26 Aralık 2012 14:40

Tarihimiz hadiseler tarihi

21-24 Aralık tarihlerinde gerçekleştirilen ve 121 kişinin katledilmesiyle sonuçlanan Maraş katliamının üzerinden 34 yıl geçmesine rağmen katliamın sorumluları ya hiç yargılanmadılar ya da göstermelik yargılamamalar sonrasında serbest bırakıldılar. Ülkemizin tarihinde yaşanan benzer acılar bir türlü aydınlatılmadı. Maraş

Paylaş
Narlıdere Genç Hayat Grubu

Önceden organize edilerek 1978’in 19 Aralığında başlayan katliam, 24 Aralık’a kadar sürdü. Alevilerin ve devrimcilerin hedef alındığı bu sürek avında her şey bir sinema salonuna atılan patlayıcı ile başladı. İki devrimci öğretmenin katledilmesi ve öğretmenlerin cenaze törenlerinde yapılan saldırıların ardından devam eden katliamın yaraları ve acıları hala sıcaklığını koruyor. Katliamın sorumluları yaşanan katliamı karanlık bir “olay” göstermek isteseler de asıl amacı toplumsal mücadeleyi bastırmak ve 12 Eylül darbe sürecini hazırlamak olan bu katliamın üstünü örtemediler. Olaylar başlamadan günler öncesinde alevi vatandaşlara ait ev ve işyerlerinde nüfus sayımı yaptıklarını söyleyen bazı kişilerce işaretler konuldu. Olaylar başlayınca saldırganların elebaşları “üzerinde işareti olan evleri yakın,yıkın diğerlerine dokunmayın” diyecekti.
Olaylardan önce milli piyangocu kıyafeti giymiş kişiler kente geldi. Otel kayıtlarında bu kişiler piyangocu olarak kaydedilmişti. Kayıtlar 1979’da  Milli Piyango İdaresine sorulduğunda idare bu kişilerin kendi çalışanları olmadıklarını bildirdi. Katliamla ilgili bir başka ilginç detay ise olaylar başlamadan önce ABD büyükelçisi 1. kâtibi Alexander Peck’in Maraşta bulunmasıydı. Büyükelçi katibi adını vermese de dönemin Maraş emniyet müdürüne bazı ABDlilerin Maraş olayları öncesinde
kente geldiklerini doğruluyor.
Akın Adıgüzel(Narlıdere CHP Gençlik Kolları Başkanı):
Katliamlar sadece tarihimizde kalan katliamlar değil; Uludere gibi yeni yaşanmış bir katliam da duruyor önümüzde. Bu ülkede yaşanan katliamların tamamının planlanmış olduğunu düşünüyorum. Yaşanan katliamlara ses çıkaramasak daha çok katliamlar yaşanır bu ülkede. Bu katliam politikalarına karşı birleşmek gerektiğini düşünüyorum. Narlıdere’de yapmak istediğimiz bu temelde değerlendirilebilir. Tüm gençlerin katliamsız gelecekler için ortak hareket etmeleri gerektiğini düşünüyorum.
Uğurcan Çakar (Narlıdere Emek Gençliği yöneticisi):
Cumhuriyet tarihi boyunca muhalif kesimler hep katliamlara maruz kalmış. Tarihimiz bir katliamlar tarihidir. Aleviler, Kürtler, işçiler hep katledilmişler. Maraş katliamı aydınlatılmamış bir katliam olmasıyla birlikte, gerekçesi ve sorumluları belli olmasına rağmen Uludere ve diğer katliamlar gibi üstü kapatılmak istenmiş bir katliamdır. Bu katliamların aydınlatılıp tarihte kara bir leke olarak kalmasını isterdik. Ancak günümüzde de benzer katliamlara devam ediliyor. Benzer girişimlere şahit oluyoruz. Hala Alevi evleri işaretleniyor hala Kürtler katlediliyor.

ÖNCEKİ HABER

Katliamın üzerinden zaman geçer mi?

SONRAKİ HABER

Katliamcıların yakasını bırakmayacağız

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...