İsyan haritası genişliyor
CEZAYİR’de muhalif gruplar hükümet değişene kadar her hafta cumartesi günü başkentte gösteri yapmayı sürdüreceklerini açıkladı.
Kitle örgütleri, bazı sendikacılar ve ana muhalefetteki RCD partisi her cumartesi günü protesto gösterisi düzenlemek ve bu arada da daha çok taraftar toplamaya çalışmak yönünde karar aldı.
Ülkede “sistem değişimi” için düzenlenen gösterinin organizasyonunda yer alan RCD’nin sözcülerinden Muhsin Belabes, “Rejim devrilene kadar devam edeceğiz. Her cumartesi baskıyı sürdüreceğiz” dedi.
FAS’ta da pazar günü için eylem çağrısı yapıldığı kaydedildi.
LİBYA’da Muammer Kaddafi yönetimine karşı çıkan halkın dört kentte sokağa döküldüğü, polisin saldırısı nedeniyle en az 14 kişinin öldüğü belirtildi. İsviçre’de oturan Libya Hakikat ve Adalet Komisyonu başkanı Fethi El Verfali, önceki gece Beyide’de 11 kişinin öldüğünü, çok sayıda protestocunun da yaralandığını söyledi. Verfali, dün Zentana kentinde 2, Ricban’da ise 1 kişinin öldüğünü bildirdi. Verfali’nin yayımladığı bir video kasette, Zentana’da göstericilerin “Kahrolsun Kaddafi. Kahrolsun rejim” yazılı pankart taşıdıkları görülüyor. Muhalif internet sitesi El Yum da doğudaki Beyide kentinde İç Güvenlik Güçleri’nden keskin nişancıların 4 kişiyi öldürdüğünü duyurdu. Site, Bingazi kentinde gösterilerin devam ettiğini de yazdı. Sürgündeki bir muhalefet lideri Faiz Cibril, “Libyalılar bugün korku bariyerini aştı, şafak göründü” dedi.
Gösterilerin başlaması üzerine Kaddafi halkı durdurmak için hemen harekete geçerek, memurların maaşlarını iki katına çıkarma sözü verdi ve 100 kadar muhalif İslamcı militanı serbest bıraktı.
MISIR halkı, Diktatör Hüsnü Mübarek’i devirmeyi başardı. Ancak Mısırlıların sorunları çözülmüş değil. Başkent Kahire’de resmi verilere göre 500 bin kişi Fatımi, Memluk ve Osmanlı'lardan kalma mezar evlerde yoksulluk sınırının altında bir yaşam sürüyor. İmbaba, Şubra, Barabil, Faysal ve Hüseyin semtlerinde yaşayanların durumu da mezar evlerde yaşayanların durumuna benziyor.
Mübarek’in 30 yıllık iktidarı döneminde ekmek ve temel gıda maddelerine devlet tarafından sübvansiyon uygulansa da yoksul halk yine de bunları almakta zorlanıyordu. Varoşların bir diğer derdi ise işsizlik. Mübarek döneminde yüzde 20’lere çıkan işsizliğin azaltılması, yoksulların beklentilerinin başında yer alıyor. Ekonomik şartların düzeltilmesi anlamında yoksul kesim devrime umut bağlamıştı. Eski Kahire’de “mezar evler” denilen yapılarda yüz binlerce insan mezarlarla birlikte yaşıyor. Evin zeminine ailenin ölen fertleri bir boşluk açılarak gömülüyor ve aile burada yaşamını sürdürüyor.
YEMEN’deki isyan ateşi yayılıyor. Aden kentindeki eylemlere polisin saldırması sonucu 2 kişi hayatını kaybetti. Eylemler, başkent Sana’dan güneydeki Aden ve Taiz kentlerine de yayıldı.
Yüzlerce Sana Üniversitesi öğrencisi, Devlet Başkanı Ali Abdullah Salih’in istifasını istedi. Salih ise, “yabancı gündemlere” sahip kişilerin, bölgede kargaşa yaratmaya çalıştıklarını söyledi.
Arap Yarımadası’nın en fakir ülkesi Yemen’i 32 yıldır yöneten Salih, görev süresinin 2013’te bitmesinden sonra bir daha aday olmayacağını açıklamıştı. Yemen’in 23 milyon nüfusunun yüzde 40’ının günlük geliri 2 doların altında.
IRAK’ın Kut kentinde, eylem yapan halka polisin saldırması sonucu 3 kişi öldü, 55 kişi de yaralandı. Kut ili yerel yönetiminden bir kaynak, gösterilerde vilayet meclisinin kuşatılması üzerine polisin ateş açtığını ve bunun üzerine göstericilerin vilayet meclisini ateşe verdiğini bildirdi.
Irak halkı, kötü yaşam koşullarını, elektrik kesintisi, karneyle gıda dağıtımının yetersiz kalması ve işsizlik gibi sorunların çözülmesinde aciz kalan yerel yönetimleri ve merkezi hükümeti protesto etmek için ülkenin birçok şehrinde protesto gösterileri düzenliyor.
BAHREYN’de polisin düzenlediği kanlı saldırı sonrası İnci Meydanı’nda askeri tanklar yerlerini aldı.
Bahreyn ordusu, başkent Manama’nın önemli noktalarında kontrolü ele geçirdiğini ve protesto gösterilerinin yasaklandığını duyurdu. Gelişmeler karşısında muhalefetteki Şii Vifak partisi milletvekilleri parlamentodan çekildiklerini açıkladı.
Ülkedeki protestoların üçüncü gününde polisin, İnci Meydanı’nda kamp kuran Bahreynliler uyurken sabaha karşı düzenlediği ani baskında son belirlemelere göre 5 kişi hayatını kaybetti, yüzlerce yaralı olduğu belirtildi. Şii muhalif milletvekili İbrahim Mattar, 60 kişinin de kaybolduğunu söyledi. Plastik mermilerin göz yaşartıcı gazların ve hatta pompalı tüfeklerin kullanıldığı baskın sonrası ölü sayısının artmasından endişe ediliyor.
El Vifak’ın lideri Abdül el Celil, yaşananları tam bir terörizm olarak tanımladı ve şöyle konuştu: “Böyle bir meydan okuma ve öldürmeden daha farklı metodlar ve seçenekler olmalı. Böyle bir kararı alan kişinin öldürmeye meğili vardır.
Suudi Arabistan’ın petrol rezervleri ile İran arasında kalan ve stratejik öneme sahip Bahreyn, ABD’nin 5’inci Filosuna ev sahipliği yapıyor.
Evrensel'i Takip Et