26 Aralık 2012 14:59

Herkes Müslüman değil!

Başbakanın “Dindar ve Kindar bir nesil” ısmarlamasının hemen ardından “Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi” dersinin yanında Hz. “Peygamberimizin Hayatı” ve “Kuran-ı Kerim” dersleri ilk dönemini bitirmek üzere olduğumuz eğitim öğretim yılının başıyla uygulamaya sokulan 4+4+4 eğitim sistemi ile MEB müfr

Herkes Müslüman değil!
Paylaş
Berfin BALKAYA-Pelin YAĞMUR-İzmir

Birkaç hafta öncesinden tartışılmaya başlanan ve başbakanın faşizan bir uygulama olarak eleştitrdiği tek tip üniforma dönemi bugün birçok okulda tamamen kapandı ve serbest kıyafet uygulamasına geçildi. Fakat bu değişiminin biçimsel dayanağı “Serbest kıyafet Yönetmeliği”nde ise öz olarak başka bir tektipten, hatta AKP hükümetine göre ahlaki, dince caiz sayılabilecek bir biçimsel değişimden bahsediliyor.
Ve son olarak AKP hükümetinin göz bebeği, bizler için skandallar kurumu ÖSYM eliyle YGS’ye sayılı günler kala sınav müfredatına Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinden –YGS’de 5, LYS-4’de 8 adet olmak üzere- soruların koyulması...
    A. Adnan Saygun Lisesi öğrencileri ve Dershane öğrencilerinin konu hakkındaki görüşlerini paylaşıyoruz:
İrem satkan (A. Adnan Saygun Lisesi Öğrencisi): Bence kesinlikle olmasın. Çünkü bu ülkede yaşayan herkes Müslüman değil. Diğer inançlara mensup kişilere haksızlık olur. Bu uygulama getirilecekse de zorunlu olmaması gerekir. Ya da her dinden sorular sorulmalı.
Eslem Atmaca (A. Adnan Saygun Lisesi Öğrencisi): Olmaması gereken bir şey. Din dersi seçmeli olmalı. Bu dersin üniversite sınavında çıkmasını doğru bulmuyorum. Her ırktan ve inançtan insanları barındıran bir ülkeyiz ve herkesin sınavda din kültürü çözme zorunluluğu olmamalı kesinlikle.
Ulaş Öner (A. Adnan Saygun Lisesi Öğrencisi): Ben olmasını istemiyorum. Doğru düzgün din dersi işlemiyoruz bile ve üniversite sınavında çıkacağı söyleniyor. Herkesin farklı inançları farklı kültürleri var. Ve bize bir getirisi olmayan bir dersin sınavda da çıkmaması gerekir.
Ebru Kanat (A. Adnan Saygun Lisesi Öğrencisi): Ben İzmir’e Bayburt’tan geliyorum. Benim okuduğum okulda biz Alevilere karşı farklı bir görüş vardı. Bizi inançlarımızdan dolayı toplumdan ayırıyorlardı. Biz zorunlu din dersi okutulmamasını istiyoruz ve bu konuda onca tepki, talep varken bile bunları görmezden gelerek üniversite sınavlarında bile bizi sorumlu tutmak istiyorlar bu dersten. Devam eden tepki ve taleplerimiz her zamanki gibi görmezden geliniyor.
Yaren Güngör (A. Adnan Saygun Lisesi Öğrencisi): Ben şahsen müslümanım ama din dersinde pek iyi olduğum söylenemez. Zayıf not alırım genelde de. Ama bunu bir arkadaşıma söylediğim zaman hemen tepki alıyorum “Sen nasıl Müslümansın, dinden de zayıf alınır mı?​” filan gibi. Hemen toplumsal bir tepki oluşuyor açıkçası. Zaten öyle müthiş bir yoğunlukta din dersi filan işlemiyoruz. İşlense bile kimse ciddiye almıyor. Üniversite sınavında sorulması çok saçma. Din dersi zorunlu olmamalı seçmeli olmalı. İnsanlar zor durumda kalacak çünkü herkes Müslüman değil. İktidar kendi kafasına uygun ne varsa onu diziyor ve yine bize hiçbir şey sorulmuyor. Şimdi o kadar ders ve sorumluluk varken birde din dersine mi çalışacağız bilmiyorum.
Yağmur Yerlikaya (Dershane Tarih Öğretmeni): Bu ülkede var olan hiristiyan bir toplum var. Devlet deistlerin, ateistlerin varlığını zaten kabul etmiyor fakat var olan gayrimüslimleri de görmezden gelemez... Ben bu devletin islam devleti değil de laik bir devlet olduğunu zannediyordum...
Yavuz Demir (Dershane Öğrencisi): ÖSS sınavında din kültürü ve ahlak bilgisi çok normal ve doğal bir durum neticede bu devlet islam devleti ve bu böyle olmalı...
Aliye Ceylan (Dershane Öğrencisi): Eğitim ve öğretimin 4+4+4 gibi bir sistemden sonra köklü bir biçimde değiştirilmesi bizlerde kesin (her sene olduğu gibi)sınavlara da el atarlar düşüncesini doğurdu. Zaten ortaokullarda ve liseler de verilen din eğitiminin üzerinde fazlaca durulup,ders saatlerinin arttırılması ve ders müfredatının genişletilmesi sınavlara da yansımasa eksik kalırdı. Zorunlu din kültürü derslerinin verilmesi ve buna bağlı olarak sınavlara din kültürü dersinin de eklenmesi baştan aşağı topluma mal edilmek istenen düşüncenin ürünüdür. Bilimsel eğitimin engellenip yerine insanların sorgulamayacağı, düşünmeyeceği bir sistem getirmektir.

ÖNCEKİ HABER

Kullanılamaz hale gelen tarihi eserler Meclis’te

SONRAKİ HABER

Baba bana kılık ve kıyafet al!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...