10 Kasım 2021 23:25

Van’da hastalar kuyrukta: Randevu almak ayları buluyor

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Dursun Odabaş Tıp Merkezi'nde kısıtlı personel nedeni ile hastalar sağlık hizmetlerinden yararlanmakta zorlanıyor.

Fotoğraf: Can Bulut/Evrensel

Paylaş

Can BULUT
Berkay YEĞİN
Van

Van’da çarşı merkeze 17 kilometre uzaklıktaki Yüzüncü Yıl Üniversitesi Dursun Odabaş Tıp Merkezi kısıtlı sayıda personeliyle, çalışanlar üzerinde iş yükünü arttırırken hastaların sağlık hizmetlerinden yararlanmasını zorlaştırıyor.

Sabahın erken saatlerinde balık istifine dönen kampüs dolmuşları üniversite öğrencileri ve hastaneye gidecek yurttaşların sıkış tepiş yolculuğuna sahne oluyor. Kimi dolmuşlarda yer kavgaları, kimisinde nefes alacak alanın dahi olmaması 1 saate varan yolu çekilmez hale getiriyor.

Hastaneye gidecek yurttaşın, daha en başından ulaşımla başlayan problemi, hastane koridorlarında başkaca sorunlarla devam ediyor. Polikliniklere nazaran daha rahat sıra alınabilecek acil girişi birçok yurttaşın tercihi haline gelebiliyor. Öyle ki iğne atsan yere düşmeyecek polikliniklerde, erkenden sıra alabilmek bir mucize.

ÖZEL POLİKLİNİKLER DÜNYANIN PARASI

Konuştuğumuz bir hasta endokrinolojiden sıra almak için sabah 7 de geldiğini ancak saatin 10’u geçmiş olduğunu ve hâlâ sıra beklediklerini söylüyor. Ailecek geldiklerini belirten hasta: “Ne yapacağız şimdi sıra gelecek gibi değil, özel polikliniğe gidersek dünyanın parası başka şekilde randevu almak mümkün değil şimdi o kadar yolu geri mi döneceğiz? Paramız olsaydı zaten bu sırayı beklemezdik” diyerek sitem ediyor.

CEBİNDE SON 30 LİRA

Yaşlıca bir amcayla konuşuyoruz. Bankların dolu olmasından duvar dibine çömelmiş bekliyor. İsmi Nusret Sarıkaya, defalarca bu sıralarda perişan olduğunu söylüyor. Son 6-7 yılı hastaneye gidip gelmekle geçmiş. Bugün de eşiyle birlikte geleceklermiş ancak eşinin bu yoğunluğu kaldıramayacağından bahsedip şunları söylüyor: “Bir aydır evde randevu almaya çalışıyorum alamadık halen. Mecbur kalıp 220 lira özel polikliniğe verdik biz de. Cebimde 30 lira kaldı nasıl eve gideyim, nasıl yemek yiyeyim şimdi. Eşim burada ameliyat oldu. Eskiden randevu sıkıntısı yoktu ama şimdi sorun çekiyoruz” diyor.

SORUNUN NEDENİ SAĞLIK POLİTİKALARI

Başka bir refakatçi şunları söylüyor: “Doktorlar eksik ama bu durumda suçlu olanın sağlık politikaları olduğunu düşünüyorum. Hak ettikleri maaşı alamıyorlar, pandemi boyunca fazlasıyla yıprandılar. Birçoğu istifa ediyor ya da başka yere geçiş yapıyor. Eksikliğin sebebi budur.”

SES: 6 İLE HİZMET EDEN VAN’DA PERSONEL EKSİKLİĞİ VAR

SES Van Yöneticisi Bilal Dalga'ya sorduk. Aynı zamanda üniversite hastanesinde hemşire olarak çalışan Dalga, “MHRS üzerinden randevu alınmıyor. Kendi özel numaralarından randevu alınıyor ancak o da çok sıkıntılı. Burası sadece Van’a hizmet eden bir hastane değil 6 ile hizmet ediyor. Bu şekilde hasta ve hasta yakınları çok mağdur oluyor. Diğer şekilde hastanedeki hocaların özel muayenehaneleri var. Bir film çekmek için bile eğer para yatırırsanız 1-2 güne film çekebilirsiniz. Tamamen özelleştirilmiş bir durum söz konusu” diyor.

NÖBETLER 36 SAAT SÜRÜYOR

Dalga, “İş yükü tamamen asistanların sırtında, doktorların özel muayenehaneleri var, poliklinik hizmetlerini verenler sadece asistan arkadaşlar oluyor. Hatta son dönemde çocuk sağlığı ve hastalıkları dalında çalışan asistan arkadaşlar orayı tercih etmedi ve birçok sıkıntı yaşandı. Acil kapatılmak zorunda kaldı çünkü hizmet verecek doktor yoktu. Diğer arkadaşlar her serviste gidip gelirken çok yoruluyor zaten nöbetler 36 saat sürüyor. Son 6-7 yıldır ciddi derecede personel eksikliği var. Bu sebepten hemşirelerin de iş yükü artıyor” diyor. 

ÖNCEKİ HABER

Ekim ayında toplamda 1 lira 53 kuruş zamlanan benzine 32 kuruş indirim yapıldı

SONRAKİ HABER

Marmara Denizi'nde poyraz ulaşımı engelledi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...