03 Kasım 2021 23:48

Erkekler mutlaka aldatır!

Boşanma uzmanı kadın avukatlar dar gelirlilerin değil, milyonerlerin, hatta milyarderlerin davalarına bakarlar. Gelen boşanma taleplerinin yüzde 99’unun tek gerekçesi vardır: Aldatma.

Evlilik Hakkında Her Şey tanıtım görseli: MF Yapım

Paylaş

Serpil İLGÜN

Yusuf Pirhasan’ın yönettiği, senaryosunu Seda Çalışır Karaoğlu, Toprak Karaoğlu ve Ayşe Canan Ertuğ’un BBC yapımı, The Split dizisinden uyarladığı Evlilik Hakkında Her Şey adlı dizi, televizyonun ilgi çeken yapımlarından biri oldu.

Dizi hakkında “İnsanları evlilikten soğutuyor, erkekleri haksız yargılıyor” diye eleştiriler olduğu gibi, “Çok doğru anlatmış, erkeklerin hepsi ş…z” çıkarımını yapanlar da var.

İlk altı bölümüyle reyting makinesinden geçmeyi başarabilmiş dizinin sonraki bölümlerinde konu nasıl ilerleyecek bilmiyoruz ama altı bölümün hikayesi çok özetle şöyle:

Boşanma davalarında nam salmış otoriter anne Avukat Çolpan Cevher (Sumru Yavrucuk) ve kendisi gibi boşanma davalarında uzmanlaşmış avukat kızları; biri olgun, evli, çocuklu Azra (Gökçe Bahadır), diğeri bekar, havai Sanem (Gökçe Eyüboğlu) birlikte çalışmaktadırlar. Annesinin kanatları altında çalışmak istemeyen Azra, onu uzun zamandır kadrosuna almak isteyen rakip hukuk firması Erman Hukuk’a transfer olur. Ne tesadüftür ki, aynı gün üniversite aşkı Yıldırım da (Yiğit Kirazcı) Erman Hukuk’ta çalışmaya başlar. Yiğit belli etmek istemese de Azra’yı unutamamıştır. İkili diyaloglardaki abartılı tepkilerinden Azra’nın da unutmadığını anlarız. Enteresan tesadüfler sonucu Yıldırım, Azra’nın kocası Sergen’in (Sarp Akkaya), Azra’yı aldattığını öğrenir. Ancak, Azra’nın mutlu aile tablosunu bozmak istemediği için sessiz kalır.

KADININ FENDİ ERKEĞİ YENDİ KLİŞESİ!

Azra, annesi ve kız kardeşiyle karşı karşıya geldiği boşanma davalarına bakmaya başlar. Ama öyle dar gelirli kadınların/erkeklerin davaları değildir bunlar, milyonerlerin, hatta milyarderlerin davalarına. Gelen boşanma taleplerinin yüzde 99’unun tek gerekçesi vardır; aldatma. Ya başka bir kadına aşık olduğu için erkekler açarlar boşanma davalarını ya da aldatıldıklarını öğrenen kadınlar. Fiziksel, ekonomik ya da psikolojik şiddet oldukça şatafatlı yaşamlar süren kadınların hayatına belli ki uğramamıştır.

Tabii erkekler servetlerini korumaya, kadınlar da (Kendilerinin en azından çocuk doğurana kadar çalışarak çoğalmasına katkı sundukları) o serveti elde tutmaya kararlı oldukları için sürecin çirkinleşmesi kaçınılmaz olur. Kendilerini “akıllı” sanarak mal-para kaçırmaya/gizlemeye çalışan erkekler, kadınlara yenilirler. Oldukça da kısa sürede sona eren davalar sonucunda (özellikle de Azra’nın savunduğu) kadınlar istediklerini elde ederler.

AZRA’NIN SEÇİMİ

Bu arada Azra, ifşa edilen bir ilişki sitesinde kocasının da olduğunu öğrenince, çok sarsılır. Müvekkillerine “İhanet affedilemez” nasihatleri veren Azra, çocuklarını da düşünerek kocasının “Ben sadece yazıştım” demesine inanmak ister önce. Ancak sonra ortaya çıkacak başka “kanıtlar” Azra’nın affetme potansiyelini ortadan kaldırır.

Her bölüm iki saati aştığından duraklamalı diyaloglar, hukuk, adalet, kadın-erkek ilişkileriyle ilgili metaforlar, kutsal aile aforizmaları, Azra ve kardeşlerinin öldü bildikleri babanın 25 yıl sonra karşılarına çıkması, küçük kız kardeşin aşk sancıları vs. de diziye yan hikaye olarak yerleştirilmiş.

Araya oldukça yoksul, güvencesiz, eşinden her türlü şiddeti gören Ceylan karakteri de eklemlenmiş. Kocası tarafından sokak ortasında yanında küçük oğlu olduğu halde bıçakla kovalanan Ceylan’ı tabii ki Azra görür ve ona kol kanat gerer. Yarası hızlıca iyileşen Ceylan, Erman Hukuk’ta çaycılık yapmaya başlar, daha önce yüz çeviren babası birden yaptığı hatayı anlar, kızını ve torununu bağrına basar ve Ceylan mutlu mesut yaşamaya başlar. (Benzer durumdaki nice Ceylanların da kabusları böyle bir dokunuşla bitebilse keşke.)

PARA ÖFKEYİ YATIŞTIRIYOR

Evlilik Hakkında Her Şey, çubuğu kadınlardan yana büküyor görünse de durum öyle değil. (Aldatılan) Kadınlar mağdur gösterilip, birer nefret objesine dönüşen kocalarını soyup soğana çevirmenin dışında bir gayesi olmayan figürlere dönüştürülüyor. Evlilik kurumunun sorgulamasını aldatma faktörüne sıkıştırması ve hedefe sadece erkeklerin konulması sorunlu. Ya da “Özellikle uzun evlilikler, eninde sonunda erkeklerin aldatmasıyla biter” mesajı da. Yine, “Boşanmak isteyen her kadın zekalarıyla üstesinden geldikleri küçük pürüzler dışında kolayca boşanabiliyorlar”ı göstermek, uyarlandığı İngiltere için bile söz konusu değildir herhalde. Böyle bir resim ancak şiddet gördükleri, kendilerine yeni bir hayat kurmak için boşanmak istedikleri için katledilen yüzlerce kadın yokmuş gibi davranılırsa çizilebilir.

ÖNCEKİ HABER

Öğrenci bütçesi ile “tam” harcama

SONRAKİ HABER

Bu bir yarış ve sanatçı olmak yasak!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa