04 Kasım 2021 00:10

Diyarbakır'da kadınların pazarına erkekler yerleşmeye başladı | Tek kadın pazarına bile karışıyorlar

Evrensel’e konuşan kadın pazarcılar, "Tek kadın pazarı var ona bile karışıyorlar" diyerek, erkeklerin pazardan çıkmasını istedi.

Jiyan Semt Pazarı | Fotoğraf: Mahsum Kara/Evrensel

Paylaş

Mahsum KARA
Diyarbakır

Diyarbakır’ın Bağlar ilçesinde 2013 yılında şiddet mağduru, ekonomik durumu kötü ve çalışmak isteyen kadınların istihdam edilmesi amacıyla kurulan Jiyan Semt Pazarı'na bir süredir erkekler girmeye çalışıyordu. 2019 yerel seçimlerinden sonra belediyenin AKP’ye geçmesiyle beraber başlayan bu sorun her gündeme geldiğinde geri adım atılsa da, erkekler pazara girmeye başladı. Tepki gösteren kadınlar, durumu belediyeye bildirmesine rağmen bir adım atılmış değil. Evrensel’e konuşan kadın pazarcılar, “Tek kadın pazarı var ona bile karışıyorlar” diyerek, erkeklerin pazardan çıkmasını istedi.

BELEDİYENİN BİR ŞEY YAPMASI LAZIM

8 yıldır pazarda tezgah açan Zerinaz Tabu, pazarın yavaş yavaş erkeklerin eline geçtiğini söyledi. Tabu, “Biz ilk geldiğimizde gerçekten her şey çok güzeldi. Hepsi kadındı, kimseden emir almıyorduk, ne yanımızda ne de solumuzda erkek yoktu. Ama uzun bir süredir istemediğimiz şeyler oluştu. Birkaç ay önce 400 erkek alınacak denildi. Kadınların göstermiş olduğu tepkilerden dolayı bu kararı iptal ettiler. Bugün ise belediye ‘Burası kadın pazarıdır, kadınlardan başka kimse burada tezgah açamaz’ demesine rağmen sayısını bilmiyorum ama bir çok erkek pazarcı gelip bu pazarda tezgah açmış durumda. Nasıl oldu? Kim onları buraya getirdi? Hiçbir bilgimiz yok. Kadın pazarcıların sayısı her geçen gün azalıyor. Benim buradan başka bir gelir kaynağım yok. Buradan gidersem ne yapacağımı bilmiyorum. Gerçekten artık belediyenin bir an önce bir şey yapması lazım. Geçen hafta belediye ile görüştük, erkek pazarcıların tezgah açtığını söyledik, onlar da biz gerekeni yapacağız dediler ama daha hiçbir sonuç yok. Biz buranın bir an önce eski haline gelmesini istiyoruz” dedi.

ERKEKLER GELDİĞİ GİBİ GİTMELİ

Yaklaşık üç yıldır Jiyan semt pazarında tezgah açıp balık satan Rukiye Bakış, pazara erkeklerin yerleşmesiyle ilgili “Kadınların hiçbir yerde çalışıp para kazanmasını istemiyorlar” dedi. Erkek pazarcıların pazara yerleşmesine dair kadınların ikiye ayrıldığını belirterek, “Daha önce bu konuda bütün kadınların tepkisi aynıydı, hiçbir şekilde kadınlardan başka hiç kimseyi istemiyorlardı. Bugün kimsenin sesi dahi çıkmıyor. Erkekler geldi tezgah açtı, üç beş kişiden başka kimse ses çıkarmıyor bile. Bir grup, erkek pazarcıların gelmesini istiyor, bizim gibi tepki gösterenler ise hâlâ tepki göstermeye devam ediyor. Biz sadece kendimiz için istemiyoruz burada bulunan bütün kadınlar için istiyoruz. Birçoğu ya yerini satmış ya da kiraya vermiş. Bu pazar kadınlar için kuruldu ama kadınlar bile birbirine destek çıkmıyor. Bakın her yerde erkek pazarcılar tezgah açmış. Önceden böyle değildi sadece kadınlar vardı, şimdi pazara girdiğinizde anlıyorsunuz, buranın kadın pazarı olmaktan çıktığını. Erkekleri istemiyoruz, bu pazar ihtiyaç sahibi kadınlar için kuruldu. Erkeklerin geldiği gibi gitmesi gerekiyor” dedi.

BURANIN KURULMA AMACI BELLİYDİ

Jiyan semt pazarının kurulduğu günden beri pazarda esnaflık yapan Güler Eker’in yanına gidiyorum. Pazarın kurulduğu günden beri yaşadığı sorunları anlatırken “Kadınlar seslerini yükseltiyor ama kimse destek çıkmıyor” dediğinde 8 yıldır yaşadığı sorunların yaratmış olduğu yorgunluk yüzünden okunuyordu. Erkeklerin pazara girmemesi için her yerde tepki gösterdiklerini ifade eden Eker, “Bugün pazara erkek esnaf yerleşmiş durumda. Burada en büyük suç belediye ve zabıtanın. Belediyenin, erkeklerin girmezine izin vermemesi gerekiyordu, girdiği gibi çıkartması lazımdı. Zabıtalar da her şeye gelince denetlemeyi çok iyi yapmayı biliyorlar ama konu kadınlar olunca hiç bir şey yaptıkları yok. Erkeklerin buraya gelmesini belediye sağladı. Belediye kadınlar için kurulan bu pazara erkekleri yerleştirdi. Kimse de kalkıp bir şey demiyor, tepki göstermiyor. Burasının kurulma amacı belli, her yerde erkek pazarı var, tek kadın pazarı var ona bile karışıyorlar” dedi.

ÖNCEKİ HABER

CHP'li Seyit Torun: Belediyelerimiz ihtiyaç sahipleri için seferberlik başlatacak

SONRAKİ HABER

İçişleri Bakan Yardımcısı Çataklı’dan Twitch açıklaması: Konu çok taze, eldeki veriler de çok sınırlı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...