruma gelinmiştir. Fındık fiyatı geçen yıl da 23-26 TL arasındaydı. Bu yıl ortalama 23 TL’ye satılıyor. Bu da gösteriyor ki AKP’nin fındık politikası, fındık üreticilerini perişan etmeye devam ediyor. Bütçe, üretici köylüyü görmüyor. İktidar, ithalata dayalı politikası ile ülke tarımını yok ediyor, tarım ve gıda şirketlerinin tarımda egemen olmasını sağlıyor” dedi.

"SESİMİZİ YÜKSELTELİM"

Bütçenin bir yıl boyunca nasıl bir ekonomi politikasının uygulanacağını belirlediğini vurgulayan Sağra, “Hazırlanan Bütçe ile işçi, emekçi, emekli, küçük esnaf ve üretici köylü göz ardı edilmiştir. Dolaylı vergilerle yine biz mağdur ediliyoruz. 'Kazandığı kadar vergi' politikası uygulanmıyor. Şirketlerin borçları silinirken biz üretici köylülerin arazisine, traktörüne haciz konulabiliyor. Üretici köylünün borçları ve faizleri silinmek istenmiyor. Bu olumsuz durumu değiştirmek için sesimizi yükselteceğiz, başka seçeneğimiz yok. Tüm Köy-Sen’de örgütlenmeye çağırıyoruz. Sesimizi yükseltmezsek yeni dönemde mağduriyetimiz devam eder” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Zeytin üreticileri geçinemiyor: Gıldır gücük gidiyoruz

SONRAKİ HABER

Gebzeli işçiler: Faturada 1 lira 65 kuruş indirim olsa ne olur, olmasa ne olur

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...