26 Aralık 2012 16:03

2012 gençlik mücadelesi panoraması

OCAK 2012 İSPANYAEkonomik kriz yüzünden en temel ihtiyaçlarından biri olan ulaşım ücretlerini karşılayamayan İspanyol gençliğide Yunanistan 'da ilk olarak çıkan "Ben ödemiyorum" eylemini gerçekleştirdi. İnternetteki sosyal paylaşım siteleri aracılığıyla yapılan duyurularla Madrid'in merkezindeki metro durakla

2012 gençlik mücadelesi panoraması
Paylaş
Erdi TÜTMEZ-Özlem TEMENA-İstanbul

Ekonomik kriz yüzünden en temel ihtiyaçlarından biri olan ulaşım ücretlerini karşılayamayan İspanyol gençliğide Yunanistan 'da ilk olarak çıkan "Ben ödemiyorum" eylemini gerçekleştirdi. İnternetteki sosyal paylaşım siteleri aracılığıyla yapılan duyurularla Madrid'in merkezindeki metro duraklarında toplanan bir grup genç, para vermeden metroya binmeyi denedi. Polisin "Sol" metro durağı önünde sıkı güvenlik önlemi alması üzerine "Callao" metro durağına giden ve biletini okutmadan turnikelerden atlayan bir grup genç, metro içinde polis tarafından durduruldu. Polis 4 genci gözaltına aldı.
AĞUSTOS 2012 ŞİLİ
Şili'de gençler bütün bir yıl boyunca eğitim koşullarının düzeltilmesi ve parasız eğitim talepleri ile alanlardaydılar. Eğitimin piyasalaştırılmasına karşı mücadele eden gençler daha öncesinde iki eğitim bakanını istifa ettirmişlerdi. La Alameda caddesinde, gerçekleştirdikleri yüksek harçlara karşı yapılan eyleme polis çok sert müdahe etmiş, 113 öğrenciyi gözaltına alımıştı. Gözaltıların olmasından sonra öğrenciler, okul işgallerine başlamışlardı.
MART 2012 EKVADOR
3 Mart 2012'de su ve onur yürüşüyü öncesinde Quito'nun Luluncoto semtinde düzenlenen operasyonla bir evde  toplantı yapan  aralarında 1 hamile olan10 genç gözaltına alınarak tutuklanmıştı. Aralarında lise ve üniversite öğrenci liderlerinin ve hükümete muhalif partilerin üyelerinin de bulunduğu 10 kişinin not defterleri, Che Guevera tişörtleri "delil" olarak sunulmuş, gençler "terörizm ve sabotaj hazırlığı" suçlaması ile yargılanmaya başlamıştı. Aralık ayında görülen davada ise 7 genç serbest bırkıldı.
AĞUSTOS 2012 VENEZUELA
23. Uluslararası Antifaşist Antiemperyalist Gençlik Kampı Venezuela'da gerçekleşti. Yoğun katılımıyla Ekvador, Meksika, Brezilya, Peru, Arjantin, Dominik Cumhuriyeti, Kolombiya, bunun dışında Avrupa'dan Fransa, Almanya ve İngiltere, Türkiye'yi temsilen giden Emek Gençliği,  Ortadoğu'dan da Lübnan'dan "Kriz kapitalizmin, gelecek bizimdir" şiarı ile bir araya gelen yüzlerce genç kapitalist krizle mücadele yollarını tartıştı. Ve dünya gençliğini Kapitalist sistem; gençleri savaşa, yoksulluğa ve geleceksizliğe mahkum etmektedir. Eşit, adil ve onurlu bir yaşam ancak sosyalist bir dünya ile mümkündür. Bizler gençliği yeni bir dünya kurmak için sosyalizm mücadelesine çağırdı.
ALMANYA 2012 EYLÜL
Almanya'da zenginlerle yoksullar arasında derinleşen uçuruma dikkat çekmek, bütçe açığının kapatılması için zenginlerden daha fazla vergi alınması talebiyle başta Berlin, Bochum, Hamburg, Köln ve Frankfurt olmak üzere değişik kentlerde yapılan gösteri ve yürüyüşlere 40 binden fazla emekçi katıldı. Kısa bir süre içerisinde hazırlığı yapılan gösterilere gençliğin katılımı oldukça yüksekti. Krizin faturasını ödemek istemeyen gençler Avrupa'yı sallamaya devam ediyor.
ARALIK 2012 TÜRKİYE
ODTÜ'de Başbakan Erdoğan'ın okula gelişiyle, akademiyi, üniversitelerini savaş politikalarına alet etmek istemeyen öğrenciler geniş katılımlı bir eylem örgütlediler. ÖĞrencilere yapılan saldırıya  en anlamlı cevap tüm üniversite bileşenlerinden geldi. ODTÜ'nün akademisyenleri, emekçileri ve öğrencileri yüzde yüzlük katılımlı boykotla "polis varsa şiddet varsa ders yok" dediler.
ARALIK 2012 MISIR
Müslüman Kardeşler iktidarı altındaki Mısır'da gençlik hareketi sokakları ısıtmaya devam ediyor. Baskı altında yıllardır yoksulluk içerisinde yaşayan gençlik artık kendi hayatlarında söz sahipi olamayı istiyorlar. İş, ekmek, demokrasi ve özgürlük isteyen gençler kendi önlerine konular anayasanın geri çekilmesi için geniş eylemler düzenlediler, cumhurbaşkanı Mursi'nin sarayının kapısına dayandılar.
ARALIK 2012 TÜRKİYE
60 bin öğrencinin, 15 bini aşan üniversite çalışanının ve 1000 e yaklaşık asistanın söz hakkı nerdeydi? Bizlerin içinde yer almadığı seçim bizim için geçersizdir!
YÖK Yasa Tasarısı ile yapılmak istenene karşı, Türkiye'de üniversitelerin tüm bileşenleri bugün ayaktadır ve demokratik üniversite mücadelsi 2013 yılına da damgasını vuracaktır.

ÖNCEKİ HABER

İşçiye asgari demokrasi!

SONRAKİ HABER

2013: Hem umutlu hem zorlu bir yıl

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...